Samfund
11. oktober 2023

Flere førstegangsfødende får svære bristninger. Især på ét hospital

Antallet af svære bristninger, som kan give langvarige gener for kvinderne, er steget.
Af: Katrine Rosenbæk
baby

Foto: Unsplash

Flere førstegangsfødende får svære bristninger, når de føder på hospitalernes fødegange.

Det skriver DR på baggrund af tal fra Dansk Kvalitetsdatabase for Fødsler (DKF), som har gennemgået de 20.322 førstegangsfødendes fødsler i 2022.

Ud af de 20.322 førstegangsfødende oplevede 1.100 kvinder, som fødte vaginalt, en svær bristning, som er kendetegnet ved, at endetarmsmuskulaturen bliver skadet.

Det er altså 5,4 procent af de førstegangsfødende i 2022, og dermed er tallet steget i forhold til de foregående år.

I 2021 lå tallet på 4,9 procent, mens det i 2020 lå på 4,6 procent.

Tallene viser også, at Rigshospitalet har det største antal af førstegangsfødende, som bristede i 2022 – nemlig ni procent.

Rigshospitalets Afdeling for Graviditet, Fødsel og Barsel bekræfter i en mail til DR, at andelen var højere i 2022 og oplyser, at de ikke har kunnet finde en entydig årsag til, at tallet var så højt.

De skriver også, at de med en målrettet indsats er lykkedes med at få antallet ned. Således er det i perioden fra maj til 10. oktober 2023 faldet til 4,3 procent.

Bristninger

De fleste kvinder, som føder første gang, oplever mindre bristninger, fordi musklerne i bækkenbund og bindevæv bliver udspillet.

Der findes forskellige grader af bristninger, som spænder fra mindre rifter i skeden og på kønslæber til bristning af mellemkødet, altså området mellem skedens indgang og endetarmsåbningen – og til bristninger, der rammer endetarmsmuskulaturen.

Efter fødslen bliver bristningen syet sammen med selvopløseligt tråd.

DKF, som arbejder på at sikre kvaliteten af fødsler i Danmark, har ellers en målsætning om at holde andelen af svære bristninger for de førstegangsfødende under fem procent.

I DKF sidder fødselslæger og jordemødre, og en af dem er Lene Friis Eskildsen, som udover at være en del af deres formandskab, er jordemoder på Hvidovre Hospital.

Hun efterlyser et større fokus på bristningerne, blandt andet fordi det kan medføre store gener for kvinderne.

For nogle kvinder udvikler det sig til langvarige gener under for eksempel toiletbesøg og under sex.

- Men andelen af kvinder, der får langvarige gener, er relativt lille. Vi er naturligvis omhyggelige med at sy bristninger også i sådanne situationer, og vi følger op på kvinderne i noget tid efter fødslen, så selvom det er en risiko, er det altså ekstremt sjældent, siger Lene Friis Eskildsen til DR.

Hun fortæller, at de ikke har et entydigt svar på, hvorfor flere oplever bristninger.

Det fremgår dog af tallene, at bristningerne oftere sker, når jordemødrene er nødt til at bruge sugekop eller tang under fødslen.

Hvis man skal have antallet ned, er der hjælp at hente.

Lene Eskildsen fortæller, at man tidligere har fået råd fra finske læger, som har ekspertise i at beskytte kvinderne mod bristningerne, ligesom at man på flere fødeafdelinger underviser i at bruge sugekopforløsning.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs mere om:

Læs også