https://imgix.femina.dk/media/27fcda306de848139cc8e197a4b35431.jpg
Sundhed

Yogaferie på 3 budgetter

25. maj 2010
af Hanne Høiberg
En yogaferie er en intens oplevelse. Her skal du ikke koncentrere dig om andet end dig selv, din krop og din sjæl. Udbuddet af yogaferier til de skønneste pletter i verden er efterhånden stort – og også på dansk jord!

Hovedet ned, benene op. Normalt er det lige omvendt, men her på yogamåtten gælder det om at udfordre sig selv og sin krop.

Det er en særlig oplevelse at stå på toppen af hovedet med hele sin kropsvægt strakt ud op mod loftet.

Hver en muskel og fiber i kroppen bliver tvistet og strakt. Sveddråberne løber ned ad ansigtet, mens vi arbejder os dybere ind i stillingen, og lyden af tunge, koncentrerede åndedræt blander sig med dumpe klask fra bløde bølger, der rammer stranden.

3 yogaferier - fra luksus til lavpris

Kovalam:

Birthe Friis' næste 14 dages tur er fra 5.-19. november. Prisen på 17.900 kr. omfatter: Fly og transfer de 20 min. fra lufthavnen i Trivandrum til hotellet, overnatning i enkeltværelse, morgenmad, morgenyoga og 2 timers massage hver dag. Har du ikke råd - eller mulighed - for at tage til Indien, kan du både se film fra Kovalam og få yogainstruktion på dvd'en »Yoga basic«.

Lesbos:

Kirsten Slots yogaferier i havnebyen Molyvos på Lesbos finder sted en uge i både juni, juli, august og september. Prisen på 1.900 kr. dækker alene yogaundervisning under pinjetræerne 3 timer hver dag. Læs mere på: www.yogaworkshop.dk

Samsø:

Ulla Stenfors og Nikoline Nefer Solberg arrangerer 5 dages yogaferier på Dansebjerg i den sydlige del af Samsø - ikke langt fra Brundby og Ballen. Prisen på 3.800 kr. dækker opholdet med halvpension samt tre timers daglig yogaundervisning. Holdes 29. juli til 2. august og igen fra 4. august til 8. august 2010. Læs mere på: Dansk Yogacenter eller www.yogadanica.dk

Stedet er Kovalam, en lille indisk by ved Det Indiske Ocean, kun 86 km fra Indiens allersydligste spids. Klokken nærmer sig 9, og 20 danske kvinder mellem 30 og 82 år er ved at afslutte morgenens yogalektion på taget af hotel Neelakanta, vores hjem de 14 dage, yogaferien varer.

Velværet og følelsen af at have gjort noget godt for sig selv stråler ud af hver og én. Også de 7-8 kvinder, der aldrig har dyrket yoga før.

"Jeg indstiller undervisningen på, hvad eleverne kan. Derfor er der heller intet problem i at være nybegynder," fortæller Birthe Friis, som har undervist i yoga i 25 år.

"Du kan dyrke yoga, til du ikke er her mere. Det giver styrke, smidighed og fleksibilitet. Du får en fantastisk krop at blive ældre i."

De sidste 6 år har Birthe Friis to gange om året arrangeret yogarejser til Kovalam. Simpelthen fordi hun ikke kan lade være.

"Det er jo fra Indien, yogaen kommer. Og Kovalam er helt speciel - stilheden, roen, varmen, skønheden…"

Intens yoga og gode grin

Deltagerne kommer af vidt forskellige grunde. Nogle har givet sig selv en tiltrængt pause i en hektisk hverdag, andre har allerede erfaring i, at deres leddegigt har godt af kombinationen varme/yoga, og endnu andre skal komme sig efter alvorlig sygdom.

Det overvejende flertal på yogaferierne er kvinder, og lige så intenst, der dyrkes yoga, lige så meget bliver der grinet, slappet af med en bog i skyggen, malet, hygget, snakket, gået ture på stranden og spist vidunderlige middage.

En typisk dag begynder kl. 7, hvor Birthe Friis giver yogalektion på hotellets tag. Nogle kommer dog først en halv time senere - det er dem, der vil undgå allerførste øvelse, solhilsenen, hvor du bruger 125 muskler.

Det er i virkeligheden hård fysisk træning, som både sætter gang i blodcirkulationen, åndedrættet og giver ro i kroppen.

Ved nitiden er sidste yogaøvelse forbi, og deltagerne har for alvor fået de specielle stillinger ind under huden og kan mærke, hvordan de bliver mere og mere smidige og veltrænede.

Yoga er nemlig slet ikke den stille motionsform, nogle tror. Du kan sagtens få en rigtig god kondition og smukke, velformede muskler af at dyrke yoga. Især den mere fysisk betingede yoga, Birthe Friis praktiserer.

Efter yogaen er der efterhånden blevet tradition for at gå i templet. Birthe Friis forklarer:

"Du kan f.eks. skrive en lille en bøn på dansk på en seddel, og for 10 rupies - lidt over 1 krone - får du præsten til at velsigne bønnen. Det giver en vidunderlig indre fred".

"Bagefter bader de fleste fra Lighthouse Beach-stranden foran hotellet før dagens næste punkt: Et par timers ayurvedisk massage i et nærliggende center. Behandlerne bruger bl.a. fødderne og hænger ned fra et reb, når de giver massage."

Gulerodssaft og rødvin

Efter massagen går Birthe Friis altid på restaurant og får et glas gulerodssaft med rødbede, ingefær og appelsin.

"Alene det at sidde og kigge ud over havet er magisk. Eftermiddagen bruger jeg på stranden, hvor jeg læser under en parasol."

Ved 18.30-19-tiden går holdet ud og spiser. Restauranterne i den lille by er fantastiske. Maden er sund og ikke stærk, det er Kerala-køkkenet ikke, og der er endnu ikke nogen, der er blevet syge. Som Birthe Friis fortæller:

"Vi får ingen alkohol, ingen røg, og jeg tænker aldrig på, at nu ville det være skønt med et glas rødvin."

Birthe Friis arrangerer også udflugter rundt i området. Ved ankomsten føler mange af deltagerne helt naturligt, at de også skal se noget, når de nu er kommet helt til Sydindien.

"Vi tager f.eks. på en 36 timers backwater-flodtur, hvor vi overnatter i den luksuriøse båd, vi sejler i. Alligevel ender flere af rejserne tit med, at dagene bare flyder af sted, og udflugterne må blive "næste gang".

En yogarejse er en lise for sjælen. Ens hjerte bliver stort, livsgnisten kommer frem igen. Man burde faktisk tage før- og efter-billeder af os. Vi er alle sammen smukkere, når vi kommer hjem. Og har tilmed tabt 4-6 kilo," griner Birthe Friis.

Vælg den rigtige yogarejse

Googler du »yogaferie« på nettet, får du et hav af tilbud frem. Derfor er det en god idé at have følgende i baghovedet, før du bestiller din rejse:

Kig på underviserne. Hvilken erfaring ligger bag den enkelte instruktør?

Hvilken type yoga undervises der i, hvad kan du selv bedst lide? Er det den fysisk betingede hata-yoga, baseret på stræk og åndedræt, den mere energiske vinyasa-yoga, hvor man bevæger sig i flow med åndedrættet eller måske den powerfyldte ashtanga- eller iyengar-yoga, der træner udholdenhed og balance?

Læs også