Krop & velvære

Farvel til blærebetændelse

Der kan være mange forskellige årsager til blærebetændelse. Men du kan rent faktisk mindske risikoen for blærebetændelse ved blot at løbe en tur

SÅDAN SLIPPER DU AF MED BLÆREBETÆNDELSE

 
Løb en tur. Lider du som hver anden danske kvinde af irriterende blærebetændelse, som kommer igen og igen? Så skal du måske prøve at dyrke motion.
 
Ifølge et dansk forskningsprojekt fra Aalborg Universitet er risikoen for urinvejsinfektioner 21 % lavere hos kvinder, der eksempelvis cykler eller går fire timer om ugen, sammenlignet med kvinder, der bevæger sig mindre. Forskerne ved ikke, hvorfor motion virker, men det gode ved undersøgelsen, som er publiceret i det internationale tidsskrift Medicine & Science in Sports & Exercise, er, at det åbenbart er en overkommelig mængde motion, der skal til for at undgå urinvejsinfektioner, som ellers rammer ca. halvdelen af alle kvinder. Hvis du træner mere end fire timer ugentligt, nedsættes din risiko yderligere til 32 %. Fordelen ved at forebygge urinvejsinfektioner og blærebetændelse i stedet for at behandle, når uheldet er ude, er, at man kan skære ned på brugen af antibiotika.
Kilde: aau.dk
 
LÆS OGSÅ: Blærebetændelse kan være ret generende. De kan kløe også. Læs med her og se, hvad der kan forårsage kløe forneden
 
Typiske årsager til blærebetændelse er
  • Infektion med tarmbakterier.
  • Bakterier fra huden, der ”finder vej” op i urinrøret, der kun er 4-5 cm langt og betydeligt kortere end mændenes på 14-15 cm.
  • Sarte slimhinder hos kvinder i forbindelse med klimakteriet (nogle gange kan hormonbehandling afhjælpe).
  • Sex med ny partner eller mange partnere.

LÆS OGSÅ: 7 myter om kvinders underliv