https://imgix.femina.dk/media/article/panthermedia_a33012970_5000.jpg
Selvudvikling

Sådan får du et - bedre - netværk

8. februar 2016
af [Britta Bjerre
foto: PantherMedia]
Kender du nogen, der kender nogen? Det er sådan, netværk fungerer. Og hvis du vil have ting til at ske i dit liv, er netværk vejen frem. Her får du en række ekspert-fif til enten at komme godt i gang med at skabe dig et netværk eller til at blive en endnu bedre netværker.

Hvis du går med en drøm, hvorfor så ikke prøve at få opfyldelsen af drømmen til at rykke tættere på?

Hvordan dét? Helt simpelt:Ved at bruge dit netværk. Og har du måske ikke fået skabt dig et netværk endnu, så se at komme i gang. Det kan godt betale sig.

Heldigere med netværk

Vidste du f.eks., at videnskabelige undersøgelser viser, at mennesker med gode netværk i langt, langt højere grad føler sig heldige i livet end mennesker med intet eller dårligt fungerende netværk. (Richard Wiseman: "The Luck Factor – The Scientific Study of the Lucky Mind”, Cornerstone 2004) Ikke noget dårligt argument for at prøve at geare op på netværk, vel?

Netværk også for dig

Netværk er ikke alene et karriereredskab for mennesker, der gerne vil skifte job, avancere, nå højere op. Netværk er også et redskab for dig, der går med en drøm om et eller andet, måske om langt om længe at skrive den bog, du har båret rundt på indeni i årevis, måske om endelig at få udgivet noget musik, selv om det er halvsent i livet, men du aner ikke, hvem, hvad og hvordan du griber det an.

Er du nybegynder på FB, så tjek her:

Netværk og at netværke

Men hvad betyder ”netværk” egentlig i denne her forbindelse?
Netværk er at kende nogen, der kender nogen. Det kan være at kende mennesker gennem personlig kontakt eller at kende mennesker via sociale medier som f.eks. Facebook og LinkedIn.
At netværke er at møde, opsøge og skabe kontakt til mennesker ansigt til ansigt eller gennem de sociale medier og gøre brug af de kontakter.

Formålet med netværk

Formålet med netværk og at netværke er nemlig at komme til at kende nogen, der kender nogen. For når du kender nogen, der kender nogen, finder du sikkert også nogen i netværket, som vil og er i stand til hjælpe dig videre med det, du har brug for hjælp til, ligesom du lige så sikkert kan blive til hjælp for andre i netværket med det, du kan og ved.

Netværk er også en vej ud af ensomhed:

Fine netværks-fif

Den danske networking-ekspert Simone Lemming Andersen opstiller i sin engelske bestseller-bog ”The Networking Book” (som er nem at forstå) hele 50 gode tips til at gøre sit netværk bedre og til at blive en endnu dygtigere netværker. Vi har udvalgt nogle af hendes fif her:

1) Til nybegynderen: Beslut dig for at gøre det ”at netværke” til en del af din hverdag. Drop de negative tanker, du måtte have. Det er kun din frygt for at bevæge dig ud af din trygge komfortzone, der taler til dig, hvis du føler det skræmmende at tage kontakt med mennesker, du ikke engang kender. Fokuser på fordelene ved et få et godt netværk. Og kom bare i gang.

2) Til dig, der allerede har et stort netværk: For få år siden gjaldt det om at have så mange kontakter som muligt. Det kaldes oldschool networking i dag. Det nye, Networking Version 2.0, handler i stedet om at få ryddet op i dine kontakter, både de tætte og de fjernere. Fordi for mange og forkerte kontakter er tidsrøvere. Vurdér, kassér og kom videre.

3) Til nybegynderen (men også den erfarne): Accepter, at det tager tid at skabe loyale og trofaste forbindelser. Ét er at få kontakt. Noget andet er at udvikle kontakten. Husk her, at når du knytter nye kontakter, skal folk have tid til at lære dig at kende. Gør dig synlig ved at vise, hvem du er, og hvad du står for, og skab troværdighed igennem synligheden. Så skal fortjenesten nok komme.

4) Til dig, der allerede har et stort netværk (men også nybegynderen): Gå efter guldet. Vi har det med at blande os med mennesker, vi mener ligner os selv. Men prøv at udfordre dig selv og led efter netværk og kontakter, der er forskellige fra dig. Og stil bare højt. ”Uopnåelige” kontakter er ikke altid så uopnåelige endda. Der er ikke noget at tabe ved at forsøge. Du kan højst få et nej. Og så fisker du bare videre.

Læs også