d-vitamin
Træning og kost

Mangler du D-vitamin?

af Birgit Brunsted 31. marts 2011
Foto: Colourbox
Selv om det er solens stråler, der får vores hud til at danne D-vitamin, er der mange danskere, som lider af D-vitaminmangel. Men solen er farlig, får vi at vide, og går vi alligevel ud og solbader, bør vi være smurt ind i masser af solcreme. Hvad skal vi tro?

Måske skulle vi alligevel have tilbragt mere tid i solen i sommer.Vi nordboer mangler nemlig det D-vitamin, der dannes i huden af solens ultraviolette stråler.En af grundene til mangelen er formentlig, at vi ikke længere opholder os i solen. Og når vi gør, er vi beskyttet af solcreme med en høj faktor på grund af faren for at få modermærkekræft. Dette skal bestemt ikke være nogen opfordring til at gå ud og lade sig branke i solen.Men i de senere år har forskerne beskæftiget sig mere og mere med D-vitamin og fundet ud af, hvilket vigtigt vitamin det i virkeligheden er. En lang række undersøgelser har vist, at mangel på D-vitamin øger risikoen for kræft, hjerte-kar-sygdom, infektionssygdomme, paradentose, type 1- og 2-diabetes, dissemineret sklerose, infl ammatorisk tarmsygdom og knogleskørhed.

En stor amerikansk undersøgelse, der har fulgt 1.200 kvinder gennem fire år, viser, at kvinder, der regelmæssigt tager tilskud af D-vitamin, nedsætter risikoen for at få kræft med hele 60 pct. Man skal dog også lige huske på, at faktorer som rygning, forurening og opløsningsmidler også er med til at udvikle kræft.

 

Fakta om D-vitamin

  • D-vitaminet er et fedtopløseligt vitamin.
  • D-vitaminet dannes i huden af solens ultraviolette stråler.
  • Hudens evne til at danne D-vitamin falder med alderen.
  • Mennesker, der er mørke i huden, har svært ved at danne D-vitamin.
  • Indholdet af D-vitamin i en tablet angives i internationale enheder, IE.
  • Sundhedsstyrelsen anbefaler 400 IE om dagen, dog 800 IE til ældre. Mange internationale og danske forskere mener, vi skal have mindst 1.000 IE, hvis vi vil forebygge en række sygdomme.
  • Hold dig fra solarier. Solarier giver mere af den farlige UVA-stråling end middagssolen, så du får rynker, kan få øjenskader og løber risikoen for at få hudkræft.