trine
Karriere og penge

Trine var blødt igennem, da hun sagde til sin chef, at hun blev nødt til at gå. 10 år senere husker hun stadig hans svar

6. december 2023
Af Kristina Forná
Foto: Tobias Staur
Menstruation er stærkt stigmatiseret og tabuiseret, og sådan bør det ikke være. I stedet bør kvinder og personer, der bløder, kunne indrette deres arbejdsliv efter deres cyklus. Det mener feminist, kunstner og studerende, Trine Staur.

Restauranten er proppet til randen med mennesker, ved hvert eneste bord er der kunder, som skal betjenes, mad, der skal bringes ud og regninger, der skal betales, og det hele skal foregå nu, nu, nu og med et stort smil og et “Ja, tak!”.

Trine Staur er på vagt som tjener og balancerer med bakker, mens hun forsøger at lade som om, alt er ok, men i virkeligheden føles det som om, at hendes livmoder vrider sig rundt samtidig med, at hun er blødt lidt igennem.

Hun tager mod til sig og gør noget, hun ikke plejer. Hun fortæller sin overordnede, at smerterne er så voldsomme, at hun bliver nødt til at gå, men det godtager han ikke. I stedet fortæller han hende, at han synes, at menstruation er lidt ligesom at skide i bukserne og spørger:

- Kan du ikke bare tage dig sammen og spise nogle panodiler?

Episoden ligger 10 år tilbage, men den sidder stadig i Trine, der i dag er 33 år.

- Jeg følte mig enormt lille, og som om jeg ikke havde samme værdi som mine andre kollegaer. Jeg har virkelig ondt, men får bare at vide: Tag dig lidt sammen, tag noget vand i hovedet og kom videre med arbejdet. Jeg bliver jo ikke set på som et menneske, men derimod som ren arbejdskraft, fortæller hun.

Og hun oplever, at hun ikke er alene.

Det er nemlig hendes klare opfattelse, at kvinder og personer, der menstruerer, tit bliver udskammet og stigmatiseret, og at vores arbejdsmarked på ingen måde er indrettet til at kunne rumme mennesker, der påvirkes meget af deres cyklus - og det bør vi kunne gøre langt bedre, mener hun.

- Det er problematisk, at vi i 2023 stadig har et arbejdsmarked, der er bygget op omkring en patriarkalsk arbejdsmodel, selvom kvinderne efterhånden har været på arbejdsmarkedet længe, siger hun.

Betalt menstruationsfri

Hun skrev derfor et debatindlæg til Information, hvor hun efterspurgte betalte sygedage for personer med stærke menstruationssmerter.

Det indførte Spanien ved lov i februar 2023 som det første land i Europa, og ifølge den spanske regering har loven til formål at bryde tabuet om menstruation.

Den nye lov medfører, at ansatte, der oplever stærke menstruationssmerter, kan melde sig syge lige så længe, som de har brug for, og så vil det være Spaniens sundhedssystem, der betaler for sygedagene.

I Danmark er reglerne sådan, at du har ret til at melde dig syg, hvis du har smerter i et omfang, der gør, at du ikke kan passe dit arbejde. Det gælder uanset årsagerne til smerterne, og dermed også hvis menstruationssmerterne er så invaliderende, at du ikke kan gå på arbejde.

Men melder du dig syg, er det som udgangspunkt arbejdsgiveren og ikke sundhedssystemet, der hæfter for udgifterne til dine sygedagpenge, i hvert fald i den første periode af dit sygefraværsforløb.

Men på trods af det viser en undersøgelse lavet af TV2, at 58 procent af de kvinder, der hver måned må lægge sig syge med menstruationssmerter, lyver over for deres arbejdsgiver og siger, at de fejler noget andet.

Det tabu og den dårlige samvittighed tror Trine, at betalte sygedage for personer med stærke menstruationssmerter vil medvirke til at gøre op med.

Selv er hun stærkt plaget af menstruationssmerter. Hun ved, at de kommer hver måned, og hun ved, at det kommer til at være en lang, smertefuld proces, der vil føles som om, at hun har en kniv i maven, som forsøger at skære sig ud. Samtidig ved hun, at hun vil få en dundrende migræne.

Men som episoden i restauranten illustrerer, bliver menstruation stigmatiseret og set som en bagatel og som noget ulækkert, mener Trine.

Hun oplever, at stigmatiseringen medvirker til, at der skabes et tabu, som blandt andet fører til, at mange kvinder går stille med dørene på arbejdspladsen, når de oplever gener i forbindelse med deres cyklus. De er bange for at blive set som en dårligere arbejdskraft end deres mandlige kollegaer, mener Trine.

