Annonce
Kost & motion

Får du nok energi fra din kost?

Hvis du går og føler dig træt og tung i kroppen, er det måske på tide at stille skarpt på dit indtag af næringsstoffer. Læs mere om det vitamin, der er sværest at dække gennem kosten her.

De fleste af dine behov for vitaminer og mineraler bliver dækket af din kost. Der er dog særligt et vigtigt vitamin, som er svært at spise sig til. D-vitamin hjælper din krop med at optage calcium og sørger for, at immunsystemet og musklerne fungerer optimalt. D-vitamin optages via sollys i sommermånederne, men resten af året, skal du selv sørge for at få nok.

3 tegn på D-vitaminmangel

Du er træt

Det er almindeligt at være ekstremt træt engang imellem, men hvis du er mere end almindeligt træt i en længere periode, er det en god idé at få tjekket sit niveau af D-vitamin. 

Du føler dig svag

D-vitamin sikrer, at musklerne fungerer normalt, så hvis du oplever, at kroppen er tung og træt, og at det kan være tungt at løfte ben og arme, kan det være et tegn på D-vitaminmangel.

Du har smerter i kroppen

D-vitamin spiller en vigtig rolle i kroppens optagelse af calcium og sørger for, at der er den rette mængde til stede for at holde knoglerne ved lige. Hvis du har et for lavt niveau af D-vitamin, kan du derfor føle smerter, der næsten kan føles som barndommens vokseværk.

Sådan får du mere D-vitamin

Hvis du mistænker, at du mangler D-vitamin (eller andre næringsstoffer), skal du bestille tid hos lægen og få taget en blodprøve, der nemt kan måle dit niveau.

I sommermånederne får de fleste dækket hovedparten af D-vitaminbehovet via sollys, men i vintermånederne er kosten den vigtigste kilde til D-vitamin.

Fisk som laks, sardiner og tun har et højt indhold af D-vitamin – det samme har æggeblommer. Det er dog stadig nødvendigt at spise store mængder for at holde et normalt niveau af D-vitamin.

En undersøgelse fra 2012 udarbejdet af Forskningscenteret på Glostrup Hospital viser, at en stor del af den danske befolkning har et for lavt niveau af D-vitamin det meste af året. Læs mere om den undersøgelse her.

Om Puori:

For at sikre et stabilt niveau af D-vitamin i kroppen, kan du tage daglige kosttilskud. Puori anbefaler kosttilskud som et supplement til en sund og aktiv livsstil, da kosttilskud alene ikke er nok til at sikre en sund og frisk krop. Vores helbred er afhængigt af kvaliteten af den mad, vi spiser, men spisevaner og indtag af færdigproduceret mad har gjort det svært at få alle de vitaminer og mineraler, vi har brug for fra kosten.

Puoris mission er at gøre det nemt at afkode deklarationerne bag på produkter. Derfor er de en del af The Clean Label Transparency Project, hvor hvert eneste produkts renhed bliver testet af et tredjeparts laboratorium, og resultaterne bliver lagt tilgængelige for forbrugerne. Læs mere her.

Mangler du næringsstoffer i din kost? Se et udpluk af Puoris udvalg i galleriet herunder, og læs mere om kosttilskuddene her.

Puori billedgalleri

Læs mere om: