DIY

DIY: Sådan bruger du julens blomster

af Pernille Albers 15. december 2015
Foto: Lene Staal/Skovdal & Skovdal
Friske blomster pynter altid, også i julen. Vælger du sæsonens blomster i højtidens farver, er der masser af muligheder for at skabe en smuk og varm julestemning.
HYACINT - Duftende skønheder i flokHyacinter er et julemust. Du får dem kastet i nakken til spotpriser, de holder længe, og så sender de den skønneste duft ud i din bolig. Køb flere på en gang, og lav et helt stilleben af dem. Du kan enten bruge dem afskårne i vaser eller med løg i hyacintglas.
AMARYLLIS - BlomsterkroneBrug de smukke røde amaryllis på en helt ny måde, og hæng dem med hovedet nedad. Smukt over et dækket julebord eller i et vindue. Sådan gør duLav eller køb en krans. Denne er lavet af en spånpladering beklædt med tillandsia-mos, men du kan også lave en krans af bøjelige grene. Sy igennem det nederste af blomstens stilk med stoppenål og snor. Bind snoren fra hver blomst fast i kransen. Hæng kransen op. TIP: Stilken på en amaryllis er hul, så blomsterne holder sig friske, ved at du hælder en smule vand ned i stilken. 
TULIPANER - Eventyrlig kugleEn anderledes juledekoration, hvor du skal bruge tulipaner på løg. Sno de lange stængler ind og ud mellem grenene i en grenkugle, og lad løgene ligge i bunden af kuglen og trække vand i et fad. Tulipankuglen er smuk på et enkelt julebord eller som værtindegave. Grenkugle – sådan gør duLav to ringe af bøjelige grene, og lad dem danne grundformen til en kugle. Fortsæt med at vikle grene omkring, som var det et garnnøgle. Fastgør grenene til hinanden med små sorte strips i bunden af kuglen. Fortsæt, til du har en smuk grenkugle. TIP: Lad tulipanerne ligge uden vand et par timer, så de er slappe og dermed lettere at vikle omkring kuglen. Grenkuglen kan genbruges, for eksempel med forårets løgplanter. Både pinse- og påskeliljer er nemme at sno igennem grenene på kuglen. 
HORTENSIA - Et fad fyldt med julKlip hovederne af rødlige hortensiaer, og læg dem på et smukt fad. De forbliver smukke, når de tørrer, så det er en nem og landtidsholdbar løsning. Mix gerne – som her – med andre røde juleblomster, og tilføj juleelementer som kogler og røde æbler. Du skal brugeDybrød HortensiaMørkerøde nellikerPotteplanten rødåre (Fittonia verschaffeltii)Malusæbler TIP: Vil du have dekorationen til at holde sig frisk, så fór din bakke med plastik, og læg klumper af oasis hist og pist, og stik blomsterne i.
NELLIKE - Dekorativ kransNelliken var dømt ude i mange år, men de sidste år er blomsten kommet i mange nye farver. Det er en blomst, der holder godt, så den er ideel at bruge i en dekoration som for eksempel en krans. Du skal brugeRøde nellikerRøde anemonerPotteplanten rødåre (Fittonia verschaffeltii)Rød hortensiaRoserOasiskrans Snit små totter af rødåreplanten, og lad den suge rigeligt med vand. Gør de øvrige blomster klar ved at klippe dem i rette længder. Stik blomsterne ned i kransen – start med hortensiaen, og fortsæt med de andre blomster. Vand kransen dagligt. På den måde kan kransen holde hele julemåneden, hvis du blot skifter et par af blomsterne løbende. Nelliker kan holde et par uger, hortensiaer tørrer og forbliver smukke. Roser og anemoner kan du skifte ud løbende. TIP: Læg kransen i et stort fad, og lad den pynte på spisebordet. 
JULEROSE - MiniatureI naturen springer juleroser først ud efter nytår, men de fås i handelen op til jul. Bestil dem eventuelt hjem hos din lokale blomsterhandler. Brug en enkelt lille blomst i en minivase ved hver kuvert på et af julens mange dækkede borde. Brug små kapersglas eller flasker fra kaffefløde som vaser, eller gå i Søstrene Grene og led efter små krydderiglas med patentlåg. TIP: Gå på jagt efter drivtømmer eller andre smukke stykker træ. Brug det som bordkort i selskab med den lille personlige miniature-vase. Tallerkener og bestik fra House Doctor.