rødbeder
Krop & velvære

Tid til rødbeder – så sund er den røde rod

27. oktober 2014
af Charlotte Nordell Carlsen
foto: Panthermedia
Rødbeden er en fantastisk rodfrugt. Når altså først man har iført sig engangshandsker og flået skrællen af den. Men det er umagen værd – rødbeder er smækfyldt med jern og C-vitamin, og kan bruges på mange lækre måder. Læs med her!

Hvis du kun kender rødbeden som den skiveskårne, syltede variant ovenpå leverpostejen, så er du gået glip af meget. Rødbeder kan spises ­– og tilberedes – på et utal af måder. I en råkost f.eks., revet og blandet med æbletern og hakkede valnødder. Helt naturel, smager vidunderligt.

Eller du kan rive rødbederne og marinere dem med lidt olie og balsamico, evt. drysset med lidt tørrede tranebær. Det er lækkert tilbehør til stegt kylling eller fisk.

Rødbeder bagt i ovnen er nærmest en delikatesse, fordi den søde smag fra rodfrugten rigtig kommer til sin ret her. Når rødbederne er bagt, kan du drysse en god fetaost og lidt græskarkerner over, og servere dem som tilbehør til kylling eller gode bøffer. Eller spise den som vegetarret med godt brød til.

I det søde køkken

ENDELIG – og nu bliver det først rigtig lækkert – kan rødbederne bruges i søde sager og bagværk. Har du f.eks. prøvet at bage kage på rødbeder, eller udnytte farven fra rødbeden i en smuk frosting på toppen af lækre muffins? Rødbeder kan også erstatte gulerødder i lækre, bløde morgenboller, og give en flot farve til brød.

Her finder du opskrift på lækker chokoladekage med rødbedeskum

5 sunde grunde

Er du endnu ikke helt overbevist om, at rødbeden skal på DIT menukort, så får du her 5 gode (og sunde!) grunde til at skrælle den grove rod:

  1. Et højt indhold af fibre gør, at rødbeden (og andre rodfugter) virker meget mættende.
  2. Farvestoffet betanin, som giver rødbeden den flotte farve, er super sundt. Selv syltede rødbeder på glas har bevaret det sunde farvestof.
  3. Rødbeder indeholder C-vitamin, mineraler og sporstoffer, der er vigtige byggesten for kroppen.
  4. Pga. det høje indhold af jern, blev rødbeden i tidernes morgen brugt som lægeurt - mod jernmangel og infektioner.
  5. Rødbeden findes også som gul, hvid og en dekorativ bolsjestribet variant - og alle indeholder de samme sunde vitaminer og fibre.

Læs her, hvorfor saften fra rødbeder er super sundt

Læs også