Træning og kost

Kan man sove for meget?

af Malene Fich Weischer 1. marts 2015
foto: All Over
Ja, det kan man godt og det kan endda være rigtig usundt at gøre det. Se her, hvor meget søvn, du typisk har behov for – og se også, hvorfor du ikke skal sove mere end det.

At sove for meget. Kan man virkelig det? Det lyder jo helt gak, når det for de fleste af os nok kniber med at sove NOK.Men ikke desto mindre er det faktisk et problem for nogen, at de sover for meget.

Hvornår sover man for meget?

For de fleste gælder det, at en tilpas mængde søvn ligger mellem 7-9 timer hver nat. Får man den søvn er man i stand til at fungere godt i løbet af dagen. At man så om søndagen lige får sovet lidt mere end det, gør ikke så meget, men hvis du fast i hverdagen sover mere end omkring de 9 timer, så begynder det at kunne få konsekvenser for helbredet. Dét skriver det amerikanske website Huffington Post. >> Har du søvnproblemer? Sæt en stopper for dem med hypnose. Se mere her

Dét kan for meget søvn være skyld i

Helt overordnet kan en større træthed og et større søvnbehov hænge sammen med, at man har en sygdom i kroppen, så føler du, at dit behov for at sove stiger væsentligt, er det altid en god idé at gå til lægen.Men i sig selv påvirker for meget søvn også kroppen i negativ retning:For meget søvn øger risikoen for depression I 2014 viste en undersøgelse, at blandt de af testpersonerne, der sov 7-9 timer hver nat havde 27% risiko for at udvikle en depression, mens de, der sov mere end 9 timer hver nat havde hele 49 procents risiko. Du kan læse mere om undersøgelsen ved at klikke herFor meget søvn ælder din hjerneEt andet studie, som blev foretaget blandt ældre kvinder i 2012, viste, at hvis du sover for meget har det den samme effekt på hjernen, som hvis du sover for lidt: Den ældes hurtigere. Faktisk viste undersøgelsen, at hjernen ældes med op til 2 år, hvis man ikke sover normalt. >> Denne lydbog gør dig mere morgenfrisk. Læs med her!For meget søvn øger risikoen for diabetesEt canadisk studie har bevist, at for meget søvn øger risikoen for at udvikle diabetes dramatisk. Faktisk bliver det dobbelt så sandsynligt, at du udvikler diabetes, hvis du sover for meget i forhold til hvis du sover normalt. - Også selvom resultaterne tog højde for folks vægt. Samme studie viste i øvrigt, at man har større risiko for at tage på i vægt, når man sover for meget.For meget søvn kan give hjerteproblemer Amerikanske hjertespecialister kunne i 2012 præsentere en undersøgelse, som viste, at for meget søvn øger risikoen for en række hjerteproblemer. Mange af disse syptomer deles i øvrigt af mennesker, der sover for lidt.

Artiklen indeholder affiliate-links