Annonce
Kost & motion

Disse 7 madvarer giver dig den dårligste ånde

Der er nogle madvarer, som du måske bør gå udenom, hvis du gerne vil gøre et godt indtryk, når du åbner munden.

Husker vi ikke alle den dunst, der fulgte med, når klasselæren sukkede dybt over vores dansk stil? Den tunge lugt af kaffe og indelukkethed? Måske endda kombineret med sidekammeratens madpakkebøvs. Goddag, dåsemakrel. 

Der er bare nogle madvarer, der har det med at efterlade lugtspor, der kan få de fleste af os til at gå et par skridt baglæns: 

1. Klassikeren: Løg

Man siger, at selv Grev Dracula kan holdes væk med hvidløg. Det kan de fleste andre altså også. Og det samme gælder for alle typer af løg. Både de almindelige, de hvide og de ristede. Løg indeholder svovlgasser, som bliver i mundhulen i lang tid efter, vi har spist. Og de samme gasser går så i blodbanen og bliver frigivet i lungerne – og derfor kan du stadig lugte af hvidløg dagen efter, du har spist. Så ja, en god gammeldags kartoffelmad med både ristede og almindelige løg smager godt. Det gør et sprødt og saftigt stykke hvidløgsbrød også. Og det er derfor en super god idé at spise et ordentligt læs af begge dele, hvis du ikke skal til MUS med din chef bagefter eller direkte på date. 

2. Fisken i dåsen

Det var ikke altid et populært træk at have dåsemakrel med på madpakke, da vi var børn. Og med god grund. Uanset om det er makrel, tun eller torskerogn, vil fedtet i dåsefisken oxidere, så det bliver harskt. Og harskheden hænger altså ved i vores ånde.

3. Peberroden

Den giver nærmest halvdelen af den gode smag til en højbelagt med roastbeef – peberroden selv får til gengæld al sin smag fra isothiocyanater. Det er et kemisk stof så potent, at det fungerer som peberrodens naturlige forsvar mod dyr, der ellers kunne tænkes at ville spise den. Og et naturligt forsvar kan peberrods-ånde også være for os – mod andre mennesker, der vil for tæt på.

4. Kaffen

Ah… den gode kop morgenkaffe! Er der noget bedre, end når den rammer tungen? Nej. Og er der noget værre end en morgenånde kombineret med kaffeånde? Nej. Og det skyldes hovedsageligt én ting: spyt. Eller manglen på samme. Spyttet er nemlig med til at dræbe bakterier i vores mund – bakterier, som skaber den dårlige ånde. Og spyttet spiller også en rolle i fordøjelsen af de rester af mad, der kan gemme sig i mundhulen og mellem tænderne. Når vi sover, tørrer munden ud, og der er mindre spyt til at bekæmpe bakterier og hjælpe med fordøjelsen – og her gør kaffen kun slemt værre. For koffeinen i din morgenkaffe nedsætter ganske enkelt spytproduktionen. Resultatet? Ubehageligt. Vi har testet. 

5. Kødet, Keto (og lugten af tis)

LCHF og dens noget heftigere fætter Ketodiæten har i nogle år været populære. Kort fortalt handler det om at spise mange proteiner og færre kulhydrater. Er man på Ketodiæten er målet bl.a. at få kroppen til at vænne sig til at forbrænde fedt fremfor kulhydrater – ketose. Sagen er blot den, at når kroppen kommer i den fedtforbrændingstilstand, kan man få acetoneånde. Nogle beskriver lugten som sød eller frugtagtig. Andre mener, den minder om lugten af kattetis. 

6. Osten

Når vi får dårlig ånde, er det oftest, fordi de bakterier, vi har i munden, nedbryder protein, så der dannes svovlforbindelser. Og hvis der er noget, bakterierne virkelig elsker at fråde i, så er det aminosyrerne i ost, og derved danner de hydrogensulfid. Resultatet? En ånde, der lugter lidt af rådne æg.   

7. Drinken

Der kan være mange ting ved at vågne op morgenen efter en festlig og drinksfyldt aften med vennerne, der ikke ligefrem er charmerende. Én af dem er helt sikkert den let genkendelige ’morgenen-derpå’ ånde. Og forklaringen er ganske enkel: Alkohol udtørrer munden. Og når det kombineres med, at der ofte er gået lang tid siden, vi sidst fik et ordentligt måltid mad, så er mundens bakterier for længst gået i buffeten med døde celler fra vores slimhinder og proteinrester, der gemmer sig alle mulige steder i mundhulen – og så er der morgen-protein-fest. Der er ikke luftet ud i ”festlokalet” i mange timer. Og det lugter paradoksalt nok ikke særligt festligt. 

… og så er det vist på tide med nogle tips til, hvad vi så kan spise og drikke for at komme af med den der dårlige ånde:

Spyt, mad og drikke er generelt effektive midler mod dårlig ånde. Så velbekomme. Men prøv f.eks.

Yoghurt: Indeholder probiotika, som skulle mildne dårlig ånde.  

Mælk: Undersøgelser har vist, at hvis man drikker et glas mælk efter at have spist meget hvidløg, bliver hvidløgsånden ikke så kraftig. 

Grøn te: Det har vist sig, at grøn te har en kortvarig (én til to timer) effekt på mængden af svovlforbindelser i munden – det, der giver os den dårlige ånde. 

SB12 mundskyl fås i 4 varianter: Original, Duo, Sensitive og White. Køb dem her

Mundskyl mod dårlig ånde

SB12 mundskyl indeholder en særlig kombination af zinkacetat (0,3 %) og klorhexidin (0,025 %). Denne sammensætning neutraliserer de svovlgasser, der giver dårlig ånde, så du kan se frem til frisk ånde i hele 12 timer. Og når du skyller mund morgen og aften, har du frisk ånde døgnet rundt. SB12 mundskyl indeholder også 0,05 % fluor, som styrker tænderne og forebygger karies. Du finder SB12 i Bilka, Føtex, Matas, på apoteket og onlineapoteker.
Læs mere om SB12-produkterne her.
 
(Kilder: Tandlægebladet, Netdoktor, Archives of Oral Biology, Huffington Post, Videnskab.dk, Webmd, Cookinglight.com, mfl.)
 
DK-COMM-COSM-SB12-DGT-0820-015
Læs mere om: