anika
Anika Tronier samt tidligere Asger Fredshavn (tv.) og Tobias Bartholdy (th.), som begge har været en del af Sirius-patruljen.
Samfund

Hun ville gerne have været en del af Sirius-patrujlen. Der var bare ét problem

15. november 2023
Af Ida Bordorff Arendttorp
Foto: DR/ Theis Mortensen
Siden Sirius-patruljen blev oprettet i 1950, har ingen kvinder været en del af patruljen. Derfor er Anika Tronier nu på en mission, som denne uges udgave af femina update-podcasten dykker ned i.

Anika Tronier ville gerne have været en del af Sirius-patruljen, da hun var yngre.

– Men der var ikke nogen kvindelige forbilleder. Så jeg så det simpelthen ikke som en mulighed, fortæller hun i det nyeste afsnit af femina update-podcasten.

Sirius-patruljen blev oprettet i 1950 for at hævde suveræniteten i det ubeboede Nordøstgrønland. Soldaterne i patruljen rejser to og to med hundeslæde i det barske, smukke og iskolde landskab flere måneder af gangen.

Men ingen kvinder har hidtil været en del af patruljen.

Det vil Anika Tronier, der har været udsendt som soldat i Afghanistan og har arbejdet i politiet i 11 år, være med til at lave om på i DR programmet “Slædepatruljen”.

Hun er på en mission, hvor hun vil bevise, at kvinder sagtens kan klare mosten. Men også en mission, der i høj grad går ud på at bryde med narrativet om, at kvinder skal være som mænd for at blive accepteret i mandsdominerede felter.

Noget, hun selv har kæmpet en del med i sin tid i forsvaret.

Podcast: femina update

Hver uge dykker vi ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig i podcasten femina update.

Vi fortæller om de vigtigste agendaer, opsigtsvækkende fænomener og mest fascinerende personer, set gennem femina updates øjne.

Der kommer et nyt afsnit hver torsdag, og du kan lytte i appen Ally, eller hvor du normalt hører podcast.

Derfor har hun sagt ja til at træne de 18 kvinder, der er med i programmet. De har sagt ja til at deltage i et benhårdt udskillelsesforløb, som byder på ekstreme fysiske og mentale udfordringer. Udfordringer, der blandt andet finder sted i Grønland, og som Sirius-patruljen møder på deres rute.

Der er nemlig barske arbejdsvilkår, hvis man vil være med i patruljen, og det kræver, at man har fysikken og det mentale i orden.

– Det kræver, at man har nok styrke til at overleve på de lange stræk. Det kræver, at man f.eks. kan få sig selv op af isen, redde sin makker og skubbe slæden fri, hvis den sidder fast. Men mentalt kræver det også en del, når man er væk hjemmefra og er isoleret i så lang tid, siger Anika Tronier.

Til sidst står de kvinder tilbage, som har det, som det kræver at være med i Sirius-patruljen.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også