kram
Krop & velvære

Derfor skal du kramme meget mere

Vil du gerne blive sundere og have lettere ved at indgå i tillidsfulde og kærlige relationer? En nem metode er at kramme længe, tit og inderligt. Spørg din partner, kollega eller veninde, om han eller hun vil være din nye krammeven.

Hvad kan der ske med et spædbarn, der ikke bliver berørt fysisk? Det kan dø. Voksne kan ikke miste livet af for lidt berøring, men vi kan blive deprimerede og ensomme, hvis vi ikke får nok omsorg, eksempelvis i form af et kram.

Forklaringen er både enkel og videnskabelig. Fysisk berøring øger udskillelsen af hormonet oxytocin i hjernen, som gør os rolige og øger følelsen af samhørighed. Sundhedsekspert Per Brændgaard kalder det for ”krammehormonet.”

– At give og få fysisk berøring er altafgørende for vores helbredstilstand livet igennem. Det underbygger forskning, siger Per Brændgaard, der fra sin praksis på Østerbro i København tilbyder krammeterapi, der kan bestå af samtale, krammemeditation, kramning og en afsluttende samtale. Terapien er oplagt for personer, som lider af ”hudsult”, fordi knus og kram ikke er en selvfølgelighed i deres hverdag, men også for personer, der kæmper med stress, symptomer på stress eller angst, fordi oxytocin dæmper stresshormonerne kortisol og adrenalin.

Mød Kristian: Nej, mænd har ikke altid lyst til sex

Du kan selvfølgelig også bare kramme din partner, din mor, dine veninder og børn oftere – og i mindst 30 sekunder. Det er den tid, det tager din hjerne at udskille oxytocin. Af samme grund er Per Brændgaard modstander af det, han kalder krammemisbrug:

– Lad os få håndtrykket tilbage, så vi undgår det overfladiske og nogle gange akavede kram. Det fører jo alligevel ikke noget sundt med sig!

Kys kan kurere manglende sexlyst

 

Læs mere om: