https://imgix.femina.dk/media/article/1417_derfor_er_det_usundt_at_lyve.jpg
Selvudvikling

Derfor er det usundt at lyve

29. april 2014
af Rikke Lund
Dine hemmeligheder kan holde dig tilbage, gøre dig utilnærmelig og så kan det være direkte usundt at lyve for at skjule dem, viser en amerikansk undersøgelse

De fleste af os har hemmeligheder. Nogle alvorlige, andre forfængelige petitesser. Går du og holder på dem? Måske burde du ikke. En nyere amerikansk videnskabelig undersøgelse viser, at man bliver sundere, når man holder op med at lyve. Ifølge undersøgelsen forbedrede ærlighed den generelle trivsel, og forsøgspersonerne havde færre fysiske plager som hovedpine og ondt i halsen. Men det stopper ikke her. For det er ikke kun det fysiske, du påvirker ved at skjule sandheden. Når du bærer rundt på hemmeligheder, gemmer du en del af dig selv væk. Det kan holde dig tilbage psykisk, siger psykolog Helene Flendt til FEMINA.

- Hvis det er en hemmelighed, man et eller andet sted føler skyld eller skam over f.eks. i forhold til ens seksualitet eller krop, så vil det forstærke et eventuelt mindreværd at blive ved med at holde det i skyggen. Der er således noget af en selv, man ikke tør vise. Det betyder, at man tvivler på, at man er værd at elske, som man er.

LÆS OGSÅ: Hvad er kvinders 5 mest almindelige løgne? Se dem her

Du afslører dig selv

Selvom vi tror, at vi er gode til at holde på hemmeligheder, afslører vores opførsel os ofte. Ubevidst trækker vi os væk fra folk, bliver afvisende i vores adfærd eller bliver på anden vis utilnærmelig af angst for at blive afsløret. Mennesker tæt på os kan mærke, at der er noget galt, selvom de ikke ved, hvad det er, forklarer Helene Flendt.

- Der er jo nogen, der siger; ”hvad man ikke ved, har man ikke ondt af”, men det er ikke min erfaring. Hvis vi f.eks. tager utroskab, så fjerner man sig fra sin partner, fordi man lægger sin opmærksomhed over på et andet menneske. Og så kan det da godt være, at det ikke er noget, man umiddelbart kan se, hvad er, men det kan mærkes i parforholdet. Der sker noget med parforholdet, selvom du ikke siger det højt. Så du kan lige så godt sige det højt.

LÆS OGSÅ: Lyver kvinder om antallet af sexpartnere? Ja, siger Emilia van Hauen, der dog ikke selv er bange for at fortælle om det her

Tænk dig om

Inden du afslører dine inderste hemmeligheder, er det dog en god idé at stille sig selv et par spørgsmål og tænke det ordentligt igennem. Kan og vil du løfte sløret for flere mennesker? Hvem? Hvornår? Hvad kan de praktiske konsekvenser være? Hvad er god etik og moral? osv. Hvis det ikke er din egen hemmelighed, bliver det straks sværere, mener Helene Flendt.

- Hvis det er en, man deler med en anden, så er det et etisk spørgsmål. F.eks. hvis man bliver rodet ind i en venindes utroskabsaffære. For der er det jo ikke en selv, der skal fortælle det, det er veninden. Man må gå og tygge på, hvad man vil stille op med det, og hvor ens egne grænser går. Hvad synes du er i orden?, siger psykologen til FEMINA.

Du kan læse mere om den amerikanske undersøgelse her

Læs også