fibromyalgi
Krop & velvære

Fibromyalgi: Det ved vi om årsagerne til sygdommen

Sygdommen fibromyalgi føles som en generel smertetilstand, og årsagerne til den er stadig uklare. Her er, hvad vi ved.

Fibromyalgi er for mange en mystisk sygdom, og mange med sygdommen oplever mangel på accept fra omverdenen. Flere års forskning på området har gjort, at vi i dag ved mere om både årsager og behandling.

Fibromyalgi kan opstå efter belastning og traumer

Så hvad ved vi om fibromyalgi? Sygdommen er kendetegnet ved smerter og udmattelse, og 90 procent af de ramte er kvinder. Man mener også, at nogle kan have en genetisk sårbarhed for at blive ramt af sygdommen.

- Ved rygmarvsprøver har man set, at de med fibromyalgi kan have et forhøjet niveau af substans P, men bortset fra det er der ikke fundet nogen biomarkører for diagnosen, siger Elena Bogen Slydal fra Norges Fibromyalgi Forbund.

Substans P er et peptid, som findes i centralnervesystemet og blandt andet er knyttet til reguleringen af smerte. Man mener altså, at fibromyalgi kan have sammenhæng med en overfølsomhed, som sidder der.

Meget tyder også på, at sygdommen kan opstå efter kroppen har været udsat for stor belastning. Det kan være traumatiske oplevelser, eller at kroppen har været kørt hårdt over en længere periode. De første symptomer kan opstå med det samme, men de kan også komme snigende og tiltage over tid.

LÆS OGSÅ: Fibromyalgi eller anden kronisk sygdom? Få eksperternes bedste råd

Symptomer på fibromyalgi

Sygdommens symptomer er forskellige, og de kan sagtens skifte fra dag til dag. Nogle af de typiske kendetegn er kroniske og diffuse ledsmerter. Det bliver ofte beskrevet som følelsen af at have ondt ’over det hele’. Fibromyalgi er ofte ledsaget af voldsom træthed.

Hedda Eik Grape fra Institutt for Helse og Samfunn ved Universitetet i Oslo har skrevet doktorgraden ’Becoming and Staying healthy from Fibromyalgia’. I sit arbejde interviewede hun otte kvinder om at få diagnosen, vejen til at blive rask og livet herefter.

- Jeg erfarede, at kvinderne blev meget lettede over at få en diagnose – at kunne sætte et navn på smerterne var en vigtig del af at få accept og forståelse. Det betød også meget for kvinderne, at de kunne udelukke andre alvorlige sygdomme, for eksempel kræft, siger hun.

Lettelse over diagnosen

Desuden var kvinderne også lettede over, at der nu blev troet på, at de havde reelle smerter. Smerter, som ikke var indbildte. Mange går med symptomer på fibromyalgi, før diagnosen bliver stillet.

- Det er ofte kvinder, som har levet et almindeligt, hektisk hverdagsliv og bare har kløet på. Så har de oplevet, at noget ikke føltes, som det burde og tænkt, at smerterne nok bare har været en del af den travle tilværelse. Til sidst er de begyndt at tænke, at der måske er noget galt med dem. Og først der begyndte kampen for at blive troet på, siger Hedda Eik Grape.

Glæden over at få diagnosen var imidlertid kortvarig. Hvilken type behandling, der bedst lindrer fibromyalgisymptomerne, er der ikke noget entydigt svar på, og kvinderne følte i høj grad, at de måtte prøve sig frem på egen hånd. De måtte finde sig i tilbagefald og prøve på ny mange gange.

- At blive frisk kan opleves som en langsom og møjsommelig proces, siger Grape, som på samme tid også understreger, at mange får det bedre – nogle bliver tilmed helt raske.

- Fibromyalgi bliver typisk anset for at være en kronisk sygdom, du vil have altid, men man kan få det meget bedre, siger hun.

LÆS OGSÅ: 5 oversete sygdomme hos kvinder

Fibromyalgi
Sundhedsstyrelsen skønner, at mindst 2 % af befolkningen i Danmark lider af fibromyalgi. Det svarer til cirka 100.000 personer.
Kilde: Dansk Fibromyalgi-Forening. Fibromyalgi.dk