Træning og kost

Klar til at kurere din sukkertrang?

af Christian Bitz 27. november 2010
Ernæringsekspert Christian Bitz går til kamp mod vores sukkertrang

Har du også svært ved at holde fingrene fra søde sager? Det er der ikke noget at sige til. Alle mennesker har nemlig en medfødt præference for den søde smag. En urtidsdrift, der skal sikre vores fortsatte eksistens. Sød smag er lig med energi - fundamentet for at overleve. Men den helt store forskel på urtiden og i dag er tilgængeligheden af energi. Det er altså dybt forankrede drifter, du slås med, når du med gode intentioner forsøger at styre uden om kager, cola og kiks.

Sukkerafhængighed findes

Jeg har strittet meget imod begrebet sukkerafhængighed, men faktum er, at mange har mere end almindeligt svært ved at slippe det søde. Og det til trods for, at det på længere sigt har oplagte negative konsekvenser for energiniveau, humør og sundhed. Tilmed er der mange, som vil få abstinenser ved at tage en kold tyrker. Og det ligner jo et afhængighedsforhold ...

Sukker som trøstMen uanset hvad vi kalder det, så har de fleste mennesker en sød tand. Derfor kan vi lige så godt acceptere, at vi har trangen, og så ellers se at få styr på, hvordan vi tilfredsstiller den. Problemerne opstår, når vi bruger sukker som trøst. Efter en lang dag på arbejde. Efter at børnene har været umulige, eller din mand måske har været en kegle. Årsagerne kan være mange, men løsningen er som regel den samme, når vi skal "forkæle" os selv: En halv liter Hansen Is. Eller måske en pose slik?

Forkæl dig selv på andre måder ...Hvis du bliver bedre til at isolere de situationer, hvor du bare "må" have noget sødt, og tænker dig til, hvilken følelse det er du ønsker at opnå med det søde fix, så har du en mulighed for at sætte ind med alternativer. Kan du opnå forkælelse på andre måder, som ikke giver dårlig samvittighed, så er du godt på vej til at få styr på trangen til det søde.

Mere vil have mereSukker kalder på mere sukker. Den søde smag bedøver vores sanser og smagsløg, mens den skriger på mere og mere sødt. Og dit blodsukker stiger hurtigt, når du indtager de søde sager, hvorefter det styrtdykker og gør dig endnu mere uoplagt og "trængende", end før du "faldt i". Fortvivl ikke, nu kommer løsningen på din evige jagt på næste sukkerfix. Men det kræver hårdt arbejde, viden og viljestyrke.

10 råd mod sukkertrangenJeg har samlet 10 af mine fineste råd, og følger du dem, er der også plads til at skeje ud en gang imellem. Du får mine råd i næste uge her på Femina.dk.

Relevante links:

Bliv slank med The Bitz Diet

3 trin til indre wellness med Christian Bitz

Køb vejen til et varigt vægttab i feminashoppen.dk