Træning og kost

Smør smadrer din mands sæd

af Per Brændgaard Mikkelsen 14. april 2013
Foto: Pantherstock
Usunde kostvaner kan forklare mange tilfælde af ufrivillig barnløshed. Hvis du er på udkig efter en far til dine kommende børn, så vælg en mand, der ikke spiser smør. Ny dansk forskning har nemlig vist en klar sammenhæng mellem, hvor meget smør en mand spiser og hans sædkvalitet

Undersøgelsen gik ud på, at 701 unge mænd skulle aflevere en sædprøve og besvare et spørgeskema om deres kostvaner. Forskerne fandt frem til, at den fjerdedel af mændene, der spiste mest smør og andre kilder til mættet fedt, havde 40 procent dårligere sædkvalitet end den fjerdedel af mændene, der spiste mindst mættet fedt. Der var ingen sammenhæng mellem sædkvaliteten og andre fedttyper i kosten. F.eks. var det ikke sådan, at de mænd, der spiste enormt meget umættet fedt, f.eks. olie i stedet for smør, havde en bedre sædkvalitet. Forskerne konkluderede, at det kan være gavnligt for mænds sundhed generelt og for deres evne til at få børn specifikt at spise mindre mættet fedt.Mange mænd får meget mættet fedt fra smør og smørbaserede blandingsprodukter som f.eks. Kærgården. Men det er ikke den eneste kilde til mættet fedt i maden. Mælkefedt har generelt et højt indhold af mættet fedt. Det omfatter bl.a. også fed mælk (f.eks. sødmælk), fløde (f.eks. i sovsen) og ost. Ost er dog nok ikke lige så slemt som de andre kilder til mælkefedt. Også andre hårde fedtstoffer end smør, såsom stegemargarine og kokosfedt, har et højt indhold af mættet fedt. Mange mænd elsker fedt kød, fedt kødpålæg og fede pølser, der også indeholder mættet fedt i store mængder.Hvis du vil have børn, så vælg en mand, der hverken spiser for meget smør eller for meget af nogle af de andre kilder til mættet fedt. Det vil øge din chancer markant for at blive gravid. Hvis du allerede har valgt en mand, der spiser rigeligt smør, så få ham til at holde op med det. Alt, hvad der på en eller anden måde påvirker potensen, har det med at virke motiverende for mænd.Læs også: Spis ost i stedet for smørHvis du ikke vil have (flere) børn med din mand, så kan han rent sædmæssigt godt blive ved med at spise smør. Men for meget smør øger risikoen for hjerte-kar-sygdom, og det kan nedsætte tilførslen af blod til kønsorganerne. Alt, hvad der på en eller anden måde påvirker funktionen af den del af kroppen, har det med at virke motiverende for mænd.Forskerne ved endnu ikke, hvorfor der er denne sammenhæng mellem mættet fedt og sædkvalitet. Det kan skyldes virkninger af det mættede fedt i sig selv eller andre forhold hos mænd, der spiser meget smør m.v.Husk, at en mand godt KAN gøre dig gravid, selv om han spiser rigelig smør, og at I derfor ikke kan bruge det i stedet for almindelige former for prævention. Hvis du derimod ønsker et kortvarigt forhold med lav risiko for graviditet, så vælg en mand, der spiser en masse smør, flødesovs og fedt kød.

Per Brændgaard, ernæringsekspert og sundhedshumanist, foredragsholder og konsulent. Læs mere på perbrændgaard.comFlere tips fra Per BrændgaarDrop kontrollen og tab dig >>Fedt feder - stadigvæk >>Ost beskytter dit hjerte >>Gratis sunde tips på Facebook?Vil du gerne have gratis sunde tips direkte på facebook? FEMINA er gået sammen med SØNDAG, ELLE, Q og Mad & Bolig om sundhedsgruppen Sunde Tips Hver Dag.Giv gruppen "Sunde tips - hver dag" et "like" lige her.