https://imgix.femina.dk/media/sondag/2012/12/52/meditation/meditation-stor.jpg
Træning og kost

Fem tips til at komme i gang med at meditere

25. december 2012
af Jytte Laursen
foto Panthermedia
Meditation øger din koncentration, gør dig modstandsdygtig over for stress og gør dig følelsesmæssig robust. Men hvordan kommer du i gang? Få fem tips her

Meditation er blevet mere og mere udbredt og hvis man dagligt bruger et kvarter på meditation, så er det da også noget der kan mærkes.

- De fleste begynder at meditere, fordi de gerne vil være stærkere rent mentalt og ikke lade sig stresse eller tyrannisere af negative tanker og følelser, forklarer Charlotte Mandrup, der er forfatter, coach og ledelsesrådgiver og som en del af sine kursusforløb for ledere også underviser i meditation.


LÆS MERE: Vil du gerne være mere mindful, så får du her en øvelse, der gør dig mindful fra morgenstunden

- Når du beslutter dig for at begynde at meditere, er det vigtigt ikke at starte med at være for ambitiøs. 15 minutter om dagen fem dage om ugen er et rigtigt godt udgangspunkt. Jeg har undervist i det her i mange år, og jeg har set, at hvis folk bare starter med 15 minutter, så sker der en markant forskel i deres måde at være i livet på, siger Charlotte Mandrup, som selv har mediteret i mere end 20 år.

Her får du fem tips til at komme i gang med at meditere

1:


Det er vigtigt, at du gør det til en helt fast rutine. Det vil sige, at du så vidt muligt mediterer det samme sted på det samme tidspunkt - altså gør meditationen til en integreret del af din dagligdag. Stop ikke tankerne

LÆS MERE: Yoga og meditation er nært beslægtet. Men hvad får du egentlig ud af at dyrke yoga? Få svaret her!

2:


Når du mediterer, træner du din koncentrationsevne. Enten ved at du koncentrerer din opmærksomhed på vejrtrækningen og bevidst mærker, hvordan brystkassen og maven langsomt løfter sig, når du ånder ind, og tømmes når du ånder ud. Eller ved at du koncentrerer dig om de tanker, følelser og sanseindtryk, der opstår inden i dig.

3:


Når du mediterer, vil du uværgeligt opleve, at dine tanker bryder din koncentration, og måske ligefrem prøver på at få dig til at stoppe. Det sker for alle. Fordi du begynder at kede dig, synes, du har noget vigtigere at tage dig til, eller fordi du alligevel ikke synes, at det »giver dig noget« at meditere.

- I stedet for at kæmpe imod tankerne skal du lade tankerne være tanker. Lade dem glide igennem dig uden at dømme dem som rigtige eller forkerte, for så igen at vende opmærksomheden på din meditation. Lige så mange gange som det er nødvendigt. Når du holder op med at forfølge hver en tanke, der opstår, vil din hjerne til sidst holde op med at sende nye tanker af sted, og du vil opleve, at du kan glide ind i det rum, der findes mellem to tanker. Det er der, du vil føle, at du når ind til din indre kerne, og at du rigtigt er i kontakt med dig selv, forklarer Charlotte Mandrup.

4:


De fleste har sikkert set en lille figur eller statue, der sidder i lotusstilling og mediterer. Inden for meditationens verden findes der forskellige siddestillinger, som de forskellige traditioner bekender sig til. Men det er ikke noget krav at kunne sidde sådan.

- I princippet kan man meditere i alle stillinger. Stående, gående, liggende. Men der er selvfølgelig nogle grunde til, at man traditionelt har siddet på gulvet på måtter og puder i en skrædderlignende stilling. Når du sidder med rank ryg på gulvet, har du en fast grund under dig og god plads til åndedrættet, så du får iltet kroppen. Så det er altså bedre end at ligge lidt henslængt i en lænestol, siger hun.

5:


Når du først har sat dig og dermed valgt, at du vil meditere siddende, så er det vigtigt, at du så vidt muligt sidder helt stille under meditationen. Hver gang du laver en bevægelse, sender du sanseindtryk af sted til hjernen, der inspirerer den til at begynde at tænke. Derfor gør du det nemmere for dig selv, jo mere rolig du er.

Læs også