ballet
Samfund

Tidligere elever kritiserer kongelig balletskole: Fik spiseforstyrrelser og angst

12. oktober 2023
Af Silje Qvist
Arkivfoto: Joachim Adrian/Politiken/Ritzau Scanpix
Det Kongelige Teaters Balletskole får massiv kritik fra tidligere elever, der har udviklet spiseforstyrrelser, angst og depressioner af deres tid på skolen.

Da en elev begyndte at få former, fik hun at vide, at hun var for stor til ballet.

En anden elev blev bedt om at spise mindre.

Det skriver Politiken, som har talt med flere tidligere elever fra Det Kongelige Teaters Balletskole, der har klassetrinene 0.-9. klasse, hvorefter man kan blive optaget på en tre-årig aspirantuddannelse.

De tidligere elever står frem og fortæller om et kropspres, de oplevede fra skolens side.

I alt har Politiken talt med 48 tidligere elever, som har gået på skolen mellem 2010 og 2020. Otte af de 48 elever har udelukkende gode minder fra balletskolen. Men 30 af de tidligere elever har oplevet, at deres balletlærere eller forstanderen har givet udtryk for, at normalvægtige elever skulle tabe sig for at passe ind.

Selv om de i dag er stoppet på skolen, har oplevelserne fra balletskolen sat sine spor, og mange af dem kæmper stadig med dem.

For 17 af eleverne fik det alvorlige konsekvenser som angst og depression. De udviklede spiseforstyrrelser, og nogle af pigerne fortæller, at deres menstruation udeblev grundet underernæring. De blev opfordret af deres balletlærere til at spise mindre eller opsøge en diætist.

Flere elever har beskrevet et undervisningsmiljø, hvor balletlærere har mobbet og udstillet børn og skabt et undervisningsmiljø baseret på frygt.

Det var samtidig et miljø, hvor man ikke turde at sige fra over for kulturen og presset i frygt for at blive smidt ud af skolen ifølge eleverne.

Anne Peyk tiltrådte sidste år som forstander på balletskolen, og til Politiken beklager hun de tidligere elevers oplevelser og fortæller, at skolen ikke længere opfordrer elever til at tabe sig. Hun vil ikke svare på, om skolen yderligere vil undersøge, hvad der er foregået på skolen, og om det fortsat sker.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) kalder det i Politiken for "fuldstændig uacceptabelt at udsætte børn for udskamning af kroppen og krav om vægttab".

– Hvis jeg fornemmer, at sagen ikke bliver mødt med den alvor, som den fortjener, vil jeg tage sagen op med teatrets bestyrelse, siger ministeren til Politiken.

Johanne Schmidt-Nielsen, Red Barnets generaldirektør, kalder elevernes oplevelser for "psykisk vold".

Børns Vilkår kritiserer den offentligt finansierede skole for at skabe et miljø, der risikerer at nedbryde børn.

Det Kongelige Teaters Balletskole har omkring 180 balletelever. Den er finansieret af staten med 18,7 millioner kroner hvert år.

De har klassetrinene 0.–9. klasse, hvorefter man kan starte på en 3-årig aspirantuddannelse. Hvert år skal eleverne op til en stopprøve, hvor de kan blive skilt fra.

Det er teatrets balletmester Nikolaj Hübbe, der bestemmer, om eleverne får kontrakt til det professionelle kompagni efter deres aspirantuddannelse.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også