lchf
Træning og kost

LCHF: Sådan spiser du LCHF

7. maj 2013
af Ida S. Richardt
Foto: Columbus Leth - Artiklen kan indeholde affiliate link
Vi er allerede ramt af stenalderkost-bølgen – men det lader til, at en ny kost-bølge er på vej. Jane Faerber udgav i april den første danske LCHF-kogebog, ”LCHF – Spis dig mæt og glad” på Politikens Forlag – vi har spurgt, hvad LCHF egentlig går ud på

Sådan spiser du LCHF

LCHF er en forkortelse for Low Carb High Fat, så det handler kort sagt om at spise færre kulhydrater og mere fedt. Men hvad betyder det helt konkret?

- Det betyder, at man sammensætter sine måltider med masser af grøntsager, kød af god kvalitet, også de fede udskæringer, og fedt fra smør eller olie. Derudover spiser man fede mejeriprodukter som fløde, græsk yoghurt 10 %, creme fraîche 38 % - og så en lille smule nødder og bær. Til gengæld spiser man ikke sukker, stivelse og kornprodukter - og det er både de almindelige typer og de glutenfri, fortæller Jane Faerber.

Få alt, du skal bruge til din LCHF-kur her

Her er Jane Faerbers eksempel på, hvad du kan spise i løbet af en dag, hvis du spiser LCHF:

Morgenmad: Hindbæromelet med kokos - se opskriften HER
Frokost: Kyllingesalat med bacon og estragon - se opskriften HER
Aftensmad: Blomkålspizza - se opskriften HER

Læs også: "Her er fordelene ved LCHF"

Man skal turde skrue op for fedtet
Jane Faerber har selv spist efter LCHF-princippet i tre år, og kom på sporet af kosttrenden, da hun fandt ud af, at hun var allergisk overfor gluten.

- Jeg spiste trofast ris, quinoa og glutenfri kornsorter - men jeg blev bare ikke rigtig mæt. Det var først, da jeg begyndte at skrue op for fedtet, at jeg oplevede mætheden, og så faldt jeg samtidig over forskellige blogs fra Sverige, der handlede om LCHF. Det var både personlige blogs, hvor bloggeren fortalte om sine egne oplevelser, men også fakta-blogs skrevet af læger, som talte for, at LCHF måske er en sundere måde at spise på, siger hun.

Hun smed kulhydrater og sukker væk og begyndte i stedet at følge Low Carb High Fat-kosten. Men hvad er så det sværeste, når man kaster sig ud i den nye kosttrend?

- Jeg tror, at der er mange, der tænker: hvordan skal jeg leve uden kornprodukter? Hvordan skal jeg leve uden brød? Men i praksis er der faktisk lige så mange, der synes, at det svære er at skrue op for fedtet. Det ligger så dybt forankret i os, at fedt er farligt, og at fedt feder. Så overvindelsen ligger faktisk ligeså meget i at turde spise mere fedt. Men det er for mig dér, hele nøglen ligger. Nøglen til mæthed, stabilt blodsukker og ikke mindst den gode smag, siger Jane Faerber.

Hun understreger, at hun ikke går ind for nogen form for kost-fanatisme. Hun spiser aldrig korn, men til gengæld kan hun godt snuppe et stykke hjemmelavet flødeis med sukker, hvis hun er til middagsselskab.

Læs mere om LCHF på Jane Faerbers blog www.madbanditten.dk

Læs også