Annonce
Krop & velvære

Line Baun: Vi skal turde tale om inkontinens

En tredjedel af alle kvinder over 35 år oplever på et eller andet tidspunkt i deres liv, at det er svært holde på vandet. Konsekvensen er for nogle, at de holder op med at dyrke den sport, de elsker, fordi de er bange for, at de ikke kan holde tæt. Men det er der ingen grund til!

Der var engang, hvor Line Baun Danielsen undlod at sjippe og hoppe på trampolin. For som hun tænkte: – Man ved jo aldrig. Men sådan er det ikke længere. I dag har hun fokus på at holde sin bækkenbund stærk, ligesom resten af hendes krop. Så hun kan gøre de ting,
hun har lyst til uden at skulle bekymre sig om bækkenbunden nu også kan holde til det. For det ved hun, den kan.
 
– Jeg vil gerne kunne sjippe, hoppe, løbe og gøre de ting, jeg har lyst til. Og for at kunne gøre det som kvinde i min alder, kræver det altså, at man bl.a. laver sine bækkenbundsøvelser, siger hun og opfordrer alle kvinder til at tale mere om bækkenbunden og de problemer, som så mange kvinder oplever med inkontinens, for kun på den måde kan vi blive bevidst om TABUET, og det der kan gøres ved problemet.
 
– Som det er nu, er det jo tabu, selv om mere end hver tredje kvinde over 35 år oplever at blive ramt af inkontinens i kortere eller længere perioder. Det er en kæmpe stressfaktor og kilde til skam. Det betyder for nogle, at de helt holder op med at gøre ting, de ellers er glade for som f.eks. at løbe, fordi de er bange for at komme til at dryppe i bukserne. Og det er altså ikke i orden, at det er sådan, for der er masser af ting at gøre ved det. Så vi skal tale om det og hjælpe hinanden. Der er jo ikke noget flovt ved det. Det er helt naturligt, at kvinder i perioder har svært ved at holde på vandet, f.eks. efter de har født eller i forbindelse med overgangsalderen, hvor der sker hormonelle forandringer, der gør, at det er sværere at holde sig, siger Line Baun Danielsen og fortsætter:
 
– Så det, alle kvinder skal vide, er, at inkontinens ikke er unormalt, at man kan gøre noget ved det og at man ikke behøver at holde sig tilbage fra at dyrke den sport, man elsker.
 

3 GODE RÅD OM INKONTINENS

Bryd tabuet

Tal med din læge, din mand/kæreste, dine veninder om problemet. Der er ikke noget at være flov over.

Træn bækkenbunden

Gør det til en faste rutine at lave knibeøvelser, f.eks. når du står foran en løbende vandhane, når du sidder i bilen eller foran computeren. Og husk: en veltrænet bækkenbund er også godt for sexlivet!

Hav altid et TENA i tasken

... som du kan bruge, når du har behov for at føle dig sikker og fri. TENA beskytter mod lækage samt lugt og fugt og fås i forskellige størrelser og med forskellig sugeevne. De nye TENA lady discreet er så tynde, at du kan have lige det tøj på, du har lyst til. Find det produkt, der passer dine behov bedst på TENA.DK
 
Find øvelser til at træne bækkenbunden på TENA.DK