Sarah_Iversen
Karriere og penge

Hun tænkte, hun kunne være tilbage hurtigt efter fødslen. Men så blev hun ramt af en hammer

6. december 2023
Af Dorte Mosbæk
Foto: Andreas Houmann
Da Sarah Iversen blev gravid, regnede hun med at være klar til kamp tre måneder efter fødslen, for det er man jo i elitesport, tænkte hun. Da det viste sig helt umuligt, satte hun sig selv på ekstrem sulte- og træningkur. Helt forskruet, kalder hun det nu.

Sarah Iversens søn Elliot er knap tre år. Han begynder at forstå, at når mor er “til håndbold”, så er hun ofte væk i mange dage.

Ja, til VM som starter lige om lidt, er hun faktisk væk fra familien i over tre uger, og selv om de bor tæt på Boxen i Herning, hvor Danmarks kampe spilles, kan de kun ses i meget korte intervaller.

– Sidste år i november, da vi spillede EM i Slovenien, var han tilpas lille til, at han ikke rigtig anede, hvad der foregik. Den her gang tror jeg, at han kommer til at være mere bevidst om det … og jeg er lidt spændt på, hvordan han håndterer det.

– Jeg har heller ikke tænkt mig bare at komme rendende, fordi det passer mig. Det skal jo give mening for dem, der er hjemme, at jeg dumper ind en time, siger Sarah Iversen.

Der er ikke mange fortilfælde med kvindelige danske håndboldspillere, der er på landsholdet og samtidig har små børn.

Tidligere var det almindeligt, at de kvindelige topspillere indstillede karrieren, når de blev gravide.

Men i de senere år har flere valgt at komme tilbage på eliteniveau efter en barsel, og det var Sarah Iversen da også fast besluttet på, da hun blev gravid i sommeren 2020.

Kort om Sarah Iversen

  • 33 år professionel håndboldspiller i Ikast Håndbold.
  • Har tidligere spillet i Nykøbing Falster og Odense.
  • Fik debut på det danske A-landshold i 2015 og har spillet 73 kampe for holdet.
  • Er storesøster til Rikke Iversen, der spiller samme position som stregspiller på landsholdet.
  • Bor med sin mand i Ikast, og sammen har de sønnen Elliot, der er født i januar 2021.

Hun spillede også på det tidspunkt i en af landets bedste dameklubber, Ikast, og meddelte sin graviditet til trænere og klub, da hun var tre måneder henne og tilmed var i forhandlinger om at forlænge kontrakten.

– Både min mand og jeg har været længe i klubben, så jeg havde kun lyst til at være ærlig, selv om det kunne komme til at koste mig virkelig meget.

– Jeg tænkte, at jeg lige skulle have lov at lande efter fødslen, men at være klar tre måneder efter ville ikke være noget problem, siger Sarah med et lille smil.

Klubben valgte at forlænge kontrakten, og Sarah trænede kun ganske lidt med i tiden op til fødslen i januar 2021.

De sidste måneder fik hun symfyseløsning, som er ekstremt smertefuldt, hun hævede med egne ord “op som en ballon”, fik virkelig meget vand i benene og tog mange kilo på.

– Men jeg tænkte, når jeg har født, er det væk, så er jeg tilbage! Jeg var helt overbevist om, at den kamp har mange taget før mig, så hvorfor skulle jeg ikke kunne klare det også?

Sarah_Iversen

– Jeg tror, jeg var fyldt op med historier om, hvor hurtigt man egentlig kan komme tilbage: “Hun spillede kamp efter halvanden måned” eller “hun trænede en uge efter, hun havde født”. Hvorfor skulle jeg så ikke også kunne det? Og så var jeg bare ikke i stand til noget som helst! Jeg blev ramt af en kæmpe hammer. Det var SÅ hårdt.

Træne og … sulte

Det var ikke, fordi klubben pressede på.

