nadia
Samfund

Nadia tog til lægen med smerterne første gang, da hun var 12 år. De sagde, det var psykisk. Men de tog fejl

20. december 2023
Af Silje Qvist
Foto: Kaspar Wenstrup
Lægerne sagde til Nadia, at hendes smerter enten var psykiske eller naturlige. Men i dag ved Nadia, at hun har en sygdom, som hun skal lære at leve med. Hun fortæller om sit forløb i denne uges afsnit af podcasten femina update.

27-årige Nadia Mughal mærkede smerterne første gang, da hun var 12 år gammel.

Det var en sitrende smerte, som hun fik hver gang, hun havde menstruation, og som med tiden blev værre og værre.

– Det kan bedst beskrives som et knivstik i min ene side. Når det var rigtig slemt, så var det en dunkende smerte, som jeg kunne mærke i hele mit ben, nærmest i hele min krop.

Sammen med sin mor tog Nadia til lægen, men lægens konklusion blev dengang, at det var ganske normale smerter, og at det ikke var noget, hun skulle bekymre sig om.

Men når Nadia sammenlignede sig selv og sine smerter med sine jævnaldrende, følte hun sig helt alene.

– For mig føltes min smerte bare anderledes end den, som andre omkring mig fik. De andre piger kunne jo sagtens tage i skole og være med til idræt, mens jeg bare havde ondt, fortæller Nadia og fortsætter:

– Jeg følte mig forkert. Der var noget, der ikke var, som det skulle være.

femina update

Hver uge dykker vi ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig i podcasten femina update. Vi fortæller om de vigtigste agendaer, opsigtsvækkende fænomener og mest fascinerende personer, set gennem femina updates øjne.

Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify.

For få måneder siden fik Nadia stillet diagnosen, som hun havde ventet på i 15 år.

Nadia har sygdommen endometriose. En kronisk betændelsestilstand i underlivet som kan give alvorlige og invaliderende smerter.

Patient XX

Halvdelen af jordens befolkning er kvinder. Men inden for kvindesygdomme er der flere spørgsmål, end der er svar. Kun fire procent af verdens forskningsmidler inden for sundhed går til forskning i kvindesygdomme. Flere forskere peger på en ubevidst kønsbias, der i årevis har gjort det svært at få bevillinger til forskning i kvindesygdomme. Sådan er det stadig, fortæller en række forskere.

Konsekvenserne er store for de kvinder, som lever med alvorlige og invaliderende smerter, og for samfundet, hvor kvinder har langt flere sygedage end mænd. Den store ulighed sætter femina fokus på med serien "Patient XX".

Gennemsnitligt går der mellem fem til syv år, fra en kvinde første gang går til lægen med smerter, til at hun får stillet endometriose-diagnosen.

– Sådan er det bare at være kvinde. Du skal motionere noget mere. Det kan være dine udenlandske gener. Du skal bare tage panodiler. Det er noget psykisk. Det er et traume fra din barndom, fortæller Nadia om de forklaringer, hun har fået på sine smerter.

Det er nogle af de forklaringer, som lægerne har fortalt Nadia, at det kunne være roden til hendes smerter.

– Jeg begyndte at føle, at jeg ikke kunne stole på, hvad andre folk sagde, for jeg kunne mærke indeni, at noget ikke var, som det skulle være. Men alligevel fik jeg at vide, at det var normalt.

Vil du lytte til femina? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også