Krop & velvære

Alt du skal vide om migræne

Lider du af migræne? Så ved du, hvor hæmmende hovedpinen kan være i alle livets sammenhænge! Men hvad er migræne? Hvordan kan det behandles? Og er du én af dem, der har migrænesymptomer, men ikke er i behandling for det? Q gør dig klogere på sygdommen her.

Cirka 15 procent af den danske befolkning lider af migræne. Det er mange! Og kæmper du med de tilbagevendende hovedpineanfald, så kan det have stor betydning for både dit arbejds- og familieliv. Og faktisk er vi kvinder særligt udsatte – migræne ses tre gange oftere hos os end hos mænd! Grunden vender vi tilbage til.

Men hvad er migræne for en størrelse? Hvilke symptomer skal du være opmærksom på, og hvad kan du gøre ved det? Få svar på dine spørgsmål her.

Læs også: Migræne og menstruation: Det er din "hovedpine"

Hvad er migræne?

Migræne er en neurologisk, delvist arvelig, sygdom, som bedst kan beskrives som en meget slem og uudholdelig hovedpine – som kan vare meget længe. Hovedpinen sidder ofte i den ene side af hovedet og dunker, og den er tit ledsaget af kvalme og opkastninger.

 

Sådan føles migræne

Har man migræne, kan man have svært ved at tåle lys, lyd og dufte, og symptomerne bliver som regel værre, hvis man bevæger sig. Et migræneanfald varer typisk fra et par timer og helt op til tre døgn, hvis det ikke behandles. Mange må ty til at opholde sig i et mørkt rum uden lyd og lys, så man får fuldstændig ro, indtil anfaldet er ovre.

Et migræneanfald kan også ledsages af det, der kaldes aura – og som kan være meget ubehageligt. Aura betyder, at man inden anfaldet får sanse-forstyrrelser. Det kan være synsforstyrrelser, forstyrrelser i sin følsomhed og i sjældne tilfælde lammelser. Forstyrrelserne forsvinder typisk efter 20-30 minutter, og så starter migræneanfaldet oftest. Dog kan aura også opstå, uden at der kommer et migræneanfald efter. 

Hvis du oplever nogle af symptomerne på migræne, så tag kontakt til din læge!

 

Hvorfor opstår migræne?

Årsagen til migræne kender man ikke 100 procent.  Man ved dog, at hjernens blodkar udvides i forbindelse med hovedpinen - og at det måske er årsagen til smerten.  I forbindelse med aura-symptomer sker der også en midlertidig nedsættelse i blodgennemstrømningen til hjernen – og det er det, som udløser sanse-forstyrrelserne.

 

Hvad kan trigge migræne?

Der er en del triggere, der går igen hos mange. For eksempel kemiske stoffer i mad og drikke, hvor rødvin, lakrids, sukker eller ost kan være det, der udløser et anfald. Men det kan være også være ting som rygning, stress, lugte, væskemangel, søvnbalance, fysisk anstrengelse, hormoner eller overforbrug af håndkøbsmedicin. Kort sagt er der altså ret meget, man skal være opmærksom på, men det er selvfølgelig individuelt fra person til person, hvad der kan fremprovokere et anfald – og det kan også variere fra dag til dag.

Læs også: Spis din hovedpine væk

Hvad kan man selv gøre?

Hvis man lider af migræne, er det en fordel, hvis man holder øje med, hvad der bidrager til at udløse et anfald. På den måde kan man bedre forebygge, at anfaldene opstår. Skriv for eksempel ned, hvad du har spist og drukket, om du har dyrket motion, røget, og hvor meget du har sovet op til et anfald, så du over tid får en fornemmelse for, hvordan dit migræne-mønster ser ud. 

En del nøjes med at prøve at behandle migræne-symptomer med håndkøbsmedicin, men kom endelig afsted til lægen, hvis du har mistanke om, at du lider af migræne. Lægen kan stille den rigtige diagnose og sørge for, at du får behandling – og det kan altså hjælpe en del i dagligdagen!

 

Hvad kan lægen gøre?

Man kan behandle anfaldene med migrænemedicin, som skal tages i starten af et anfald: Jo hurtigere, jo bedre er effekten. Migrænemedicin til anfald kan enten bestå af tabletter, næsespray eller indsprøjtninger.

Døjer man dog med hyppige migræne-anfald, vil man ofte også blive tilbudt medicin, der skal tages dagligt, som forebyggende behandling. Denne form for medicin er dog ikke målrettet til migrænepatienter, men kan være tabletter mod epilepsi eller blodtrykstabletter, som forskning har påvist også har en gavnlig effekt på migræne.

 

Hvorfor bliver kvinder ramt hårdere?

Som sagt rammer migræne i langt højere grad kvinder end mænd, men forskerne ved ikke med sikkerhed, hvorfor det er sådan. Nogle kvinder lider dog af det, der kaldes menstruations-migræne, hvor anfaldene altid kommer i forbindelse med ens blødninger.

Derudover bliver mange kvinders migræne bedre, når de bliver gravide – især menstruations-migrænen, fordi ens menstruation selvsagt ikke kommer. Man mener derfor, at migræne kan udløses af balancen mellem hormonerne progesteron og østrogen.

 

Hvordan er fremtidsudsigterne?

Der bliver heldigvis forsket meget i migræne, bl.a. i forhold til arvelige gener, og at kroppens egne signalstoffer kan spille en rolle i udløsningen af et anfald. Derfor bliver der løbende testet medicin, som er målrettet forebyggelsen af migræne, men det er desværre en lang og omstændelig proces. For mange bliver antallet af migræneanfald heldigvis mindre med alderen.

Kilder: netdoktor.dk og hovedpineforeningen.dk 

 

Læs mere om: