Kvinde i overgangsalder
Overgangsalder

Din overgangsalder kan ramme tidligt

af Charlotte Hallbæck 12. februar 2015
Kvinder helt ned i 20’erne mister evnen til at få børn, inden de overhovedet er begyndt, hvis de rammes af tidlig overgangsalder. Ud over følelsen af tab og ensomhed kan den tidlige overgangsalder også være skadelig for helbredet

Hedeture, hjertebanken, tørre slimhinder, søvnløshed, manglende sexlyst og udeblevne menstruationer. Vi ved, det sker på et tidspunkt i livet, når menstruationen bliver uregelmæssig, og den til sidst stopper. Lige meget hvor sunde vi er, eller hvor unge vi føler os, kan vi ikke undgå at komme i overgangsalderen. I Danmark er gennemsnitsalderen for overgangsalder omkring 51 år, men en gang imellem kommer overgangsalderen tidligere end ventet. For tidligt. Og det kan være svært at tackle.

LÆS OGSÅ: Døjer du med vand i kroppen i forbindelse med overgangsalder? Se, hvordan du slipper af med det

Hvis overgangsalderen kommer før de 40 år, betragtes det som meget tidligt. Overlæge Anette Tønnes Pedersen arbejder på Gynækologisk Klinik på Rigshospitalet, og hun får hver måned henvist kvinder, der er gået alt for tidligt i overgangsalder. 

- Der er nogle, som ikke engang er fyldt 20 endnu. De har haft en pubertet og deres første menstruation, og måske har de haft menstruation et par år, og så stopper de med at menstruere, siger hun.

Sygdom eller behandling giver tidlig overgangsalder

Ifølge hende er der næsten altid tale om, at sygdom eller behandling påvirker æggestokkenes funktion, når kvinder går tidligt i overgangsalder, og symptomer og forløb er derfor meget individuelt.

- Der er de kvinder, som har fået behandling med kemo- eller stråleterapi, da de var børn eller unge, på grund af en cancerlidelse. Dem så vi ikke mange af for 15 år siden, fordi de dengang havde ringere chance for at overleve deres kræftsygdom. En anden gruppe, som vi ser flere af i dag, er de kvinder, som vælger at få bortopereret deres æggestokke, før de er fyldt 40, fordi de har en arvelig forhøjet risiko for æggestokkræft. De går tidligt i menopause, fordi deres æggestokke ikke er der længere, og de dermed ikke har ægløsning og hormonproduktion.

LÆS OGSÅ: Derfor får du oppustet mave

Den tidlige overgangsalder kan også skyldes en genetisk fejl eller være arveligt, og nogle gange finder man ikke grunden.

Østrogen eller ej?

Når ens overgangsalder først er gået i gang, kan man ikke stoppe den. Men man kan gøre noget mod de gener, den mange gange medfører: Hormoner. Ifølge Anette Tønnes Pedersen er det vigtigt at tage naturligt østrogen, når man går tidligt i overgangsalder. Ellers kan det være skadeligt for helbredet, fordi østrogenproduktionen stopper. Det har blandt andet betydning for opbygningen og vedligeholdelsen af vores knoglevæv. Hvis ikke man får østrogenbehandling, afkalkes knoglerne, og man får knogleskørhed.

Rygterne om brystkræft maner hun i jorden.

- Hvis man som yngre kvinder vælger at tage østrogen som erstatning for dét, æggestokkene ikke længere laver, så er risikoen for brystkræft ikke højere, end hvis man stadig havde sin egen østrogenproduktion. Brystkræftrisikoen afhænger nemlig af, hvor længe brystvævet bliver udsat for østrogen. Og det er lige meget, om det er østrogen, man laver i sine æggestokke, eller om det er naturlige østrogener, man får af sin læge, hvis man går tidligt i overgangsalder, siger Anette Tønnes Pedersen.

LÆS OGSÅ: Læs, hvorfor en blød mave faktisk er sundere end en flad

Selv om en tidlig overgangsalder kan have helbredsmæssige konsekvenser, understreger hun, at det ikke er noget, man skal gå og være bange for.

- Det er vigtigt med tidlig overgangalder, at det ikke er noget, man som kvinder går og frygter og får undersøgt, medmindre man har god grund til det. Men samtidig skal man være klar over, at hvis man går tidligt i overgangsalder, så kan det have nogle helbredsmæssige konsekvenser, hvis man vælger ikke at tage østrogen, siger Anette Tønnes Pedersen.