Krop & velvære

Så meget taber du dig uden smør

af Isabella Hindkjær, NewsDesk, Aller Media 19. januar 2012
Se hvor mange kilo du kan smide på et år, hvis du udskifter smør med andre fedtstoffer.

Bruger du rigeligt med smør i din madlavning, kan det være den direkte årsag til de ekstra kilo på sidebenene.Og gør du det til dit nytårsforsæt at udskifte smør på brød og i madlavningen med andre former for fedt, er det nok til, at du vil tabe dig over et kilo i løbet af 2012.Tag små, sunde skridt- Små sunde skridt i fedtstoffer medfører lavere indtag af kalorier og mættet fedt. Dansk gennemsnitskost indeholder 50 procent mere mættet fedt end anbefalet, så der er masser at tage af for de fleste af os, siger ernæringsekspert Per Brændgaard.Per Brændgaard har regnet på, hvor meget du kan tabe dig på et år, hvis du bytter smør til et lettere fedtstof. - Tallene er baseret på nogle antagelser om, at man som udgangspunkt har for vane at spise for meget mættet fedt.- En anden vigtig antagelse er, at man rent faktisk gennemfører og bliver ved med den pågældende nye vane permanent, siger Per Brændgaard om sine beregninger:Du bruger almindeligt smør på to skiver brød om dagen:Kærgården original: - 0,2 kgBakkedal 75 %: - 0,2 kgPlantemargarine: Ingen vægtændringBecel Let plantefedtstof: - 1,5 kgDu bruger 10 gram almindeligt smør ved stegning og bagning:AMA fast stegemargarine: - 0,4 kgBecel flydende original: - 0,3 kgBecel flydende let: - 1,1 kgOliven- og rapsolie: + 0,5 kgBrug raps- eller olivenolieSteger du din mad i olie i stedet for smør, får du en sundere fedtkvalitet. Det betyder blandt andet, at du nedsætter risikoen for hjertekarsygdomme, hvis du bruger f.eks. raps- eller olivenolie.Til gengæld skal du være opmærksom på, at olie indeholder flere kalorier end smør, og du risikerer altså at tage på, hvis du bruger 10 gram olie i stedet for 10 gram smør.- Vægtøgningen ved oliven- og rapsolie skyldes, at den samlede fedtmængde pr. gram produkt er højere i olie end i smør. Vægtøgningen kan undgås ved at sænke mængden af anvendt fedstof, når man skifter fra smør til olie, siger Per Brændgaard.