https://imgix.femina.dk/media/article/14-46-sund_knogle.jpg
Træning og kost

Pas på knoglerne

17. november 2014
af [Af SØNDAGs sundhedspanel, redigeret af webredaktionen
Foto: Panthermedia]
Knogleskørhed eller osteoporose rammer især kvinder, der har rundet de 50 år og er gået i overgangsalderen. Men sygdommen kan også have andre årsager - og dem kan du gøre noget ved.

Knogleskørhed er udtryk for, at vi har mistet en del af vores samlede knoglemasse og knogletæthed, som resulterer i mindsket knoglestyrke. Den mindskede styrke betyder øget risiko for knoglebrud ved mindre traumatiske ulykker samt belastninger i dagligdagen, og da der som regel ingen faresignaler er, bliver diagnosen ofte først stillet efter en mindre faldulykke, hvor man har fået brud på hoften eller armen.
Osteoporose rammer især kvinder over 50 år, som ofte også er gået i overgangsalderen. Men sygdommen kan også udløses af faktorer som undervægt og underernæring, manglende motion, bivirkninger fra medicin (binyrebarkhormon), tobaksrygning og for stort alkoholforbrug. Så netop på disse områder - ændrede kost-, alkohol- og tobaksvaner samt regelmæssig træning - kan der være noget at hente.
Flere forsøg har vist, at vægtbærende træning som løb og styrketræning har en god effekt på knogleskørhed, hvilket skyldes, at det øgede pres på knoglerne under den slags motion øger knogletætheden og styrker knoglerne.

3 gode råd

1. Modvirk sygdommen med vægtbærende motionsformer, f.eks. løbetræning, sjipning og styrketræning. Cykling og svømning er ikke vægtbærende, men stadig fantastisk for muskler, led, hjerte og kredsløb.
2. Vil du i gang med at løbe, kan du lægge ud med intervaltræning, hvor du veksler mellem gang og løb. Lange gåture har også en positiv effekt på knogleskørhed.
3. Lav vægtbærende motion i 30 min. om dagen.

Læs også: Er du knogleskør?

Læs også: Derfor skal man intervaltræne

Læs også