Sådan har hun i hvert fald selv haft det, så selvom hun oplever stærke smerter i forbindelse med sin menstruation, har hun i mange år forsøgt at ignorere det ved at tage nogle piller og tage på arbejde på trods af, at hun havde kraftige smerter.

Og det samme ved hun, at flere i hendes omgangskreds gør.

Ryk mødet til næste uge

Men når menstruationen rammer, er det ikke kun de fysiske gener, Trine plages af. Det er også psykiske gener med et overskud lig nul, en følelse af at alt og alle irriterer hende, og så tager hun alt meget mere personligt, hvilket fører til, at hun meget lettere bliver ked af det.

Men på grund af stigmatiseringen oplever hun, at det til tider kan blive misforstået.

- Jeg oplever meget med mine mandlige venner, at hvis jeg er sur på dem, så tror de straks, at det handler om, at jeg har PMS (Præmenstruelt syndrom, red.), eller hvis jeg er hurtig på aftrækkeren, så er de sådan: “Wow, hvorfor er du så sur?”. Det bliver hurtigt vendt mod mig og min måde at se verden på frem for det lort, de reelt lukker ud, siger hun.

Hendes cyklus fører dog ikke kun negative ting med sig, for når menstruationen er slut, oplever hun et stort energiboost, der gør, at hun føler sig fuldstændig klar i hovedet, super effektiv og skarp.

Men hun har ikke altid været opmærksom på, hvor meget hun reelt bliver påvirket af sin cyklus.

- Hvis jeg havde en dårlig dag tidligere, så tænkte jeg bare: “Fuck, jeg er elendig til det her. Det er min skyld”. Jeg troede ret længe, at jeg var sindssyg, og at der var noget galt med mig, indtil det gik op for mig, at det var på grund af min cyklus, fortæller hun.

Og Trine er langt fra den eneste kvinde, der påvirkes fysisk og psykisk af sin cyklus.

Undersøgelser viser, at cirka 10 procent af unge kvinder, der ikke har født, oplever så smertefulde menstruationer, at de er nødt til at sygemelde sig fra arbejde eller skole én eller flere gange om måneden. Det viser tal fra sundhed.dk.

Derudover påvirkes utallige kvinder følelsesmæssigt under deres menstruationscyklus, viser forskning publiceret i tidsskriftet Nature Human Behaviour. Faktisk er cyklussen den faktor, der på tværs af landegrænser, påvirker humøret mest, både når det drejer sig om at føle overskud og føle, at livet er svært.

Derfor bør man også kunne strukturere sit arbejde efter sin cyklus så meget, som det nu er praktisk muligt, mener Trine.

- Efter min menstruation er jeg meget skarpere. Der vil jeg bedre kunne forhandle løn eller score vilde ting hjem til et møde eller noget tredje, siger hun.

Hun forsøger selv at efterleve det ved for eksempel at skubbe vigtige møder til ugen efter sin menstruation, men hun gør det uden at have haft en åben dialog med nogen om det, og sådan bør det reelt ikke være, mener hun.

- Hvorfor kan vi ikke afstigmatisere samtalen omkring det, så det bliver mere normalt at sige til sin arbejdsgiver: “Prøv at hør her, jeg har menstruation der og der, og det er fyldt med en masse gener, men ugen efter, så er jeg praktisk talt en superkvinde, der kan nå alt det, som jeg ikke nåede, mens jeg havde menstruation?”, spørger Trine.

Som et led i kulturændringen foreslår hun også, at man på arbejdet skal kunne tale med hinanden om, hvor man er henne i sin cyklus, og hvordan man har det mentalt, hvis der er behov for det. Og det er vigtigt, at man kan gøre det uden at blive dømt af andre medarbejdere, siger hun.

Dette er blot et udpluk af flere mulige tiltag, der bør indføres for at gøre arbejdsmarkedet til et sted og en kultur, der rummer og inkluderer kvinder og andre personer, der er påvirkede af deres cyklus, mener Trine.

Men fælles for dem alle og fælles for en mulig kulturændring er, at der skal tages udgangspunkt i og udbredes viden om menstruationscyklussen og dens mulige påvirkninger, fastslår hun.

- Det er vigtigt med en forståelse for forskellige kroppe og mere frihed og fleksibilitet på arbejdsmarkedet, siger hun.

Vil du lytte til femina? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også