adventskranse
DIY

9 fine adventskranse - de nemme og de (lidt) svære

af Nadja Wehlitz & Pernille Albers 27. november 2017
Foto: Pernille Enoch
Har du så travlt, at du helst bare vil stille fire bloklys sammen for at blive klar til første søndag i advent? Eller elsker du at bruge tid på at nusse om årets adventsdekoration – og måske endda binde en krans selv? Vi viser fire hurtige løsninger på adventsdekorationer, og fem, der skal kæles lidt mere for.

4 NEMME ADVENTSKRANSE

 

5 (LIDT) SVÆRE ADVENTSKRANSE

I GALLERIET HERUNDER KAN DU SE, HVORDAN DU LAVER DE FINE KRANSE

Adventskrans

NEM - LANTERNER PÅ GULVET

Prøv noget nyt: Sæt din adventsdekoration direkte på gulvet. Det giver max hyggestemning, især hvis du tænder alle fire lys på en gang. Du skal bruge:4 lanterner, gerne af forskellig højdemosbloklys af forskellig højde Sådan gør du:Stil de 4 forskellige lanterner sammen i en gruppe på gulvet. Sæt et bloklys i hver, og læg mos rundt om lysene. Brug gerne de lanterner, du har i forvejen. Disse er fra Notre Dame. Sofa fra Sofakompagniet, og pude og gulvtæppe fra Søstrene GreneTIP: Læg grønne julekugler rundt om og imellem lanternerne. Disse af papir er fra Bungalow.
Advent - adventskrans, du selv kan lave
NEM - ALT PÅ ET BRÆTHar du et smukt skærebræt, kan du bruge det som bund i din adventsdekoration. Vi pyntede brættet som en lille skov med sne. Du skal bruge:1 rektangulært skærebræt4 bloklys i forskellige størrelserkunstig snesnebolde af filtsmå kunstige juletræer af forskellig højde Sådan gør du:Stil bloklysene på række på skærebrættet. Fordel de kunstige juletræer, så de højeste står bagest og de mindste forrest.Drys lidt kunstig sne og filtsnebolde ud over den lille skov. Skærebræt fra Notre Dame, juletræer, sne og snebolde fra Panduro Hobby og plisserede papirjuletræer fra Bungalow.Urtepotte i messing fra Cozy Living og grøn glasvase fra Lyngby PorcelænTIP: Brug, hvad du har, og lav fine adventsdekorationer af sylteglas fra skabet, grene fra haven – eller et skærebræt fra køkkenskuffen.
Advent - adventskrans, du selv kan lave
NEM - ÅRETS SØDESTEDet bliver svært at holde fingrene fra årets sødeste adventsdekoration, for den består af lutter sukkerknalder. Du skal bruge:2 pakker rørsukkerknalder1 rektangulært fad8-9 juletræslyslidt ”elefantsnot” eller ler1 grøn gren fra haveneller blomsterhandleren Sådan gør du:Fyld fadet med et lag sukkerknalder. Fjern derefter en sukkerknald hist og pist med en pincet. Sæt et juletræslys fast i hvert hul med lidt ”elefantsnot” eller ler. Læg ekstra sukkerknalder rundtomkring på fadet, og pynt med en enkelt smuk gren. Vi har sat 9 lys tilfældigt i fadet, men du kan også placere 8 lys parvis og tænde 2 den første søndag i advent, osv. Lakfad og pynt er fra BrosteTIP: Tryl dekorationen om til kalenderlys ved at sætte 24 lys i den utraditionelle adventskrans og tænde et enkelt lys hver dag.
Advent - adventskrans, du selv kan lave
NEM - GLAS MED GODTERHar du fire gamle sylteglas i skabet, så er du halvvejs med den søde adventsdekoration her. Du skal bruge:4 glas med plads til et stearinlys i hvert (disse er fra Notre Dame)hvid Posca-tusch fra Posca.dk4 stearinlys/juletræslys4 stearinpudernødder, pebernødder, kanelstænger og koglerevt. lædersnøre Sådan gør du:Skriv på glassene med hvid Posca-tusch: 1. advent, 2. advent, osv. Sæt et lys fast i bunden af hver med en stearinpude. Fyld nødder, pebernødder, kanelstænger m.m. i glassene. Bind evt. en lædersnøre med en lille kanelstang om et enkelt glas. Du kan også fylde bolsjer i glassene, hvis det skal være endnu sødere – eller sukker, hvis det skal ligne funklende sne. Papirpynten i baggrunden er fra BungalowTIP: Stil glassene i et stilleben med en mindre stak bøger, så der kommer lidt højdeforskel. Læg julepynt og kogler ved.
LIDT SVÆR - DIY-STAGER I FOKUSLysestagerne er hjemmelavede, men du kan sagtens bruge færdigkøbte. Den luftige, lidt vilde krans består af ranker af klematis, der gror i de fleste haver. Du skal bruge:gardinringe, f.eks. fra Cchobby.dkbobbrikker, f.eks. fra Trævarefabrikernes Udsalgtræringe, Panduro Hobby1 rest maling, her 6325 Balanse fra Jotunlimpistolklematisgrenejuletræslysjulekugler, julestjerner og julekogler1 rundt fad Sådan gør du:Klip bladene af klematisrankerne. Sno dem let sammen, så de danner en ring. Fortsæt med at vikle lange ranker af klematis omkring hinanden, til kransen har den ønskede størrelse. Læg den på det runde fad.Lim de forskellige ringe sammen til lysestager i flere højder. Placér en bobbrik øverst – juletræslys passer perfekt ned i dem. Mal stagerne mørkegrønne, og lad dem tørre. Sæt lys i dem, og stil dem i midten af kransen sammen med forskelligt julepynt. Gardinringe og bobbrikker er et par af tingene, vi har brugt til at lave de grønne lysestager med. Her står seks stager, men du former bare kransen i lidt mindre størrelse, hvis du foretrækker 4 stager. Fad fra Bloomingville , julekugler fra Broste.  TIP: Mal lidt julepynt fra sidste år i samme farve som stagerne, hvis du vil have det grønne look som på billedet. Her har vi malet et par keramikkogler. TIP: Lav rigeligt med DIY-stager og pynt julebordet med dem.
