https://imgix.femina.dk/media/bc97ca7ab66843d8a2451db0768c2364.jpg
Selvudvikling

Slip din indre heks løs

22. juni 2009
af Isa Lindbæk
Foto: Shutterstock
Måske findes der dybt i alle kvinder en heks. En oprører, der ikke gider være den søde, forstående kvinde, som passer mand, børn og hjem. En heks, der er både klog og modig. Er der også lidt heks i dig, eller er hun så godt gemt, at du er i tvivl?

Naturligvis findes der hekse. Det har der altid gjort, og det vil der altid gøre. Psykolog Jeanne Andersson er ikke i tvivl, og hun kalder også sig selv heks uden tøven, og giver gode råd om, hvordan vi almindelige kvinder kan lære noget af heksen.

- Heksen er en stærk kvinde med en ualmindelig stor indsigt i enten urter eller andre menneskers psyke. Hun følger ikke altid de gængse normer og regler, hvis hun synes, de begrænser hende, for heksen går sin egen vej. Det er derfor, man tidligere har været bange for hende og har pint og brændt hende. Sådan er det ofte med det ukendte, forklarer Jeanne Andersson.

Gør, hvad du har lyst til

Heksen gør, hvad hun har lyst til, og hun undskylder ikke for det. Det mener Jeanne Andersson, at vi kan lære meget af.

Sådan slipper du din indre heks løs:
  • 1. Brug din intuition
    Mærk efter, hvad du egentlig har brug for. Vær ikke bange for at bruge din såkaldte sjette sans - ofte kan man mærke svaret, selv om man ikke rationelt kan forklare, hvorfor det er sådan. Stol på den evne og hold fast i den, selv om andre prøver at overtale dig med fornuft.

  • 2. Bryd den polerede overflade
    Heksen er ikke god til at lade som om alting er fint og yndigt, hvis det i virkeligheden ikke er tilfældet. Det er derfor, hun ikke får stress og mavesår. Det kan du lære noget af. Hvis du har det skidt, så sig det. Ærlighed er ikke farlig.

  • 3. Sæt dine grænser
    Alt for mange lader sig udnytte, næsten uden de selv lægger mærke til det. Det ville en heks aldrig finde sig i. Måske er dine grænser blevet skubbet så langt, at det ikke er noget, du lige kan ordne med et snuptag. Begynd med det sted, hvor det er lettest for dig at sætte din fod ned. Er det at sige nej til at passe naboens børn for fjerde gang denne måned, eller er det at forlange at manden tømmer opvaskemaskinen? Tag små skridt, så er det nemmere.

  • 4. Gå din egen vej
    Heksen er god til at lave de ting, hun har lyst til. Det er blandt andet derfor, de fleste hekse ulmer af liv og glæde. Sæt tid af til dine projekter og dine hobbyer, og nyd det uden dårlig samvittighed. Der vil stadig være masser af tid til at tage dig af mand og børn.

  • 5. Ikke alle hekse er gode
    De fleste hekse er gode, men der findes også hekse, der er onde. Du rummer sikkert også både gode og onde sider, men lad være med at fornægte de onde sider. Se dem i øjnene, så ved du, hvilke områder du skal arbejde med at holde i skak. Medmindre du ikke har lyst, for hvem har sagt, at vi skal være gode hele tiden?

    Kilde: Jeanne Andersson

- Vi skal lære at holde op med at komme med undskyldninger for os selv hele tiden. Undskyld fordi vi ikke nåede dit, og undskyld fordi vi ikke fik gjort dat. Stop det og begynd at leve. Vi er underlagt nogle normer for, hvordan en god kvinde opfører sig, som blev grundlagt for flere århundreder siden, men ret beset kan vi ikke bruge de normer til noget som helst.

Jeanne Andersson synes i øvrigt, at alle skal udvikle sig til at blive bedre mennesker - også hekse:

- Jeg render da ikke rundt og er heks hele tiden. Der er også vasketøj og rengøring hjemme hos mig, men jeg prioriterer, at der er plads til min udvikling også.

Fakta om hekse og sankthans

Sankthans er en gammel hedensk midsommerfest med en ægte menneskeofring på bålet som centrum til uddrivelse af det onde i samfundet. Senere har kristendommen adopteret traditionen ligeledes som et udtryk for at se ondskaben i øjnene via bålafbrænding af en heks. I det hele taget var det ikke nemt at være heks fra omkring 1500 og godt 200 år frem.

Bål og brand, hængning, al slags bestialsk tortur, dette var virkeligheden for millioner af kvinder i Europa. Omkring 40-60.000 kvinder blev tortureret og dræbt.

Men hvorfor var verden så bange for hekse i den periode? Parallelt med den officielle kristne religion eksisterede der blandt bondebefolkningen i Europa resterne af en gammel før-kristen religion med tilhørende traditioner.

De fleste af disse traditioner havde karakter af praktisk viden om sygdomme, om kvindekroppen og især om graviditet, abort og fødsel. Efterhånden som kirkens indflydelse vandt frem, blev denne viden, som tidligere havde været kollektiv, isoleret til bestemte mennesker - kyndige kvinder. De blev set op til, beundret, frygtet og hadet. I folks øjne var deres magt stor.

Magt over liv og død, evner som virkede overnaturlige på folk, lød som trolddom.

Det blev derfor en let sag for kirkens mænd at skabe grundlag for had og rædsel overfor disse kvinder. Det, som før var en hjælp i dagliglivet, blev nu stemplet som antikristendom og djævelskab.

Kilde: www.leksikon.org
www.kristendom.dk

Læs også