Forkølelse, gode råd mod forkølelse, bliv hurtig rask
Forkølelse

Forkølelse: Hvilke råd lindrer effektivt forkølelse?

1. januar 2023
af Maria Jönsson Bebe, Redaktionen
Udgivet første gang 5. oktober 2014. Foto: Shutterstock
Er du blevet forkølet? Varme fødder, honning i mælken og damp i ansigtet. Alle kender de velmenende råd om, hvordan vi undgår og lindrer forkølelse. Vi kigger nærmere på dem og ser, hvad der rent faktisk virker.

Vi kender det alle sammen. Sommermånederne går på hæld, og koldere tider går os i møde. Det betyder også et gensyn med snottede næser og irriterende hoste.

Roden til vinterforkølelserne skal vi finde i det kolde vejr, fortæller læge Morten Engsig fra Rigshospitalet.

– Når det er koldt udenfor, er vi meget mere indendørs, og derfor kommer vi automatisk oftere i tæt kontakt med andre mennesker. På den måde spreder smitten sig langt hyppigere.

Bliv klogere på symptomerne på forkølelse her og få gode råd til, hvordan du hurtigt kan blive rask igen.

Hvad er symptomerne på forkølelse?

Forkølelse er en infektion i de øvre luftveje, som skyldes et virus. Som regel vil man i startfasen af forkølelsen opleve at føle sig syg, have ondt i halsen og have let feber.

I løbet af et til to døgn ville disse symptomer blive afløst af snue, senere tilstoppet næse og hoste, skriver sundhed.dk.

I starten af forkølelsen vil snottet fra næsen være vandtyndt, men med tiden vil det blive gult og tykt, hvilket kan mistolkes som bihulebetændelse.

Efter tre til fire døgn vil symptomerne være mest udtalte, men i de fleste tilfælde forsvinder forkølelsen efter syv døgn.

Ifølge netdoktor.dk rammer forkølelse folk i alle aldre, men er særlig hyppig hos børn. Oftest ses sygdommen i efterårs- og vintermånederne, og gennemsnitligt rammes man af forkølelse to til tre gange om året.

Herunder får du en række gode råd til, hvordan du kan lindre din forkølelse. Vi kender alle de klassiske tricks som dampbad, varme fødder og varme drikke. Men virker det?

Læge Morten Engsig gør dig klogere her.

5 gode råd - Sådan slipper du af med forkølelse

Her er fem råd, der virker mod forkølelse, så du kan blive hurtigt rask igen.

  • Undgå at blive kold og afkølet.
  • Undgå at røre næse og øjne - forkølelse smitter især, når virusset bliver ført videre fra hænderne til øjnene eller næsen ved berøring.
  • Vask hænder for at undgå at overføre virus er det vigtigt at vaske hænder ofte. Du kan også have håndsprit med dig rundt.
  • Hold afstand hvis der er en forkølet person i nærheden af dig, så hold så vidt muligt afstand for at undgå smitte.
  • Drop cigaretterne - rygning svækker immunforsvaret og gør slimhinderne i næsen mere sårbare, så virus får lettere ved at ramme en.

Kilde: Netdoktor.dk

Kan varme fødder forebygge forkølelse?

Du har måske hørt om, at du bliver forkølet, hvis du har kolde fødder? Men passer det? Vi gør dig klogere her.

Ifølge bogen ”Hold da helt hus: de bedste husmodertips til en renere og lettere hverdag”, der er skrevet af husmodereksperterne Julie Skals og Ann-Alicia Thunbo Ilskov, er det en god idé at holde sine fødder varme.

– Du kan undgå mange vinterskavanker ved at holde fødderne varme hele tiden, skriver de i bogen.

Læge på Rigshospitalet Morten Engsig afviser dog imidlertid, at man helt kan undgå forkølelse ved at have varme fødder.

Ganske enkelt, fordi forkølelse er en virussygdom, der smitter gennem luften og berøring med for eksempel spytdråber fra smittede personer.

Det er altså tæt kontakt med ens omgivelser, der er hovedårsagen bag de mange vinterforkølelser, og det kan varme fødder ikke ændre på.

https://imgix.femina.dk/2021-09-03/forkoelelse_symptomer_forebyggelse.jpg

Virker varm damp mod forkølelse?

Et andet klassisk husmodertrick, som mange af os nok har givet os i kast med i ren frustration over vores forkølelse, er at sidde med hovedet over et dampbad. Gerne tilsat et par dråber pebermynte eller kamillete.

Det skulle angiveligt kunne løsne op for forkølelsen, lette vejrtrækningen og forkorte perioden med snot i næsen.

Morten Engsig forklarer dog, at der ikke findes dokumentation for, at det forkorter sygdomsperioden. Det kan blot imidlertid løsne snot, men ikke fjerne selve virusset.

Kan bestemte madvarer lindre forkølelse?

Nogle mener, at fødevarer der indeholder hvidløg eller mange C-vitaminer kan være med til at forebygge og forkorte forkølelsesforløbet. Til det siger Morten Engsig:

– Hvidløg har ingen virkning, så snart symptomerne er startet. Det er tvivlsomt, men i princippet ikke umuligt, at de har en forbyggende effekt.

– C-vitamin har en mulig beskyttende virkning mod forkølelse hos personer, der har været udsat for stor fysisk aktivitet, og hvor immunforsvaret kan være overanstrengt.

Gode drikke, der lindrer forkølelsen

Hvis man har behov for at lindre på symptomerne fra forkølelse eller ondt i halsen, kan man med fordel prøve med varme drikke.

De varme drikke i sig selv har ingen helbredende effekt, men de kan være med til at skabe velvære og lindring, hvilket bestemt kan være tiltrængt under et sygdomsforløb, skriver netdoktor.dk

Prøv fx disse:

  • Kamillete med mælk og honning.
  • Varm mælk med en teske honning.
  • Varmt vand hældt over et stykke skrællet ingefær og saften fra ¼ citron.
  • Varm solbærsaft.
  • Varm kakao med to cl. 80 procent rom.

Derfor bliver du oftere syg om vinteren

Der er dog alligevel noget med temperatur, der faktisk kan gøre en forskel, når man taler om at lindre forkølelse.

Kulde kan nemlig påvirke vores blodgennemstrømning i kroppen.

De hvide blodlegemer, som er en del af immunforsvaret, kommer normalt rundt i kroppen ved hjælp af blodet, men når man bliver afkølet, vil kroppen reagere ved at trække blodet ind mod kroppen kerne for at holde de indre organer varme.

Det betyder, at blodgennemstrømningen i næsens slimhinder bliver mindsket, og det er netop dét, der gør en mere sårbar overfor virus, forklarer professor i eksperimentel virologi Allan Randrup Thomsen til Videnskab.dk.

Udover at kulde kan give dårligere betingelser for at bekæmpe virus, kan koldt vejr også give virus gode vilkår at overleve i.

For udover at virus spredes som små partikler i luften, kan man også samle virus op fra forskellige overflader som dørhåndtag og hanken på en kaffekande, og når det er koldt, kan virus overleve sådanne steder i længere tid.

Derudover er vi naturligt også samlet mere indendørs i de kolde måneder, hvilket giver større mulighed for spredning af virus, skriver netdoktor.dk.

Læs også