I princippet havde hun ret til ni måneders barsel, men Sarah følte, at hun havde svigtet holdet ved at være gravid, så hendes plan var at være klar til at hjælpe med at hente medaljer i slutspillet i marts-april. Sarah trænede med, men var slet ikke klar til kamp.

– Når man er håndboldspiller, vil man bare gerne hurtigt tilbage. Det er jo det, man elsker at lave. Men jeg var i enormt dårlig form, alt for tung og stadig med vand i benene, siger Sarah, som i de første tre måneder efter fødslen forsøgte at komme i form derhjemme med programmer fra Team Danmark.

– Jeg troede, jeg kunne klare hvad som helst, det var helt forskruet. Og jeg slog mig selv meget oven i hovedet. Jeg følte mig enormt tyk, og mit spillertøj strammede overalt. Så tænkte jeg, at jeg jo bare måtte træne … og sulte.

Efter eget ønske og idé gik Sarah på en stram diæt på ca. 2.500 kalorier om dagen – omkring en fjerdedel af, hvad hun som muskelstærk håndboldspiller indtog tidligere.

– De første to uger var jeg rigtig sulten og afkræftet, men så vænnede kroppen sig til det, og jeg kunne mærke, at det virkede. Jeg var virkelig hård ved mig selv. Det var ufedt.

– Men jeg havde bare brug for at bevise over for mig selv, at jeg kunne komme tilbage til holdet – og tilbage på landsholdet også. Det skulle ikke begrænse mig, at jeg var blevet mor.

Var der ikke nogen, der fortalte dig, at det er normalt, og kroppen skal restituere efter en fødsel?

– Nej, det var der ikke lige nogen, der sagde. Og jeg var jo i et elitemiljø. Det er ikke som at arbejde på et kontor, hvor der måske sidder andre, som har haft ni måneders barsel.

– Jeg ville gerne præstere, selv om der dog var en læge, der sagde: “Du kan jo ikke rende rundt som en Ferrari, hvis din krop er en Skoda.” I mit hoved var jeg en Ferrari, jeg er klar, vi kører, men der var min krop altså ikke …

Har du fortrudt, du gik til det på den måde?

– Ikke, at jeg pressede mig selv så hårdt, fordi det er sådan, jeg er. Men hvis jeg kunne sige til mig selv, da jeg blev gravid, at du ikke skal forvente, det går let, havde jeg måske kunnet arbejde lidt mere mentalt med, at det faktisk også kan være rigtig svært.

Perspektiv på håndbold

Efter en vanvittig sommer med intense træningspas og skemalagte måltider var Sarah Iversen ca. seks måneder efter fødslen tilbage i kamp for Ikast og blev efter halvandet år udtaget til landsholdstruppen igen.

En milepæl for Sarah, der dog har fået håndboldlivet sat i perspektiv efter at være blevet mor.

– For alle, der er på holdet, er håndbold det vigtigste i verden. Og sådan har jeg også altid haft det, men det er ikke det vigtigste mere. Det giver en eller anden ro, at mit liv ikke kun er håndbold.

– Jeg er blevet mere tålmodig og bedre til at sige “kom videre”. Før i tiden kunne jeg godt gå og være sur i flere dage, hvis jeg havde tabt en kamp, men nu skal jeg have så meget ud af det som overhovedet muligt. Jeg nyder hvert eneste minut, vi går ned på den bane for at spille.

Hun har truffet et bevidst valg om at fortælle om sit forløb efter fødslen.

– Jeg er sikker på, at der er mange, der kan genkende det der med at være utilpas i sin egen krop. At føle sig forkert i forhold til, hvordan man gerne vil se ud. Men jeg kom altså igennem det.

– Det er bare ikke nødvendigvis så nemt, at man kan træne én uge efter fødslen, det er ikke realistisk. Det er de historier, vi altid hører om – rekorder på, hvor hurtigt man kommer tilbage.

Artiklen blev udgivet i femina uge 48, 2023.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også