https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/billeder-2015/januar/boernkoekkenprim.jpg
Skønhed

Blog: Tag børnene med i det grønne køkken

19. januar 2015
af Kost- og ernæringsterapeut Tine Grandjean & Malene Fich Weischer
foto: Shutterstock
Inviter børnene med i køkkenet. Det er hyggeligt og det lærer børnene noget af det mest grundlæggende i livet: At opleve sund mad på en naturligt integreret måde er lige så vigtigt som at læse lektier og gå til sport, skriver ernæringsterapeut Tine Grandjean …

Maden er vores stærkeste handlemulighed!

Viden om, hvor kraftigt den mad, vi spiser, påvirker os, vokser eksplosivt i disse år. Vi påvirker vores immunsystem, vores genetik, vores krop og hjerne hver gang, vi spiser. Det gør vi, fordi maden nærer vores tarmflora, som har afgørende betydning for reaktioner, funktioner og signaloverførsler i vores krop. Det er også fra maden, vi henter byggestene til den evige cellefornyelse.

Om Tine Grandjean

Tine Grandjean har arbejdet med sundhedsfremme og forebyggelse i 18 år. Hun er uddannet Ernæringsterapeut, Professionsbachelor i ernæring, Kerneterapeut og har løbende fulgt kurser ved DET, Skolen for psykosomatik og CET.

Har de seneste 9 år arbejdet som ernæringsterapeut med behandling af sygdomme og ubalancer, og er desuden forfatter til bogen "Elsk maden".

Se mere om Tine på hendes hjemmeside Sundmedmad.dk

Begynd helsedannelsen i dine børn her

Friske rispapirsruller er skøn og sund mad, som kan laves helt efter individuelle ønsker. Derfor er de også rigtig skønne at lave med børn. De elsker, når de selv kan bestemme og den kreative proces, det er at sætte farver, duft og smag sammen, giver glæde og lyst til at lave mere.

De fleste børn holder mere af rå grøntsager end af tilberedte. Der kan også være forskel på, hvilke grøntsager børnene kan lide. I denne ret kan de lave deres egne favorit kombinationer.

Den naturlige vej, helt fra starten…


Hvis vi skal give vores børn bedre forudsætninger for at tage sunde valg og for at spise sundt med glæde, så er det en god idé at inddrage dem i madlavningen fra de er små. Så bliver det naturligt integreret i deres mindset. At man hver dag skal spise forskellige grøntsager og kød/fisk til. At man oplever madlavning som noget sjovt og hyggeligt frem for at se det som en sur pligt der skal overstås.

>> Læs også: Får du nok D-vitamin - eller kunne du trænge til et tilskud?

Opskrift på risruller


For at lave risrullerne skal du have forskellige grøntsager, som kan snittes i lange tynde strimler eller stave.
Jeg har brugt gulerødder, peberfrugt, asparges, solsikkeskud, lucernespirer, fintrevet rødbede (lægges i en lang bane), avocado, grønne bønner (blancheret) og strimler af romainesalat eller frillice salat.

Proteindelen i rullerne kan være røget laks, tigerrejer, tyndt skåret oksesteg i strimler, tyndt skåret andebryst eller tynde lynstegte kyllinge skiver.

Rispapiret købes i nogle dagligvarebutikker og kinesiske butikker. De lægges i et fad vand, et blad af gangen fordi de klæber en del. De lægges på en tallerken eller skærebræt hos dem, som skal lægge fyldet i.
De er lette af folde om fyldet som en forårsrulle. De skæres igennem på midten og serveres på et fad. Hertil kan du servere soja sauce og tahindressing til at dyppe i.

De kan også laves uden kødfyld og serveres med stegte kyllingelår eller edamamebønner.
Forfriskende, hyggelig, sund og smuk mad, som ikke kun hører sommeren til. Vi har brug for rå grøntsager hele året!

Læs også