https://imgix.femina.dk/media/339e8faa991f4ef087577cab4e79ee60.jpg
Krop & velvære

Når alternative metoder hjælper kræftramte

27. februar 2012
af Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdesk, Aller Media
Foto: All Over Press
Alternativ behandling kan forbedre livskvaliteten hos kræftramte, siger projektleder

Når man har fået konstateret kræft, er man villig til at gøre det meste for at blive erklæret rask igen. Og der er da også mange kræftpatienter, der benytter sig af alternative behandlingsmetoder i kampen mod kræften.

Ifølge Christine Paludan-Müller, der er projektleder hos Kræftens Bekæmpelse, er der ingen dokumentation for, at alternative behandlingsformer virker mod kræft.

- Det er vigtigt, at man først og fremmest følger behandlingen på hospitalet. Der er mange, der afprøver diverse naturlægemidler og kosttilskud, men en samlet gennemgang af undersøgelser offentliggjort i de seneste år har vist, at de hyppigst anvendte vitaminer og mineraler ikke har nogen effekt i forhold til kræft. Der er ingen grund til at tage stærke præparater, siger Christine Paludan-Müller.

Livskvaliteten kan blive bedre
Det er omkring en tredjedel af kræftpatienterne, der vælger at kaste sig ud i den alternative verden for at afprøve anderledes behandlinger. Det er kvinder med brystkræft, der oftest bruger alternative behandlinger, og det er særligt kosttilskud, zoneterapi og akupunktur, der bliver afprøvet efter eksempelvis tips fra venner.

- Man kan sige, at de alternative behandlingsmetoder har en effekt i forhold til bivirkninger af kræftbehandlingen. De kan forbedre livskvaliteten hos patienten. Noget tyder på, at akupunktur for nogen eksempelvis kan virke mod kvalme og smerte. Forskellige afspændingsbehandlinger såsom massage og meditation kan også hjælpe mod angst, stress og søvnproblemer, forklarer Christine Paludan-Müller.

Hun skønner, at der formentlig er sket en stigning i antallet af kræftpatienter, der afprøver alternative metoder, i de seneste år, fordi der også ses en lignende tendens i befolkningen.

Giver en god følelse
For kræftpatienter giver det noget godt psykisk, når man selv forsøger at gøre en indsats for at blive rask.

- Det handler jo om at give dem noget godt i forhold til det psykiske aspekt. At de handler og tager aktiv del i behandlingen. Vi ved også, at jo mere alvorlig kræftsygdommen er, desto større forbrug har man også af de alternative behandlingsmetoder, siger Christine Paludan-Müller.

Hun peger på, at man selv kan gøre rigtig meget i kampen mod kræft. Det gælder både i forhold til kost, hvor du kan sørge for at spise godt med fuldkorn, grove grøntsager og fisk - men det gælder også om at få godt med motion og søvn.

Det kan du læse mere om på siden www.ditliv.dk

Læs også