Rikke Gøransson
Samfund

Da hun fyldte 30 sluttede hun fred med sin levevej: Jeg var længe i tvivl, om det var "godt nok"

21. november 2023
Af Nanna Niemann
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Selv om hun har en succesfuld karriere som tv-vært bag sig, tænkte Rikke Gøransson i lang tid, at den rigtige vej i livet var en lang videregående uddannelse.

Hun er kendt fra tv-skærmen, først som deltager og senere som vært på Paradise Hotel, der for nylig havde premiere på nittende sæson.

Med en naturlighed, der er svær at tillære, har Rikke Gøransson styret slagets gang i mere end ti sæsoner af programmet.

Alligevel blev hun i lang tid mødt med spørgsmål som: “Skal du ikke snart tage en ordentlig uddannelse?” eller: “Skal du ikke snart have dig et rigtigt arbejde?”

Det var spørgsmål, der kunne ramme hende i lang tid. For Rikke Gøransson var ikke vokset op med en drøm om at lave TV. Egentlig havde hun tænkt, at hun skulle studere psykologi, da hun blev som student som 19-årig.

Selv om hun syntes psykologistudiet lød spændende, og hun vidste, at hun havde flair for mennesker, følte hun sig ikke klar til at tage et valg om, hvad hun skulle resten af livet allerede i sit første sabbatår.

- Jeg syntes, det var frustrerende at skulle vælge karrierevej, for jeg følte mig ikke godt nok rustet til det. Der var ikke noget, jeg brændte 100 procent for.

I stedet rejste hun et år til London for at arbejde som au pair. Planen var at tage et sabbatår, rejse og så tage en uddannelse.

Men hun kunne mærke presset fra omverdenen og velmenende forældre. Et pres for at vælge en uddannelse og vælge rigtigt.

- Spørgsmålene blev med at komme fra mine forældre og alle sider. Nu er du jo færdig med gymnasiet, nu har du været au pair, men hvad så nu? Jeg synes, at det var et tungt valg at stå med som 19-årig. At skulle tage beslutninger om, hvad jeg skulle resten af mit liv, husker Rikke Gøransson.

På line gennem livet

44 procent af alle unge mellem 16 og 26 år oplever en grad af mistrivsel.

Mange unge har følelsen af, at de skal gå på line gennem livet. Der er kun en vej.

En undersøgelse fra Dansk Ungdoms Fællesråd viser, at næsten hver anden unge mellem 15-24 kun føler sig god nok, når de har succes på næsten alle punkter af deres liv.

De frygter at træde ved siden af. De frygter at fejle.

En ny rapport fra forskningsprojektet Sisterhood undersøger trivsel på ungdomsuddannelserne og konkluderer, at de unge lider under en perfekthedskultur. En kultur, hvor man konstant skal præstere.

I samarbejde med organisationen GirlTalk vil vi bidrage til et opgør med den nulfejlskultur, der er med til at gøre det svært at være ung i 2023.

I november sætter vi - på tværs af nogle af landets største kvinde- og ungdomsmedier - fokus på de kvinder og piger, der har skabt deres helt egne snørklede veje.

Er det godt nok?

Da Rikke vendte hjem til Danmark igen, var hendes plan stadig at studere psykologi. Vejen til en karriere som tv-vært startede ved et tilfælde.

En dag blev hun ringet op af en caster, der spurgte, om hun ikke skulle være med i reality-programmet Paradise Hotel.

Casteren havde set et foto af hende på hjemmesiden DKBN nightlife, hvor brugere kunne dele fotos fra fester og natteliv.

- Jeg var kommet hjem fra England og arbejdede, fordi jeg ville tjene nogle penge inden psykologistudiet. Jeg tænkte: "Nå ja, hvad fanden, det lyder da meget spændende, hvorfor ikke?”

Rikke Gøransson var kun med i kort tid, men deltog samme år i programmet Robinson Ekspeditionen, som hun vandt mod odds.

Senere blev hun tilbudt et job som vært på Paradise Hotel, som hun takkede ja til, og det har hun ikke fortrudt.

- Jeg tror, man skal udnytte det moment, hvor man ikke har så meget at tabe. Jeg havde ikke de store regninger og ansvar. Det var en tid, hvor jeg kunne gøre lige præcis, hvad der passede mig.

Men på et tidspunkt begyndte hendes venner at tage uddannelser, og så kom Rikkes gamle tvivl igen, selv om hendes karriere kørte på skinner.

- Godt nok var jeg tv-vært, og jeg var havnet et sted, jeg rigtig godt kunne lide. Men var det godt nok?

Et pres hun også delvist lagde på sig selv, og som på mange måder afspejlede de følelser og tanker, hun havde haft som 19-årig, da hun skulle vælge karrierevej:

- Jeg har altid tænkt, at man skal have en lang videregående uddannelse, ellers er det noget rigtig lort. Så det har lidt hængt ved, for det valg tog jeg jo ikke, men så har jeg taget et andet valg.

GirlTalk

GirlTalk er en ngo, der arbejder for at forebygge mistrivsel blandt piger og unge kvinder i alderen 12 til 24 år. GirlTalk har blandt andet en gratis anonym chat- og SMS-rådgivning, som er åben hver aften, hvor frivillige unge kvinder hjælper piger, der skriver ind for at få støtte og rådgivning. Du kan læse mere om Girltalk på www.girltalk.dk.

Tilladt at vælge om

De følelser, Rikke Gøransson stod med som 19-årig student, tror hun er en del af at være ung i dag. Særligt presset for hurtigt at skulle beslutte sig og komme igennem en uddannelse, kan gøre det svært at tage sig tid til at finde ud af, hvad man har lyst til.

- Det er ildeset i samfundet. Man skal jo nærmest haste igennem en uddannelse og blive færdig og komme ud på arbejdsmarkedet.

Hvis hun kunne give unge et råd, ville det være, at man ikke skal være så bange for at vælge forkert, men tage et valg og gå med det:

- Hey, vælg noget, så kan du altid vælge om, hvis du finder ud af, at det ikke er det, du vil alligevel. Det er der ikke noget skidt i. Følg din mavefornemmelse og mærk efter uden at skynde dig for meget.

Det er en læring, Rikke Gøransson har brugt i sit eget liv. Og da hun fyldte 30 år, tog hun en uddannelse som psykoterapeut. Selv om hun ikke læste psykologi, kunne hun stadig forfølge en del af den interesse.

Det var også omkring sin 30-års fødselsdag, at Rikke Gøransson stiftede fred med, at hun havde valgt en anden vej end en lang videregående uddannelse.

Efter et årti i tv-branchen, havde hun fundet fred med, at det var hendes levevej, men at der også kan være plads til andre interesser.

Hun synes, at vi i Danmark har en tendens til, at hvis man vælger noget, skal man ville det 100 procent, og så er det for altid.

- Men det passer jo ikke. Livet er ikke konstant. Det er i forandring hele tiden. Så det ville være underligt, hvis man synes, det var fedt at lave det samme hele livet.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også