Træning og kost

Derfor behøver du ikke spise morgenmad

af Mia Qvist Scheelsbeck 18. oktober 2012
foto: Pantherstock
Er morgenmad dagens vigtigste måltid? Ikke nødvendigvis. Ifølge FEMINAs ernæringsekspert Per Brændgaard er det langt vigtigere at lytte til sin krop end at tvinge morgenmad i sig

Morgenmad er dagens vigtigste måltid, og vi får lyst til slik, kage og andre søde sager i løbet af dagen, hvis vi dropper morgengrøden eller ostemaden. Det får vi ofte at vide fra diverse eksperter.

Men ifølge Per Brændgaard, der er cand.scient. i human ernæring fra Københavns Universitet, er det faktisk vigtigere, at man lytter til sin krop i stedet for at proppe sig med morgenmad, man slet ikke har plads eller lyst til.

- Rigtig mange danskere har en regel om, at man skal spise morgenmad. Men man behøver jo heller ikke tanke sin bil op, bare fordi man kører forbi en tankstation. Sultfornemmelsen er kroppens signal om, at der er behov for mad; er signalet der ikke, er der ikke noget behov - heller ikke for morgenmad, forklarer Per Brændgaard.

LÆS OGSÅ: Er frugt egentlig usundt? Læs, hvad ernæringseksperten mener om det

Varier gerne din morgenmad

Der er også rigtig meget diskussion om, hvad vi skal spise til morgenmad. Er æg til morgenmad sunde? Skal min morgenmad bestå af et stykke rugbrød med ost og skinke, eller er en morgengrød med mandler mættende nok?

- Sund morgenmad kan være ufatteligt meget forskelligt. Jeg vil langt hellere justere det, folk har lyst til at spise, i en lidt sundere retning end at diktere, hvad man skal spise til morgenmad. Det skal være noget, man kan leve med i det lange løb, siger Per Brændgaard.

Han råder i øvrigt til, at man varierer sin morgenmad, så man ikke lige pludselig kører træt i havregryn med mælk og rosiner.

LÆS OGSÅ: Har du svært ved at spise morgenmad, kan du lave denne lækre vågn-op-juice. Få opskriften her