Vintergaek
Have

Forårsbebuderen: Vintergækker i massevis

af Jytte Boch 27. januar 2017
Fotos: Jytte Boch m.fl.
Vintergæk er en trofast forårsbebuder. En taknemmelig plante, som du let kan formere.

Der findes omkring 20 forskellige arter vintergækker, der igen har flere hundrede forskellige sorter. Er man blevet forelsket i de hvide klokker og vil samle på dem, kan sæsonen spredes over mange måneder fra oktober til maj. Vintergæk kan blive 10-15 cm høj. De grønne blade sidder overfor hinanden i par. De er 4-7 mm brede og ca 10 cm lange.

Mens du nyder vintergækkerne udenfor, kan du drive foråret frem indenfor. Se mere her  

Formering af vintergæk

Vintergækker helst stå uforstyrret under grene og nedfaldent løv. De elsker kølige, let skyggefulde steder og er flot under store træer og busketter, i stenbedet og græsplænen samt i bede med blandede forårsløg. De trives i næsten al slags havejord, men har det ikke godt sammen med bunddækkeplanter med et for kraftigt rodnet. 

Vintergækker formerer sig både ved frø og ved at sætte nye sideløg. Frøene er for tunge til at flyve, så de spirer i nærheden af moderplanten. Vintergækker danner efterhånden tætte tuer, og når der ikke er mere plads ved siderne, danner de nye løg oven på de andre og kan på den måde kvæle de nederste.   Derfor har tuer af vintergækker godt af at blive gravet op hvert tredje eller fjerde år og delt, så løgene kan blive genplantet i små grupper eller enkeltvis for at få mere plads til at brede sig.

Vintergæk

Vintergæk
Vintergækker har meget forskellige grønne afmærkninger på de inderste blosterblade.
Vintergæk
Vintergækken Galanthus nivalis ”Walros” er helt usædvanlig i formen. De ydre blosterblade er smalle og står ud til siderne som stødtænderne på en hvalros. Den vokser langsomt.
Vintergæk

Du kan sætte vintergækker i en potte gravet ned i haven og tage potten ind om vinteren. På den måde kan du drive vintergækker frem indendørs i den mørke tid.

Vintergæk
Vintergække-arten Galanthus plicatus har brede blade og store afrundede blomster. De fleste sorter kommer først frem, når de almindelige vintergækker er afblomstret. ”Wendy’s Gold” er usædvanlig på grund af den gul-grønne frugtknop over blomsten og aftegningerne på de indre blosterblade.
Vintergæk
De fyldte vintergækker er overraskende smukke, når man kigger nærmere i de nedhængende klokker. Pluk dobbelte hoveder, og læg dem i en skål med vand. Smukt og enkelt.
Vintergæk

Galanthus nivalis ”Blewbury Tart” er en tidligt-blomstrende og helt speciel vintergæk med næsten fyldte blomster og store, grønne markeringer.

Vintergæk

Galanthus "Titania" svæver som en propel, når de ydre blosterblade folder sig helt ud. Blomsten er fyldt med flotte, grønne markeringer.      

Vintergæk

Galanthus hybrid "The Whopper" har store, smukke blomster.

 

Sådan gør du

Når der kommer flere blade end blomster, er det et tegn på, at løgene står for tæt, så de ikke kan udvikle sig og blomstre. Grav tuerne op, og del løgene, når vintergækkerne er afblomstrede og stadig står med blade – er de først visnet ned, er det sværere at finde frem til alle løgene. Skil løgene ad med fingrene, og plant dem igen i mindre klumper. Vand grundigt bagefter. 

Du kan også plante dem i potter med henblik på at tage dem ind senere på året. Grav de nyplantede potter ned på et skyggefuldt sted under et lag sand, og tag dem så indendørs ved nytårstid, hvor du kan drive blomsterne frem ved 8-10 grader. Efterfølgende kan du lægge løgene ud i haven igen.  

Vintergæk og gækkebreve

Man mener, at vintergæk har sit navn, fordi den driver gæk med os og får os til at tro, at det er forår midt om vinteren. Af samme grund vedlægger man en vintergæk i påskens gækkebreve. Gæk knyttes til verbet "at gække" i betydningen "at vildlede". "At drive gæk med" er "at spille et puds", som gækkebrevet jo også er et forsøg på.

Du kan få inspiration til gækkevers her