Kærlighed og mad: VI skal have lysten og passionen tilbage i køkkenet, skriver ernæringsterapeut Tine Grandjean i denne uges klumme - og i hendes nye kogebog "Elsk Maden".

Kost & motion

Inviter lysten ind i dit køkken

I dag udkommer vores faste kost-blogger Tine Grandjeans kogebog ”Elsk Maden”. Hendes mission er at vække sanserne gennem maden – få en smagsprøve fra bogen her …

I dag udkommer min kogebog "Elsk maden" Det er en poetisk kogebog som inviterer lysten ind i dit køkken.
 

OM TINE GRANDJEAN

Tine har arbejdet med sundhedsfremme og forebyggelse i 18 år.

Er uddannet Ernæringsterapeut, Professionsbachelor i ernæring, Kerneterapeut og løbende kurser ved DET, Skolen for psykosomatik og CET.

Har de seneste 9 år arbejdet som ernæringsterapeut med behandling af sygdomme og ubalancer.

Medlem af:
Danske Ernæringsterapeuter (DET), Dansk Selskab for spiseforstyrrelser (DSS),
Samt Registreret Alternativ Behandler (RAB)

Se mere om Tine på hendes hjemmeside Sundmedmad.dk

 

Jeg ønsker at vække sanserne gennem maden; farver, sprødhed, blødhed, krydderier og poesien i råvarerne, processen, stemningen eller følelsen når maden laves eller nydes. Det er en kogebog, som jeg ønsker kan så nogle frø, der vil vokse i vores madkultur. Jeg håber, de spirer og blomstrer og bliver til mange frydefulde middage, hvor samhørigheden, lysten, kærligheden og glæden bliver frugten, vi høster.

Hvad blev der af kærligheden?
Jeg ønsker med bogen at løsne det krampagtige greb om sundhed som mål i sig selv og sundhed som mål mod skønhed. Ganske vist skønhed indefra, men stadig for at tilfredsstille den, som vægter det ydre (flad mave, hudens glød, minus rynker og appelsinhud).

Hvad blev der af kærligheden? Den fra hjertet, fordi et menneske, tyk eller tynd, rynket eller ej, har et elskeligt væsen. Kærligheden, som udspringer af det nærvær, som er i relationen? Den samhørighed, der opstår af at dele livsanskuelse, sorger og glæder, opstår og holdes i live, fordi man skænker hinanden omsorg og glæder.

Skab glæde med maden
I vores kultur er det desværre efterhånden et lidt underernæret område. Med min bog inviterer jeg til at være sammen og glæde hinanden med den mad, som er så fundamental nødvendig. Vi kan lige så godt skabe mest mulig glæde, leg og kærlighed omkring vores madlavning og måltider.

Jeg laver pesto til dig
Blanke hvidløgsfed mellem
mine fingre presses nænsomt
Basilikum på mit bord
plukkes stille ind
Pinjekerner, i min hule hånd
friske dryp af citrus' saft
og et brus fra havets salt
Guddommelighederne
blidt forbinder sig
i min Carrara marmormorter
med olivenfrugtens saft
Jeg klæder min finger i grønt
tungen slanger sig i lyst
slikker, smager, sanser
snart
vil du indtage min pesto
og lidt af mig
Du
fuldender min gave til dig

Som en lille smagsprøve får i en pesto som har fået et frisk twist.

Citruspesto:
2 spsk. revet citonskal
4 spsk. citronsaft
4 spsk. limesaft
4 spsk. appelsinsaft
4 spsk. pinjekerner/smuttede mandler
4 spsk. hakket mynte
6 spsk. hakket persille
1 d. Olivenolie
1 lille tsk. maldon flagesalt
Alle ingredienser køres i miniprocessor eller stavblender. Pynt med et mynteskud.

Bogen holder jeg fri af snak om sundhed for at hellige opmærksomheden på lysten og glæden.
Her vil jeg dog gerne knytte nogle linjer til sundheden.

Kærlighed og mad
Vidste du, at stress er rod til rigtig meget sygdom som kræft, hjertekar sygdomme, barnløshed og stress? Gode måltider uden sundhedsfokus (som ofte kan give et bagvedliggende sygdomsfokus, fordi ønsket om sundhed udspringer af frygten for sygdomme), uden skønhedsfokus, (fordi vores samhørig er nok til at binde vores kærlighed). De måltider kan blive sundhedsfremmende på samme måde som det er sundhedsfremmende at gå i skoven. (Videnskabeligt dokumenteret at skovtur hæver mængden af antikræft molekyler i vores immunsystem)
Man har også forskning som viser at aber, der har fået masser af kærlighed, men ingen mad, klarer sig bedre end dem, som har fået masser af mad, men ingen kærlighed. Dem, der fik "både og" havde det bedst. "Elsk maden" er masser af god mad og kærlighed.

Mad med kærlige tanker
At skabe velvære og glæde giver energi og glæde, som har stor betydning i vores immunsystem og fordøjelse. Man har også undersøgt, at børn, som har en skolegård med buske træer og blomster har bedre indlæring end dem som har fliser eller asfalt. Jeg kan naturligvis ikke bare uden videre overføre det til at vi bliver sundere af at skabe glæde om måltiderne og af at maden er smagfuld, stimulerende og farverig. Men jeg har en inderlig tro på at hvis man undersøgte det, så ville det vise sig at det er godt for helbredet.

Er du i tvivl, så mærk forskellen i din krop på et jævnt brunt måltid som man får gentagne gange, og et farverigt måltid med sprøde salater, knasende parma, bløde blommer, saftigt kød (fra et dyr som har haft det godt), fyrige krydderier og farvemættede urter.
Prøv også at mærke den nærhed og det liv der opstår i mellem Jer hvis I laver mad sammen, eller tilbereder med kærlige tanker, til hinanden.

Mærk hvad der gør dig mest tilpas i kroppen.

Velbekomme!

Tine Grandjean
Sundmedmad.dk

 

KØB TINE GRANDJEANS BOG: ELSK MADEN

Pris: 149,95

Se mere her

 

Læs mere om: