Blomster i skyggen
Have

Blomster i skyggen

af Susie Helsing Nielsen 23. marts 2016
Foto: Panthermedia m.fl.
Der findes mange stauder i haven, der trives i skygge, men ikke alle har blomster. Hvis du vil have blomster i skyggen, så på inspiration her.

Blomster i skyggen

Nogle steder i haven kan være svære at gøre smukke med blomstrende stauder, fordi forholdene på en eller anden måde ikke er gode at dyrke i. Et af disse steder er der, hvor der både er tørt og skyggefuldt, f.eks. på nordsiden af et hus med tagudhæng eller under træer, hvor kronen både lukker af for sollyset og hindrer det meste regn i at nå ned til jorden. Men med det rette valg af stauder kan det sagtens lade sig gøre at dyrke blomster i skyggen.

Er du til bunddeækkende farvespil, så læs her om lyng

Blomster i skyggen

Blomster i skyggen

Kæmpestenbræk, Bergenia, har store, blanke, grønne blade året rundt. Den blomstrer I foråret med røde, lyserøde eller hvide blomster.

Blomster i skyggen

Hosta - her "Blue Angel", der har hjerteformede blå-grønne blade, som kan blive op til 45 cm. Planten kan blive op til 80 cm og kræver derfor god plads.

Blomster i skyggen

Løvefod, Alchemilla mollis, og storkenæb, geranium i et skønt samspil. Begge er bunddækkende og tåler skygge

Blomster i skyggen

Akeleje, Aquilegia vulgaris, blomstrer fra tidligt forår til hen på sommeren og findes i mange variationer, fra lyse pastelfarver til mørke, stærke farver, og har man forskellige sorter i haven, krydser de sig, så der kommer nye udgaver hvert år

Fem hittere

Akeleje, Aquilegia vulgaris, findes i et utal af sorter, hvor blomsternes farver varierer næsten inden for hele farveskalaen. Akelejer selvsår gerne, og dyrker man flere forskellige sorter, vil der opstå spændende krydsninger.

Storkenæb, f.eks. Geranium x magnificum, får smukke åbne blomster med tydelige årer og blade, der udvikler fine efterårsfarver. Blomsterne tiltrækker bier og andre nytteinsekter. Storkenæb er gode bunddækkeplanter.

Kæmpestenbræk, Bergenia cordifolia, er en dejlig staude, der står med store læderagtige mørkegrønne blade året rundt. Bladene får ofte flotte røde og gule farver om vinteren.

Løvefod, Alchemilla mollis, har både dekorative blade og fine limegrønne små blomster. Løvefod selvsår gerne og dækker desuden jorden effektivt, så ukrudtet har svært ved at etablere sig.

Den glimrrende bunddækkeplante Hosta betragtes meste som en bladplante, men de fleste sorter blomstrer hen på sommeren. Blomsternes farve varierer fra hvide, lys lavendel eller mørk lavendel. Her "Blue Angel".

Læs her om den storblomstrende busk, hortensia

Prøv også gul og hvid lærkespore, nyserod, påskeklokker og storkonval