Træning og kost

Undgå søvnproblemer

28. september 2014
af Charlotte Ingvartsen –
Foto: Scanpix, All Over og Colourbox
Det kan være så opslidende ikke at kunne sove ordentligt om natten - ikke mindst, hvis det er en tilstand, der varer ved. Men måske kan søvnproblemet blive afværget ved at kende din sovetype. Læs med her!

De fleste af os har oplevet søvnproblemer på tæt hold i løbet af vores liv. For nogle er det daglige problemer, mens det for andre kommer i perioder. I følge forskere kan du minimere dine søvnproblemer ved at finde din søvntype, og justere på faktorerne der påvirker til netop din mangel på søvn.Læs med herunder hvor du kan finde din søvntype.

Er du den hyppige vågner?

Vågner du hyppigt om natten eller på samme tidspunkt nat efter nat? Så er sandsynligheden for, at du selv saboterer din søvn, stor. Kroppen er blevet vænnet til en dårlig søvnrutine og tror, at det er en naturlig rytme. Den hyppige vågner kan ligefrem have udviklet angst for at gå i seng, fordi det i forvejen føles umuligt at falde i søvn eller sove igennem.

  • At bryde de dårlige nattevaner begynder med gode vaner om dagen:
  • Tjek koffeinindtaget, spisemønsteret og motionsniveauet.
  • Brug tid om aftenen på et varmt bad med lavendelolie og drik beroligende te.
  • Sørg for, at soveværelset er veltempereret og roligt.
  • Gå i seng og stå op samme tid hver dag.

Så lærer du at overgive dig til søvnen i stedet for at bekæmpe den.

Er du den sorgfulde søvnløse?

Du har enten svært ved at falde i søvn eller vågner tidligt og kan ikke falde i søvn igen. Hvis du oven i købet føler dig trist, kan søvnproblemet være et tegn på depression. Følelse af angst og afmagt eller f.eks. dødsfald i den nærmeste familie kan give søvnproblemer i flere år. Måske er sovemedicin blevet en sovepude. Allerede efter 3-6 uger med sovemedicin kan man udvikle fysisk afhængighed, og abstinenser afholder en fra at stoppe.Trap derfor langsomt ned over mindst 8-12 uger. Overvej om professionel hjælp, f.eks. af en psykolog, kan løse op for de uforløste sorger, der reelt ligger bag dine søvnprobleme. Dyrk regelmæssig motion og skab en god rutine omkring det at gå i seng.> Læs også :7 gode råd til din nattesøvn

Sover du let eller afbrudt?

Småbørnsforældre kender om nogen til den afbrudte søvn pga. babygråd. Eller søvnen er let, fordi man instinktivt vågner for at lytte til barnets vejrtrækning. Det tager kun 7-21 dage at låse sig fast på en dårlig søvnrutine. Så selvom barnet en enkelt nat ikke giver lyd fra sig, vågner forældrene alligevel rutinemæssigt. Kompenser, når det er muligt, for den manglende nattesøvn med en middagslur.Træk gardinerne for, sluk telefonen og stil vækkeuret til en halv time. Luren skal ligge inden kl. 15, så du ikke sover for tæt på sengetid. En anden typisk årsag til afbrudt søvn er sengepartnerens snorken. Tal med din partner om mulige løsninger på problemet. Ændret sovestilling, vægttab eller operation kan sætte en stopper for snorken og dine søvnløse nætter.

Er du nattegrubleren?

Bekymringer over alt fra karrieren til familien og fremtiden holder dig vågen om natten og energiløs om dagen. Sengen er blevet synonym med stress over ting, du ikke fik gjort, eller alt det, du skal nå den kommende tid. For at sengen bliver dit åndehul, må du rydde op mentalt og sortere i hverdagens gøremål. Beslut dig for, at sengen er et sted til velvære ikke bekymringer. Indfør daglig bekymringstid frem for at spekulere om natten. Skriv uafrystelige tanker ned til næste dags bekymringstid.Dagen derpå ser tingene ofte lysere ud, og du kan bedre prioritere rækkefølgen, du vil løse opgaverne i. Måske viser det sig, at du er udisciplineret omkring dagens gøremål. Eller at du må omstrukturere din hverdag. Skab gode gå-i-seng-ritualer, hvor du hygger om dig selv og slapper af. Ros hver aften dig selv for, at du har gjort det så godt, du kunne, i dag.> Læs også : Sådan bliver du morgenfrisk