https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/sundhed/sutteflasker/babymedsutteflaskeprim.jpg
Sundhed

Sutteflasker – sådan finder du den rigtige

14. oktober 2013
af Frida Paustian
foto: Pantherstock
På et eller andet tidspunkt i babys liv får du brug for sutteflasker. Få her sundhedsplejerske Else Guldagers bedste råd, og bliv godt rustet til alt fra indkøb af sutteflasker til rensning og holdbarhed.

De fleste af os bliver i tvivl, når vi står ved hylderne første gang og skal vælge den helt rigtige type af sutteflasker til vores guldklump. Og når først vi er kommet hjem med alt udstyret, melder sig nye spørgsmål, for det er lidt af en videnskab at holde styr på alle de regler, der er for god hygiejne, og den evige kamp for at holde hormonforstyrrende stoffer væk fra de små.

Det rigtige gear til sutteflasker

  • 6-8 sutteflasker (et par i lille størrelse og resten store)
  • Sutter til sutteflasker (så mange, som du har flasker til)
  • Låg til sutteflaskerne
  • Flaskerenser til at skrubbe sutteflasker rene med
  • Kande med målestreger på, som du kan bruge til at opmåle vandet til blanding af modermælkserstatning
  • Modermælkserstatning (pulver eller flydende)
  • Stor gryde til at koge sutteflaskesutter.
  • Et rent viskestykke, hvor sutteflaskerne kan stå med bunden i vejret, når de skal tørre

Else Guldager fra Sundhedsplejersken.dk har mange års erfaring i at vejlede mødre og står blandt andet bag folderen 'Spædbørns mælk', hvor hun deler ud af sin viden om blandt andet sutteflasker. Her kommer hun med sine bedste råd og tips.

Hvilken type flaske skal du vælge?

For at undgå at dine sutteflasker afgiver uønskede kemiske stoffer til mælken, skal du være opmærksom på, hvilket materiale flasken er lavet af. Det eneste materiale, du kan være helt sikker på ikke afgiver kemiske stoffer, er glas, men sutteflasker af glas kan gå i stykker, hvis du taber dem. Derfor vil nogle også gerne have sutteflasker af plastik, når de eksempelvis skal ud. Vælger du en plastikflaske, skal du købe en, der er mærket 'BPA-fri', som betyder at den ikke indeholder BPA. BPA står for bisphenol A, som er et hormonforstyrrende stof, der kan afgives i mælken.

Else Guldager anbefaler i øvrigt, at du altid vælger sutteflasker med så lidt tryk og farve på som muligt. De farverige tryk ser muligvis hyggelige ud på sutteflasker, men vær opmærksom på, at der er brugt kemiske stoffer med farver, der kan være "betænkelige".

Læs mere om hormonforstyrrende stoffer her

Sutteflasker findes i forskellige størrelser. Udgangspunktet er, at en små sutteflasker er til små babyer, og store sutteflasker er til store babyer. Men i virkeligheden bør du rette dig efter dit barns appetit, som måske nogle gange er til en lille flaske, og andre gange til en stor.

Sutter til sutteflasker

Du kan få sutter i naturgummi og i silikone, og det er en smagssag, hvad man er til. Nogle børn får knopper rundt om munden af naturgummi, hvorfor det er nødvendig at skrifte til silikone. Prøv dig derfor frem.
Det væsentlige med sutter til sutteflasker er, at de har huller i, som har indflydelse på mængden af mælk, der kommer ud af flasken.

Det mindste barn skal have et enkelt lille hul, og større børn skal have flere huller. Det er vigtig at være opmærksom på, om antallet af huller passer til alderen på dit barn. Er der for få huller, bliver dit barn træt og får ikke nok næring. Er der for mange huller, bliver det for nemt, og dit barn får meget mælk for hurtigt.

Få gode tips til hvordan du skal rense sutteflasker her

Læs også