Adventskrans
DIY

25 smukke adventskranse

af Signe Munk Lund 1. oktober 2016
Så er det advent, og lysene skal tændes. Bliv inspireret til årets adventskrans - det behøver hverken være dyrt eller svært at lave sin egen
christiania

Galleri: Lav den fineste adventskrans - her får du 25

DEN TRENDY

Planterig. Planter er in! Så hvorfor ikke putte masser af dem i din adventskrans? Du skal bruge:Planter, gerne sukkulenterMosFad4 bloklys Sådan gør du:Fyld et dybt fad med sukkulenter og bloklys, brug evt. lys i forskellige højder. Fyld ud med mos mellem planterne, og pynt med kogler. TIP: Dekorationen bliver smukkest, hvis der er lidt variation i formen på planterne, så vælg planter, der både er høje og lave, og nogle, der hænger lidt i løvet.

 

DEN BILLIGE

Alt på et fadEn hurtig og nem dekoration, som du kan lave i en ruf ud af det, du allerede har derhjemme. Du skal bruge:Fad, bakke eller platte4 bloklysPynt i pastelfarverKogler og andet fra naturen Sådan gør du:Find julepynt, der passser sammen i farverne. Organisér det pænt på et fad eller lignende med fire lys. Tilføj lidt kogler og bånd, og vupti – adventskransen er klaret. TIP: Er du mere til det traditionelle julelook, kan du bare skifte pastelfarverne ud med rød og tilføje flere kogler og gran.

Platte fra Kähler.

DEN STILRENE

SølvlookVikl en skødesløs krans af grene fra naturen, og giv den gas med spraymaling i sølv. Sølv er nemlig tilbage på scenen, og julen er et godt tidspunkt at skrue op for den fine farve. Du skal brugeGrene fra mariebærVindseltråd i sølvSpraymaling i sølv4 bloklys i lysegrå Sådan gør duKlip de tykkeste og ikke bøjelige ender af grenene. Lav en krans i den størrelse, du ønsker, ved at bøje grenene rundt. Fastgør løbende med vindseltråd. Vikl grenene omkring sig selv, til du har den ønskede tykkelse på kransen. Lad gerne klaserne med bær stikke lidt ud, så kransen ikke bliver for perfekt. Læg kransen med bunden opad, og spray med sølvspray. Lad den tørre, og gentag på den anden side af kransen. På den måde undgår du, at der kommer alt for mange helligdage. Placér kransen på et lækkert fad og sæt fire lys i midten. TIP: En gammel efterårskrans fra din hoveddør kan på få minutter piftes op med en omgang spraymaling og genbruges som adventskrans.

Fad fra House Doctor.

DEN VILDE JunglefeberPift en klassisk hængekrans op ved at lave den med grønne grene, som hænger lidt vildt fra kransen. Så får du næsten jungleagtig stemning i dit hjem. Du skal bruge:Kraftig ståltråd eller hegnstrådLærkEfeuEukalyptusBåndJuletræslysholdereLys Sådan gør du:Form en krans af kraftig ståltråd, sno enderne om hinanden for at holde kransen rund. Bind mindre, enkle kviste på af grønt fra lærk, efeu og eukalyptus. Bind kvistene på, én ad gangen, så kransen ikke bliver for tyk. Bind længere efeugrene på kransen, så de hænger løst ned. Bind bånd fast på kransen fire steder, så den hænger lige. Sæt lysholdere og lys i kransen. TIP: Gå en tur i haven og lav kransen med ting, du finder der.

Lyseholdere fra Ferm Living.

DEN NEMME

Sat til vægsHvem siger, adventskransen ikke kan hænge på væggen og slet ikke behøver at være en krans? Skil dig ud og lav en helt speciel adventsdekoration med fine vægstager i messing. Du skal bruge:4 væghængte lysestagerLysGran eller andet pyntegrøntBlomsterståltrådPynt efter smag Sådan gør du:Pynt stagerne med lidt grønne grankviste, og fæstn kvistene på stagerne med grøn blomsterståltråd. Sæt lys i stagerne, og lad evt. et lille stykke pynt hænge fra én eller flere af dem. TIP: Denne krans er lidt dyr, første gang du skal investere i de fire stager. Til gengæld kan du bruge dem uden pynt hele året og igen jul efter jul. Lysestager fra Hay.

DEN BLÆREDE

Sig det med blomsterDe dyblilla toner sniger sig så småt ind i boligen igen. Overfør dem til din adventskrans, og mix med grålige toner, så får du et smukt og rustikt udtryk. Har du god tid og et lidt større ambitionsniveau, så kast dig ud i denne smukke sag. Du skal bruge:Hortensiaer i mørkelillaStjerneskærm i lillaTidslerRødt græsEgeblade, der er farvet gråligeAgapanthus zaaddoosOlivengrene2 vindhekseplanter2 gråbladede planter af typen Dusty MillerEukalyptusgrene med bærHalmkransVindseltråd Sådan gør du:Klargør alle dine snitblomster ved at klippe et godt stykke af længden, og placér dem i vand. Klip bladene af vindhekse og gråbladsplanter. Bind farvede egeblade hele vejen rundt om halmkransen.Bind din krans med de forskellige blomster. Lad hortensia dominere. Mix godt med de grå blade og totter af vindhekseplanterne. Få vejledning i, hvordan du binder en krans, på femina.dk/krans. Til sidst stikker du lysspyd i kransen – 4 eller 6, eller hvor mange du synes er pænt. Lad spyddene gå igennem kransen, så den hviler på spyddenes ender. Brug kertelys i spyddene. TIP: Ønsker du en mere holdbar krans, kan du bruge en våd oasiskrans i stedet for en halmkrans. Gør kransen våd, og stik alle snit-blomsterne heri. Blomsterne suger vand fra underlaget og holder på den måde længere.

 

DEN ALTERNATIVE

Fakirens festBrug en klassisk blomsterfakir på nye måder, og lad den få hovedrollen i din adventsdekoration. Du skal bruge:Blomsterfakir i glas4 høje hvide kertelysEn tot af vindhekseplantenEmaljefad Sådan gør du:Placér fire kertelys og et par totter vindheks i de huller på blomster-fakiren, der normalt er til blomsterne. Saml fakir, fyrregrene og kogler på en bakke, og supplér med lidt julepynt. TIP: Blomsterfakir i glas var meget brugt før i tiden til at arrangere blomster i, så de stod på en bestemt måde. Gå i gemmerne, i genbrugsbutikker, eller spørg nogle af de ældre familiemedlemmer, om de skulle have en fakir liggende i gemmerne, som du kan bruge på en ny måde.

 

GRØN OG SPRØD Rid videre på efterårets botanikbølge og lav en smuk og enkel adventsdekoration af smukke sager fra naturen som for eksempel friske dadler og sukkulenter.
GRAFISKE FORMER En lynhurtig og enkel grafisk adventsdekoration til dig, der ikke er til store bundne grønne kranse. Gør dig umage med at finde nogle dekorative lys i forskellige størrelser, da de er en stor del af udtrykket.
GYLDENT OG GRÅT En krans, der fanger efterårets tendenser med både rå natur og smuk messing. Brug skønne frøstande og grene fra naturen og miks det med messingtråd og bladguld. Det er en krans, der tager tid, men så holder den også til næste år.
MODERNE NISSELANDSKAB Et stilrent og enkelt nisselandskab – uden nisser. Til gengæld er der både huse i moderne design og juletræer i kobber og keramik.
GENBRUGSGULD En gammel keramikstage fra 1970’erne fundet på et loppemarked er forvandlet til en unik adventskrans ved hjælp af mos, kugler, fjer og tapeter. Gå i dine gemmer og kreér din egen genbrugskrans.
DEN NYE RØDE Gå efter en orange udgave af den røde farve og dyrk det enkle look, og du vil få en stilren, men julet krans. Du kan enten hænge den op eller stille den på bordet.
BRUG LYSESTAGEN Kubusstagen står i rigtig mange hjem, og en lynhurtig adventsløsning er at pynte stagen op og bruge den som årets adventskrans. Du skal bruge:Kubusstage eller anden lysestage til 4 lysGrønt, f.eks. gran og eukalyptusStåltrådJulepynt, der kan hænge Sådan gør du:Hæng pynten på stagen, pynt med grønt dér, hvor pynten sidder. Brug ståltråd.Kubusstage i messing fra By Lassen.Tip: Du kan også investere i tallene fra 1 til 4 og hænge dem på stagen vha. snor.
HELT NATURLIGT Er du vild med naturen og det rustikke look, er dette adventskransen for dig! Du skal bruge:Et stykke kløvet brænde eller et stykke træ, der er fladt i bunden, så det kan ligge stabiltLysholdereLimpistolKviste af grønt samt kogler1 lille dyrStenbræt eller fad  Sådan gør du:Placér brændet på et smukt stenbræt eller en bakke. Klip enderne af lysholderne med en tang, og lim lysholderne på træstykket med limpistol. Sæt lys i lysholderne, og dekorér træstykket omkring lysene med kviste af grønt og kogler. Lim evt. det grønne diskret fast med limpistol. Pynt med grønt og et lille dyr på brættet.Bræt i lavasten fra Stilleben.Tip: Er der nisser i din julekasse, kan du erstatte krondyret med et par nisser. 
SVÆVENDE OG ELEGANTEn spinkel og enkel krans, der vil hænge flot over et spisebord eller i et vindue. Vælg selv, hvor mange lys du vil have i kransen. Du skal bruge:Kraftig, bøjelig ståltrådBlomstertapeBlandede grønne grene, f.eks. ædelgran, eukaluptus og hortensiaGrøn blomsterståltrådGrønne båndLysholdere og juletræslys. Sådan gør du:Klip to stykker lige lang ståltråd, lad dem ligge dobbelt, og form en krans i den ønskede størrelse. Vikl grøn blomstertape om ståltrådskransen, så den er helt dækket. Det gør, at blomster og grønt sidder bedre fast på kransen. Klip små kviste af forskelligt grønt, og læg et lille bundt kviste på kransen, og bind fast med grøn blomsterståltråd. Gentag, til kransen er fyldt helt ud med grønt. Slut af, og hæft ståltrådsenden på bagsiden af kransen. Bind bånd i kransen fire steder som ophæng til kransen, saml enderne med en knude i toppen, og hæng kransen op. Bind et par ekstra løse bånd på, der hænger dekorativt fra kransen. Sæt juletræslysholdere på kransen – du bestemmer selv hvor mange.Tip: Kransen kan også bruges liggende på et fad med klips-juletræslysholdere i stedet. Prøv også at skifte farven på båndet – det giver et helt andet udtryk. 
JUL FRA SKOVBUNDEN Skab en smuk og spiselig krans i mørke aubergine-toner. Miks blomster, smukke blade og andre dekorative gevækster fra naturen med spiselig skovsyre og bind selv en enkel og unik krans.
EVENTYRLIGT BLOMSTERBINDERI En krans, der tager tid – til gengæld vil den helt sikkert belønne med beundrende kommentarer og blikke. Du skal bruge:4 bloklys i forskellige højderHortensiaRoser (menta)DaddelgreneKristtjørnViburnum – blue muffinsEukalyptus – cinereaGrønne, runde dekorationsbær – Kaaps groen albifloraHalmkransVindseltrådMessingmalingPensel Sådan gør du:Kransen er bundet af små totter blomster og bær, den er piftet med små sirlige guldmalede kristtjørn blade. Mange af materialerne er trådede, så det tager lang tid blot at klargøre kransen. Mal ca. 50 små kristtjørnsblade med guldmaling. Sæt dem på ståltråd to og to. Læg de forskellige blomster i bunker foran dig. Bind kransen ved at lægge små totter af blomster, bær og guldblade skiftevis på halmkransen, og fæstn med vindseltråd. Fortsæt, til du er hele vejen rundt. Sørg for at komme godt ned i siderne. Placér kransen direkte på bordet eller på et smukt underlag. Placér lysene i midten.Tip: Lad blot kransen tørre op. De fleste materialer vil være smukke tørre. Ønsker du at holde kransen frisk, skal du i stedet for at binde om en halmkrans, stikke blomsterne i en oasiskrans og vande dagligt. Oasiskranse kan bestilles hjem via din lokale blomsterhandler.

 

DEN MINIMALISTISKE Til dig, der egentlig har for travlt til at lave din egen krans - Sværhedsgrad * Du skal bruge:4 bloklys + Pudemos + Kogler fra skoven + Bomuldsbånd + Fad Sådan gør du:Stil lysene op på fadet; læg mos rundt om og kogler i midten, og bind et stykke bomuldsbånd rundt om hvert lys

LYSER I FLOK

 En rigtig hyggespreder med masser af levende lys og snebær, der både kan bruges som adventskrans og som alternativt kalenderlys. Du skal bruge:4 halvkraftige greneGrene med snebærMessingfadJuletræslysPapirlerKrogede greneVindseltråd Sådan gør du:Klip 4 grene, så de i længden er lidt længere end fadets sider. Klip små totter af snebær, og vikl snebærtotter omkring grenene med vindseltråd. Lim grenene på hver side af messingbakken, så de danner en firkantet krans. Rul 24 små kugler af papirler, kast dem hårdt ned i bordet, så de bliver flade, og stik et lys i hver lerklump. Lad dem tørre, og sæt dem i fadet. Lysene kan nemt skiftes ud, når de er brændt ned.Fad fra Madam Stoltz.Tip: Tænd en fjerdedel af lysene ad gangen, eller sørg for, at der er 24 lys i fadet, og brug fadet som kalenderlys.

 

DEN FEMININE Til dig, der går op i det hele – duft, look og oplevelsen ved at gøre det selv - Sværhedsgrad **** Du skal bruge:Stor halmkrans + 5 bundter Eucalyptus populus med små bær + Limspray + Sølvglimmer + Ståltråd + 4 hvide bloklys + Metalspyd + Gråt smalt bånd Sådan gør du:Bind eukalyptusgrenene fast på halmkransen med ståltråd. Hvis den skal hænge, skal der blade hele vejen rundt. Skær metalspyddene i passende længder; varm dem op med en lighter eller over et stearinlys, stik dem op i bunden af bloklysene, og placér derefter lysene i kransen. Spray bærrene med limspray og glimmer, og bind båndet skødesløst omkring lysene.
DEN EKSKLUSIVE Til dig, der er til de mere luksuriøse og klassiske adventskranse – og har tid til at lave den - sværhedsgrad *** Du skal bruge:Halmkrans + 4 kasser ellekogler på grene + Ståltråd + 4 bloklys + Silkebånd + 4 stykker elefanttråd + Lim + Sølv- eller guldglimmer Sådan gør du:Start med at sætte god tid af! Det tager omkring to timer at binde de små ellegrene med kogler fast på halmkransen. Start med at binde et par omgange ståltråd rundt om kransen, læg så de små grene helt ind under ståltråden, og stram til. Læg næste lag grene i samme retning, og stram til med en ny omgang ståltråd. Fortsæt, til hele kransen er dækket. Giv kransen lidt limspray, og drys glimmer over. Klip elefanttråden i cirka 10 centimeter lange stykker; varm den ene ende op med en lighter eller over et stearinlys, og skub den varme ende to til tre centimeter op i bunden af lyset. Der skal tre stykker i hvert lys. Placér derefter lysene jævnt i kransen, og bind en silkesløjfe om hvert lys. Efter jul kan du gemme kransen og bruge den igen næste år med nyt pynt.Husk: Hold øje med, at lysene ikke brænder ned – både silkebåndet og koglerne går nemt op i flammer!
DEN RUSTIKKE Til dig, der har lyst til noget andet end de klassiske adventskranse - Sværhedsgrad ** Du skal bruge:4 patinerede urtepotter + 4 bloklys med spyd + Pudemos + Lidt olivengrene og små kogler + Bomuldsgarn + Sølvglimmer + Oasis Sådan gør du:Tryk nogle stykker oasis ned i de fire potter, og stik lysene deri. Dæk oasissen med pudemos. Spray eventuelt kogler og olivengrene med lim, og drys med sølvglimmer, inden du binder dem fast om lysene med flettet bomuldsgarn.

DEN DUFTENDE

Duftende blikfangDrømmer du om en helt grøn og duftende krans, der står som blikfang midt på bordet, så gå efter denne, der er bundet af 4 forskellige slags eukalyptus og lidt hjertegræs. Du skal bruge:3-4 forskellige slags eukalyptusgrene (her er brugt Gunnii, Nichollii, Parvifolia, Populus og eukalyptus med bær)HjertegræsTynd halmkrans (gerne oval)VindseltrådSkiferstykke/bakke4 mørkegrå bloklys Sådan gør du:Vikl halvlange bundter af eukalyptus omkring kransen. Skift imellem de forskellige typer eukalyptus. Mix lidt hjertegræs ind imellem. Se på femina.dk/krans, hvordan du binder en krans. Afslut, og tryk forsigtigt kransen, så den bliver oval. Placér den færdige krans på et stykke skifer, og sæt 4 bloklys på række i midten.TIP: Kransen vil tørre efter en uges tid, men vil stadig være smuk. Spray den evt. med en vandforstøver dagligt og giv den længere holdbarhed.
DEKORATIV OPSATS Læg mindre stykker af grøn oasis på en opsats, og sæt lys af forskellig højde fast i oasissen med et spyd. Læg mos over oasissen, og stik et par eukalyptusgrene i bagest og en julestjerne forrest. Pynt til sidst dekorationen med et par valmuefrøstande. Grå opsats fra Aida.
GLAS MED PYNTFyld et stort cylinderformet glas med julekugler og mindre kogler. Hæng fire juletræslysholdere på kanten af glasset, og sæt lys i. De tynde lys brænder hurtigt ned, så lysene kan selvfølgelig skiftes ud, når de er brændt ned.
BAKKE MED STEMNING Sno et stykke tykt guldståltråd om dine bloklys i stedet for tal. Sno det om lyset henholdsvis 1, 2, 3 og 4 gange, og klip af på bagsiden. Sæt lysene på en aflang bakke, og pynt den med enkelte stykker pynt. Bakke fra Cozy Living.
SAMLET PÅ ET FAD Sæt 4 større bloklys på en stor bakke og fyld bakken med kogler og grene. Nemmere bliver det ikke! Skal der mere farve på, kan du også lægge lidt pynt ind imellem. Du kan variere ved at spraymale koglerne med en anden farve, fx sølv, hvid eller guld, eller købe dem færdigmalede. Du kan også spæde til med sukkulenter, porcelænsfigurer eller julepynt. Kun fantasien sætter grænser.Bakke fra Bloomingville.

FARVERIG LYKKE

Det skal du bruge:Halmkrans. Guldspray .Tynd ståltråd. Limpistol. 4 kronelys. LysholdereTørrede blomster: Eukalyptus, evighedsblomster, siv, brudeslør, kogler på stilke og tidselblomster. Spray tidselblomster, kogler og eukalyptus med guldspray. Gør det udendørs på et stykke pap, og lad dem tørre et par timer. Klip alle de tørrede blomster, så stilkene har samme længde (ca. 10 cm), og bind dem omkring halmkransen med den tynde ståltråd. Sørg for at lave små grupperinger af de forskellige blomster, og lad gerne kransen stritte lidt. Lim de fire lyseholdere fast på kransen med limpistol, placér de fire lys, og kransen er klar til brug.

 

NATURLIG OG NORDISK Det skal du bruge:Lav. Agern. Forskellige kogler. Elefanttråd. Ståltråd. Blomstertape. 4 julelysholdere. 4 juletræslys Forsyn kogler og agern med tyk ståltråd ved at vikle den ene ende af ståltråden rundt om bunden af koglen. Lav en krans af tre stykker elefanttråd, og beklæd den med blomstertape. Brug tynd ståltråd til at fastgøre små buketter af lav omkring ståltrådsringen. Når hele kransen er bundet, vikles ståltråd omkring hele kransen en ekstra gang, så der kommer samling på lavet. Vikl de trådede kogler omkring kransen. Fordel dem jævnt, men gerne i små grupper. Klip enderne af fire julelysholdere, og stik dem gennem kransen, og placér de fire lys. Stjernerne er lavet af Gaia Brandt.

 

KLASSISK ELEGANCE Det skal du bruge:Halmkrans. Ståltråd. Elefanttråd. 4 hvide bloklys. Grønt: Gran, blågran, snebær, røde bær, enebærgran og buksbom Klip alle grene, så de har en stilk på ca. 10 centimeter. Bind 1-2 duske grønt på kransen ad gangen med ståltråd. Fordel de forskellige typer grønt, så kransen får et jævnt og klassisk udtryk. Klip 8 stykker elefanttråd med en længde på ca. 8 cm. Varm enden på hvert stykke ståltråd over et stearinlys, og stik det op i bunden af bloklyset. Der skal være to stykker ståltråd i hvert lys, så du kan fastgøre lyset i halmkransen.