Christina Bølling
Løb

Bøllings løbeklumme: Klar, parat, løb

7. marts 2019
af Christina Bølling
Sundhedsredaktør Christina Bølling har løbet i over 20 år. I de næste uger skriver hun om løb som optakt til feminas kvindeløb (der nemlig også har 20-års jubilæum). Læs med og overvej, om det mon ikke er i år, du skal springe ud?

KLAR, PARAT, LØB

1. Jeg løber ... fordi jeg kan. I mit tilfælde handlede det om at sætte tempoet ned. Helt ned. Jeg opdagede tilfældigt, at jeg løb alt for hurtigt, og derfor var løbeturene en byrde og ikke spor behagelige. Da jeg sænkede farten til næsten gå-tempo, blev det pludselig rart, jeg har løbet siden.

 

2. Jeg bliver i så vanvittigt godt humør (bagefter). ”Hvordan kan du dog overskue at stå op klokken seks om morgenen for at løbe?”. Spørger mange, svaret er: ”Det kan jeg heller ikke, men jeg kan meget bedre overskue resten af dagen, hvis jeg starter med en løbetur”. Uanset om jeg har sovet godt eller dårligt, ved jeg, jeg får energi af at løbe en tur.

 

3. Mine tre bedste veninder er mine løbeveninder. Vi var først løbekammerater, men i dag er løb og venskab blandet sammen. Det er smart, for de dage, hvor man ikke gider løbe, gider man i hvert fald godt være sammen med veninderne. Du kan også gøre dine gamle veninder til løbekammerater, så er der endnu mere, der binder jer sammen og gør, at I får set hinanden.

 

4. Jeg er glad for min krop og tilfreds med min vægt. Uanset om man vejer det, man drømmer om, er løb den sikre vej til en veltrænet krop. Hvis du ikke har løbet før og træner op til feminas kvindeløb de næste otte-ni uger, vil du tabe ca. tre kilo. Og de kommer ikke på igen, så længe du løber regelmæssigt.

 

5. Jeg kan spise, hvad jeg vil. Masser af slik, hvis jeg har lyst. Mit stofskifte er simpelthen blevet bedre af at løbe. Det skyldes, at løb opbygger muskler. Og muskler betyder, at man forbrænder flere kalorier, selv i hvile (fedt har ingen forbrænding). Når du løber, vil du ikke bare skrue op for stofskiftet undervejs, men også resten af døgnet, når du sover, sidder på din kontorstol eller står og laver mad. Hvorfor? Fordi dit hvilestofskifte er højere.

 

6. Hjerne-pause! Du kender sikkert det dér med, at alting ser lysere ud, når man har sovet. Sådan er det præcis med løb. Alting står lidt klarere og virker mindre problematisk, når man har løbet en tur, især hvis man løber i naturen.

 

7. Løb er mindfulness. Du behøver ikke at gå på kurser i at trække vejret og stoppe tankemylderet, en løbetur klarer mange af de samme ting, du kan lære til yoga og mindfulness. Du behøver ikke at stresse af sted, når du løber, hvis du lunter og er opmærksom på dit åndedræt og på naturen omkring dig, virker det som det rene zen.

 

8. Jeg sparer på Panodil’erne, for min krop er sjældent syg. Jo, jeg har haft ondt i ryggen en gang eller to, og jeg bliver også forkølet. Men generelt er jeg mindre syg og har f.eks. sjældent hovedpine. Det skyldes med garanti løbeturene og det boost, det giver immunforsvaret at komme ud i frisk luft hver dag.

 

9. Det giver selvtillid. Jeg har lært af løb, at jeg er stærkere, end jeg tror – for følelsen af at være stærk handler i høj grad om at vide, at man kan selv. De første kilometer uden stop er en sejr. Det første femkilometerløb er en sejr, og den løbetur, du ikke gad, men alligevel tog dig sammen til, er en sejr. Victory!

 

10. Jeg inspirerer (forhåbentlig) andre til at løbe. Måske også engang i fremtiden mine børn, der ellers sidder meget foran en skærm. Eksemplets magt er det bedste. 

 

Da jeg var barn, var jeg godt nok heller ikke vild med langrend, kunstudstillinger og svampeplukning, men de ting, man ser sine forældre gøre – og undrer sig over, de gider – er jo sjovt nok de ting, man x-antal år senere til sin overraskelse ser sig selv gå i krig med.

 

 

LØBEPROGRAM UGE 2

 

TORSDAG:  Tag løbetøj på, og varm kroppen op ved at gå hurtigt i 10 minutter. Lunt langsomt to minutter, og gå fem minutter, lunt langsomt to minutter, og gå fem minutter, lunt igen to minutter, og gå 10 minutter

 

FREDAG: Fri

 

LØRDAG: Fri

 

SØNDAG: Gentag programmet fra torsdag

 

MANDAG: fri

 

TIRSDAG: Gentag programmet fra torsdag

 

ONSDAG:  Fri

 

Fik du ikke læst sidste uges løbeprogram finder du det her