Advent - adventskrans, du selv kan lave
LIDT SVÆR - FIN MED FRISKE BLOMSTERDen store, flotte adventskrans er bundet med friske, duftende blomster. Det tager lidt tid at binde den, til gengæld kan den holde længe, for den tørrer smukt. Du skal bruge:1 halmkrans 4 bloklysblomstertrådblomstersaksblandede blomster i bordeaux, rosa, orange og grønlige toner, f.eks. hortensia, rose, floks, lægekvæsurt, eustoma/lisianthus, rosa snebær Sådan gør du:Klip materialerne i mindre stykker, og læg dem i små grupper, så de er klar til brug. Bind skiftevis små buketter af de forskellige materialer på kransen. Begynd med at binde en buket på den ene side af kransen, så den anden side og til sidst oven på kransen. Gentag hele kransen rundt. Og vær undervejs opmærksom på, at vindseltråden bliver skjult af buketterne. Afslut ved forsigtigt at løfte de første blomster på kransen lidt op og binde de sidste blomster fast lidt under dem. Læg kransen på et fad eller på et bord, og stil bloklysene i midten. Små strejf af orange fremhæver de mørke rødlige og rosa toner og giver kransen et levende udtryk. Pynten er fra Broste Copenhagen.  TIP: Hold blomsterne friske ved at stikke dem i en våd oasiskrans. På den måde suger de vand, og du kan nemt skifte dem ud løbende.
LIDT SVÆR - KRANS AF GRØNT FRA HAVENBind en enkel krans af stedsegrønne kviste fra haven – eller køb grønne grene hos blomsterhandleren og pluk dem i mindre stykker. Du skal bruge:grøn blomstertråd og 1 ståltrådsring eller kraftig ståltråd fra Panduro Hobby2-3 meter smalt silkebånd fra Panduro Hobbykviste af cedergran, fyr og eukalyptus4 klipslysholdere fra Notre Dameguirlande med små stjerner fra House Doctor Sådan gør du:Form en krans af den kraftige ståltråd, hvis du ikke har en ståltrådsring. Bind små kviste af cedergran, fyr og eukalyptus på kransen med grøn blomstertråd. Gentag, til hele kransen er fyldt ud, og sørg for, at kvistene vender i samme retning og overlapper hinanden en smule. Sæt klipslysholdere på kransen, og bind 4 smalle bånd på kransen. Saml båndene foroven med en knude. Hæng en lille guirlande langs med båndene, og hæng kransen op. Små fyrrekviste giver kransen et let og fint udtryk, men du kan bruge alle slags stedsegrønne planter til at binde den med. TIP: Du kan ændre kransens udtryk fuldstændig ved at hænge kransen op i 2 farver silkebånd, som du lægger dobbelt, og sætte farvede lys i holderne.
LIDT SVÆR - COOL KOGLEKRANSKransen af lærkekogler har fået et køligt udtryk efter at være blevet dyppet i beton. Lidt af et pillearbejde – til gengæld kan den gemmes og tages frem igen år efter år. Du skal bruge:4 grå bloklys1 rundt fad1 stor håndfuld korte lærkegrenebeton til hobbyprojekter fra f.eks. Panduro Hobbyeller LIP Multi Fliseklæb fra Bauhaus1 halmkransvindseltrådståltråd Sådan gør du:Hæng en tørresnor op, og læg plastik på gulvet under den. Nip evt. rester af nåle af lærkegrenene. Bland beton eller fliseklæb med vand i forholdet 1:3. Vikl ståltråd om hver enkelt gren, og dyp 1 gren ad gangen i betonblandingen. Hæng dem til tørre, og gentag. Når alle lærkegrenene er tørre, kan du binde kransen. Bind grenene et par stykker ad gangen på kransen med vindseltråd på hhv. begge sider og toppen. Fortsæt hele vejen rundt. Læg kransen på et fad, og stil bloklys i midten. Vi har holdt alt omkring kransen i grå toner for enkelhedens skyld, men hvidt tilbehør vil også se smukt og køligt ud. Fadet er toppen af et bakkebord fra Ikea. TIP: Beton sviner en del, så det er en fordel at stå uden døre eller i et arbejdsrum
LIDT SVÆR - ENKEL KRANS MED EUKALYPTUSEr du ikke glad for traditionelt gran, så bind årets adventskrans af duftende grønne eukalyptusgrene med bær. Du skal bruge:5 små bundter eukalyptus med bær1 halmkransvindseltråd4 spyd til lys4 lys1 fad Sådan gør du:Se, hvordan du binder kransen herStik lysspyddene i kransen, sæt lys i, og læg kransen på et smukt fad. Vil du give den grønne krans et ekstra pust jul, så drys lidt sølvglimmer på den, eller læg sølvfarvet pynt imellem bladene. TIP: Eukalyptus tørrer smukt, men hvis du ønsker, at bladene skal holde sig friske, kan du vande dem med en forstøver dagligt.