Krop & velvære

3 ting, du skal vide, hvis du frygter overgangsalderen.

Hedeture, tørre slimhinder og uregelmæssige menstruationer. Overgangsalderen har et ret dårligt rygte, men det er ufortjent, mener læge og forsker, for der er flere gevinster ved tiden efter menopausen.

Overgangsalderen er for flere forbundet med hedeture, kraftige og uregelmæssige menstruationer, tørre slimhinder, og det faktum, at man ikke længere kan få børn. Men for mange kvinder er det faktisk en ganske fin tid. Overgangsalderen er ledsaget af en del myter, og det vil Lotte Hvas, som er speciallæge i almen medicin, gerne til livs. 

Lotte Hvas er tilknyttet Forskningsenheden for Almen Medicin ved Københavns Universitet, Center for Sundhed, og hun har forsket i overgangsalderen i flere årtier. I februar udgav hun bogen 'Overgangsalderen - Bedre end sit rygte'.

- Der er to grunde til, jeg gerne ville skrive denne bog. Den første er, at når jeg har snakket med kvinder om overgangsalderen, er det gået op for mig, at mange efterspørger viden - og ofte ganske detaljeret viden. Mange ved meget lidt om den, og kvinderne siger, at de er i underskud på indsigt om deres egen krop, fortæller Lotte Hvas.

Er du en af dem, der gruer lidt for overgangsalderen - eller er midt i den - så læs med her. Måske er det ikke så slemt, som du frygter.

LÆS OGSÅ: Overgangsalder: Her er tegnene på, du er tæt på

1. Mange får ingen symptomer

Overgangsalderen er tabu, og ordet har fået en negativ klang, det ikke helt fortjener, mener Lotte Hvas.
- I min optik er der brug for en anden måde at tale om overgangsalderen på, siger hun.

Myterne om overgangsalderen får blandt andet på, at mange knytter den til alderdomstegn, som egentlig ikke har noget med selve overgangsalderen at gøre; det er for eksempel, at håret bliver gråt, og at tyngdekraften begynder at tage fat.

Desuden er det langt fra alle, som oplever symptomer på overgangsalderen, mens billedet, mange har i hovedet, er af en lidende kvinde uden seksualitet, i voldsomme hedeture og et kedeligt, gråt liv. Cirka én ud af tre får voldsomme symptomer på overgangsalderen, men ligeså mange får aldrig nogen.

- Selv når man har symptomer, så har man det helt fint i denne periode. Mange føler, de er i en tid, hvor de har sluttet fred med sig selv, de har fået tid, og de har fået erfaringer. Det er lettere at være en kvinde mellem 50 og 60, end det er at være helt ung og opleve mange krav, siger Lotte Hvas.
 

2. Det er en lettelse at slippe for menstruation

Under overgangsalderen stopper kroppen gradvist med at producere kønshormonerne østrogen og progesteron i æggestokkene. Når det næsten ikke produceres længere, udebliver menstruationen også, og du kan ikke længere blive gravid. Dette er for mange en positiv ændring, selv om den på samme tid også kan medføre ubehagelige symptomer.

Overgangsalderen er perioden omkring menopausen, som er den sidste menstruation. Nogle år før menopausen vil de fleste mærke, at cyklussen ændrer sig. Mette Haase Moen, som er specialist i fødselshjælp og kvindesygdomme og professor emeritus ved NTNU, mener, at der heldigvis er mere åbenhed i forhold til overgangsalderen i dag, og at færre forbinder menstruation og frugtbarhed med kvindelighed og ungdommelighed.

- Det skal også siges, at det kan være en lettelse at slippe for menstruation, og alt det, der hører med: PMS, ubehaget ved menstruationssmerter, bind, tamponer - især når blødningerne ikke længere er regelmæssige. Og ikke mindst er man fri for at tænke på prævention, siger hun.

Lotte Hvas påpeger desuden, at overgangsalderen ikke skal bagatelliseres. Nogle kan opleve store gener i denne periode, og for alle gælder det, at kroppen gennemgår en stor forandring.

- Kvinder kender deres egen krop godt, og når der sker forandringer, kan det virke truende, siger hun.

LÆS OGSÅ: 24 tegn på, at din krop er ved at gå i overgangsalder

3. Sexlivet er ikke forbi

På samme tid mener Lotte Hvas også, at overgangsalderen har et ufortjent dårligt rygte. Den er en helt nødvendig forandring, og for mange falder den på et af de bedste tidspunkter i livet. Ofte indtræder overgangsalderen i en periode, hvor kvinderne får tid til at reflektere og til at finde ud af, hvad de vil bruge deres liv på fremadrettet.

- Vi kan ikke længere få børn, når vi er blevet 50. Det kan skade moderen, og det kan give barnet misdannelser. Derfor er det godt, at vi har denne peiode - fordi mennesket fortsætter med at være seksuelle væsener, siger Lotte Hvas. 

Sexlivet stopper ikke ved overgangsalderen, og det er et faktum.

- Mange er bekymrede for sexlivet. Efter overgangsalderen kan slimhinderne blive tørre, men også dette findes der lokalbehandling for - både med og uden hormoner, siger hun.

- Flere tror, at livet nærmest er forbi, men det er hovedsagligt tre symptomer, du bør tænke på; slimhindeforandringer, hedeture og blødningsforstyrrelser, og alt kan behandles.

Kan give ubehagelige symptomer

- 25 procent oplever hedeture, som kan komme og gå. Efter menopausen vil cirka 80 procent have få symptomer, og for 30 procent af dem, kan de være meget voldsomme, siger Mette Haase Moen.

- Det kan medføre træthed og koncentrationsbesvær - og eventuelt depressioner. Senere ses det hos næsten halvdelen af kvinderne over 60 år, at de oplever symptomer i skeden, som bliver tør. Det kan give problemer med ømhed og eventuelle blødninger ved samleje. Nogle oplever også at få hyppigere urinvejsinfektioner, og at de må tisse oftere.

Læs mere om: