restylane
Makeup

Guide: 9 ting du skal vide, før du bruger restylane

af Thea Møller Ronex 13. februar 2017
Foto: Panthermedia
De kosmetiske behandlinger med restylane og botox stormer frem, men er for mange stadig en forvirrende jungle. Vi tager dig i hånden sammen med speciallæge i plastikkirurgi Benedikte Thuesen, der har 25 års erfaring i branchen, og hellere end gerne siger nej tak til de lidt for ivrige kunder.

Hvad er forskellen på botox og restylane? 

Begge bliver sprøjtet ind. Botox i musklerne under huden og restylane i selve huden. Begge er ikke-kirurgiske indgreb, der ofte bruges mod rynker.   Restylane består primært af et fyldstof, hyaluronsyre, som er et sukkerstof, der faktisk allerede findes i vores krop. Det binder væske og stimulerer de collagene fibre. Og på den måde giver det fylde til de dybe furer i huden.  Botox derimod er en mikro-dosis nervegift, som man sprøjter ind for at blokere for nervesignalerne.    Det vil sige, at Restylanen fylder rynkerne ud, mens botoxen lammer muskulaturen, så den ikke kan trække sig sammen og dermed glatter ud.   Derfor bruges de to ting også vidt forskelligt:   Restylane: Restylane kan hjælpe med at fylde ud de steder, hvor ansigtet har tabt fylde med alderen. Fx de helt dybe, statiske rynker, ”surmule-rynkerne”, der opstår mellem næsefløjen og ned langs munden. Derudover bruges det også ofte til at fremhæve kindben og give volumen til læberne.   Botox:  Ønsker man at få hjælp til bekymringsrynken mellem øjnene, de vandrette, mimiske rynker omkring panden eller øjnene, så er det botox, man skal have fat i. Som regel bruges botox i den øvre del af ansigtet.    

LÆS OGSÅ: 10 fakta og myter om botox og restylane

 
 

Hvordan foregår behandlingen?

Først og fremmest desinficeres huden grundigt. Hvis man skal have udglattet fine rynker, så lægger man en ganske, ganske tynd nål helt overfladisk i huden eller lige under ved hjælp af en ganske tynd nål. Hvis det er dybe furer eller kindben, der skal korrigeres, så lægges nålen dybere helt ned til knoglen. Fyldstoffet sprøjtes ind af flere små omgange, og undervejs masserer man huden for at fordele stoffet jævnt.  

Gør det ondt?

Uden lokalbedøvelse vil det svie og gøre rimelig ondt. Men de fleste behandlere anvender stoffer, som er tilsat lokalbedøvelse, og så er smerten ikke særlig slem, men behandlingen gør mere ondt end botox.   TIP: Tjek inden du booker, at din behandler benytter stoffer tilsat lokalbedøvelse.  

Hvad koster det? 

Prisen afhænger af, hvor mange og hvor store områder man ønsker behandlet. Men fra kr. 2160 + moms.  

Hvor længe holder det?

Restylane holder som regel 6 måneder, men det afhænger også lidt af fyldstoffets type. Lidt tykkere restylane i læber kan godt holde længere, men generelt holder det lidt længere end botox.  

LÆS OGSÅ: 9 ting du skal vide, før du får lavet botox

 

Er der bivirkninger?

Umiddelbart efter behandlingen ses ofte lidt hævelse og rødmen, og der kan være lidt ømhed af det behandlede område.   HVIS: Sygeplejersken skulle være så uheldig at ramme et blodkar, kan man risikere at blive lidt blå og gul omkring området de efterfølgende dage. Så skemalæg ikke lige en fest eller middagsselskab i dagene efter – bare for at være på den sikre side.  HVIS: Man får restylane i læberne, kan man godt være meget hævet dagen efter, men det falder stille og roligt i løbet af næste dag.   

Hvad kan gå galt?

