Selvudvikling

Sådan bliver du en bedre veninde

En god veninde er et uundværligt livskrydderi. Men ligesom vores smagsløg ændrer sig, når vi bliver ældre, så ændrer behovet for venindekrydderiet sig også. Derfor er det vigtigt, at vi altid er i kontakt med vores følelser, så vi ved, hvad og hvem vi har brug for. Få gode råd til at blive en bedre veninde her.

10 veninde-råd

1. Kig indad. Hvis noget eller nogen irriterer dig, så brug det som dit eget udviklingsområde

2. Vær ærlig

3. Forvent det samme af dig selv, som du forventer af dine veninder

4. Pas på I ikke sidder fast i gamle roller. Verden udvikler sig - det gør I også

5. Vær opmærksom på hvad du har brug for. Nogle gange er et los bagi den bedste hjælp, andre gange skal du stryges med hårene. Fortæl dine veninder, hvad du har brug for

6. Vær tro mod dine egne værdier og grænser, og respekter dine veninders

7. At fejle betyder også at udvikle sig

8. Hvis du lærer at tackle, acceptere og tilgive dine egne og dine veninders fejl, opnår du en højere selvindsigt

9. Accepter, at I kan vokse fra hinanden, og husk: Nye relationer kan være en livsbekræftende gave, og du bliver aldrig for gammel til at få nye veninder

10. Sommetider kan den bedste støtte være at vide, at I er der for hinanden

Christina Hedegaard Jørgensen er NLP-coach, foredragsholder og forfatter af bogen »Følelsesmakeup - bliv ven med dine hverdagsbekymringer«, der handler om, hvordan vi bliver den bedste udgave af os selv i alle livets roller: F.eks. som veninde.

- I et venindeforhold har man flere rettigheder end i mange andre forhold. Der har du ret - og pligt - til at være dig og til at være sandfærdig. Desuden har du retten til at prioritere din egen tid - altså vurdere, hvad der er vigtigst for dig lige nu og her.

Grib i egen barm!

Men med det følger også et ansvar for at kommunikere dit budskab ud til veninderne.

- Har du for eksempel travlt på jobbet, så er det dit eget ansvar at være ærlig og fortælle veninderne det. Ingen har energi til at skulle gætte hinandens tanker, pointerer Christina og er hurtigt fremme ved det vigtigste budskab i både bogen og virkeligheden: Grib i egen barm!

Vi hører det ofte, men hvad betyder det egentlig?

Christina forklarer:

- Det, du forventer af andre, er i virkeligheden et spejl af forventningerne til dig selv.

Kig indad

- Hvis du bliver skuffet over en veninde - og det har vi alle sammen prøvet at blive - så kig indad i stedet for at pege fingre ad hende.

Spørg dig selv: Hvad er det inden i mig, der gør, at jeg bliver irriteret på hende nu? Hvad kan jeg ændre ved mig selv for at undgå, at det sker igen?

Det kan være benhårdt at tage ansvar og melde ærligt ud over for en veninde, men det vil spare dig for megen drama, som i værste fald kan ende med et venindebrud, fortæller Christina Hedegaard Jørgensen.

LÆS OGSÅ:

Sådan hjælper du en brokker

Slip din indre heks løs

 

Læs mere om: