https://imgix.femina.dk/media/97d8d1c646974c2c9124bcd8870352dd.jpg
Selvudvikling

3 vigtige du skal vide om brystkræft

30. september 2009
af Charlotte Hallbæck
Hvornår får kvinder typisk brystkræft - og bør jeg være bekymret, hvis min mor har haft det? Overlæge i Kræftens Bekæmpelse, Iben Holten, svarer her på tre hurtige spørgsmål om brystkræft

I oktober sætter der ekstra fokus på brystkræft gennem kampagnen "Støt brysterne" og i den anledning har vi bedt overlæge i Kræftens Bekæmpelse, Iben Holten, om at svare på tre relevante spørgsmål om brystkræft:

https://imgix.femina.dk/legacy/media/11aa2c3ef99b4a1a88f7b9191c6ce34e.jpg

Iben Holten, overlæge i Kræftens Bekæmpelse


Hvad kan jeg selv gøre for at undgå brystkræft?
Iben Holten: Det er vigtigt at tænke over sin levevis. Overvægt efter overgangsalderen er en risikofaktor i forhold til brystkræft. Alkohol øger også risikoen for brystkræft. Og så er det vigtigt at være fysisk aktiv, for motion beskytter i et vist omfang mod brystkræft. Desuden skal man så vidt som muligt undgå at få hormoner i overgangsalderen, eller tage dem så kort tid som muligt. Derudover er også en god ide at få sine børn i en ung alder, selvom det jo ikke altid er muligt.

Skal jeg være bekymret, hvis andre i min familie har haft brystkræft?
Iben Holten: Hvis der har været tilfælde af brystkræft hos en nærtstående slægtning - det vil sige mødre, søstre og mostre - øges risikoen lidt. Hvis der er mere end et enkelt tilfælde skal man nok tale med sin læge om det, især hvis sygdommen hos de pågældende er kommet i en ung alder. Hvis der er "mange" tilfælde i ens slægt, det kan også være på faderens side, skal man overveje muligheden for, at det er en arvelig sygdom og søge genetisk rådgivning.

Bør jeg selv tjekke mine bryster regelmæssigt?
Iben Holten: Flere store undersøgelser har vist, at dødeligheden af brystkræft ikke nedsættes af, at man systematisk undersøger sine bryster en gang om måneden. Men det betyder nu ikke, at man ikke skal være opmærksom på forandringer i kroppen såsom knuder i brystet. Når man naturligt føler på sig selv, for eksempel når man vasker sig under bruseren, kan man føle efter, om der er forandringer - knuder eller andre ændringer. Det er vigtigt at reagere, hvis man mærker noget. Gå op til lægen, og få det undersøgt. De fleste knuder er godartede, men det kan man jo ikke vide, før knuden er undersøgt rigtig.

Giv et bidrag til Kræftens Bekæmpelse her

Den internationale brystkræftmåned

Oktober er udnævnt til international brystkræftmåned, og kampen mod brystkræft får derfor ekstra fokus i denne måned. Også på femina.dk er der ekstra fokus på bryster og brystkræft.

  • I Danmark rammes en ud af ti kvinder af brystkræft, hvilket svarer til mere end 4.000 kvinder om året
  • To tredjedele af de kvinder, der rammes, overlever kampen mod brystkræft
  • Brystkræft forekommer oftest hos kvinder over 60, men hyppigheden er stigende blandt de 25-30-årige
  • Kræftformen er blevet mere og mere udbredt de sidste ca. 60 år, mens dødeligheden har været faldende gennem de seneste 10-15 år
  • De allerfleste tilfælde af brystkræft er ikke arvelige
  • Du kan på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside give et bidrag til kampen mod brystkræft, ligesom du søndag den 11. april 2010 kan stemme dørklokker sammen med tusindvis af andre frivillige ved Kræftens Bekæmpelses årlige landsindsamling

Læs også:

Læs også