Med restylane er det vigtigt, at din behandler er MEGET omhyggelig med desinficering før og efter, for ellers er der risiko for betændelse. Derudover er det vigtigt, at behandleren ikke behandler med for store mængder ad gangen, men stille og roligt bygger huden op. Der er nemlig en sammenhæng mellem bivirkninger og overbehandling, som f.eks. knudedannelser i vævet.   HVIS: man indsprøjter permanente restylane, som blev brugt meget før i tiden, kan der opstå alvorlige komplikationer såsom pludselige permanente hævelser. Disse produkter er heldigvis blevet forbudt at anvende i Danmark.   HVIS: du overvejer at få behandlet indhulinger på det nedre øjenlåg, så vær meget forsigtig. Det er et meget vanskeligt område at behandle med restylane, og det er tidligere gået galt i Korea, hvor folk er blevet blinde og har oplevet knudedannelser, displacering og hævelse, fordi det ikke blev sprøjtet korrekt ind. Generelt fraråder jeg simpelthen behandling af dette område. Ønsker man behandling af dette område, skal man virkelig sikre sig, at det er en behandler, som er vant til at behandle i dette område.   HVIS: man benytter sig hæmningsløst af tykke restylane i ansigtet – altså de, der oftest bruges til fylde i kinder og læber – så kan det godt gøre huden meget tyk på grund af arvævsdannelse. Her snakker vi gentagne behandlinger over 10-12 gange, men jeg har også set arvævsdannelse i læberne efter kun få behandlinger, hvis der er givet for stor mængde restylane (mere end 1 ml.).   HVIS: du tager store doser blodfortyndende medicin eller fiskeolie, så er det bedst at holde pause i minimum 8 dage inden behandlingen for at undgå blå mærker.  

Hvad skal jeg kigge efter, når jeg skal vælge en behandler?

Det er rigtig, rigtig vigtigt, at man finder en behandler, der registreret til at arbejde med restylane. Bare fordi man er plastikkirurg, har man ikke automatisk autorisation.  Inden behandlingen skal man informeres minimum to dage før. Der er nemlig en lovpligtig betænkningstid, som skal overholdes. Her kan det godt være en sygeplejerske med autorisation, som informerer. Men sørg også for at finde en behandler, der indimellem siger fra over for deres patienter. En som ikke bare tænker i kroner og ører, men også hjælper dig med at være kritisk over for, om du nu også har brug for en opfyldning allerede, når resultatet fra sidst stadig ser fint ud.    

Hvem bør ikke få restylane?

Det er ulovligt, hvis man er under 18 år, og man må ikke være gravid eller amme. Endvidere må man ikke have betændelse i huden eller være i blodfortyndende behandling.  Derudover skal man også sikre sig, at det nu også er restylane, der er brug for.  HVIS: det er fordi, man er ked af den løse hud, en hængende hals eller hamsterkinder, så er det værd at overveje en mere permanent løsning som et ansigtsløft. Restylane til dette kan nemlig godt blive dyrt i længden.  HVIS: du prøver at komme mange små fine rynker til livs, så er en peeling eller laserbehandling ofte en bedre løsning.  Og så vil jeg helt fraråde det, hvis man tidligere har fået indsprøjtet permanente restylane. De ellers harmløse ikke-permanente restylane kan nemlig give komplikationer ved at huden kvælder op, hvis de indsprøjtes i områder, der tidligere har været behandlet med de permanente restylane som f.eks. Aquamid, der blev brugt før i tiden.    LÆS OGSÅ: Kosmetiske behandlinger: Det får kvinder lavet   Benedikte Thuesen. 25 års erfaring med plastikkirurgi og er speciallæge på området. Derudover medstifter af Københavns Privathospital (nu CFR Hospitaler) og forfatter til bogen "Skøn hele livet – din guide til kosmetisk kirurgi". Hun er udvalgt som ekspert ud fra hendes kritiske tilgang til området og naturlige skønhedsideal. Benedikte-thuesen.dk