Krop & velvære

Slip af med den dårlige ånde

af Lisbeth Madsen, Newsdesk, Aller Media 4. oktober 2013
Foto: All Over
Du børster og børster dine stakkels tænder, men alligevel vil det ikke lykkes dig at slippe af med din dårlige ånde. Måske den dårlige lugt slet ikke stammer fra dine tænder? Se her, om disse forslag kan løse dit problem.

Noget af det, vi frygter mest i mødet med andre mennesker, når det sker ansigt til ansigt, er, at vi skræmmer dem med vores forfærdelige ånde. For nogle mennesker er frygten ubegrundet, mens den hos andre er helt reel. Oftest kan en tur med tandbørsten og tandtråd klare problemet, fordi den dårlige ånde stammer fra gasser fra bakterier på tænder, tunge og tandkød. Det forklarer Jeffrey Spiegel, der er en øre-, næse-, halsspecialist fra Boston, til LiveScience.com.

I andre tilfælde kan du børste dine tænder nok så grundigt, uden det hjælper. Det skyldes, at den dårlige ånde enten ikke kommer fra tænderne eller også, at bakterierne sidder så fast, at tandbørsten ikke kan gøre det.

Jeffrey Spiegel og Chetan Kaher, der er tandlæge i London, forklarer her, hvilke fire mindre kendte årsager, der være til ildelugtende ånde.

1. Plak på tænderneEr det længe siden, du sidst har været ved en tandlæge og fået en tandrensning, så er der sikkert sket en ophobning af plak på tænderne siden da. Dette lag kan du ikke selv børste væk, mens skal fjernes på en tandklinik. Ud over at give dårlig ånde, så kan det også skade dine tænder og dit tandkød, så du får huller og blottede tandhalse. Så det er vigtigt at passe dine årlige eftersyn.

2. Bakterier i næsenHvis du har en infektion i bihulerne, eller hvis der er bakterier til stede i bihulerne, så kan det give anledning til ildelugtende sekret fra næsen. Brug evt. en næserenser og saltvand til at rense efter, og hvis ikke det virker, så opsøg din øre-, næse-, halslæge for at finde en løsning.

3. Sten i mandlerneI mandlerne kan der let ophobe sig skidt fra fx madrester, hvilket bliver omdannet til gullige sten i mandlerne. Disse kan let være ildelugtende, men du kan få dem fjernet hos lægen. Ofte vil de dog løsne sig og forsvinde af sig selv. Hvis problemet er tilbagevendende og giver store problemer med dårlig ånde, så kan det være nødvendigt at fjerne mandlerne.

4. MavesyreLider du af refluks, det vil sige sure opstød, så kan dette også være årsagen til din dårlige ånde. De sure opstød kommer fra maven og betyder, at mavesyre løber op i spiserøret. Det kan være temmelig ubehageligt og gøre ondt, men i de fleste tilfælde kan det afhjælpes med kostændringer og håndkøbsmedicin. Hvis problemet er stort og fortsætter, bør du opsøge læge.