nytårsfortsæt
Selvudvikling

Nytårsfortsæt – sådan får du succes

3. januar 2017
af Lene Jæger Klausen
Foto: Panthermedia
Virker dit nytårsfortsæt ikke? Så prøv nudging - den nye trend inden for adfærdsforskning, som handler om at få give os små puf i hverdagen til at leve et lidt sundere og mere bæredygtigt liv. Den forskning kan du bruge, når du vil holde fast i dine nytårsforsæt længe efter at andre har givet op.

Hvad er dit nytårsfortsæt? Vil du gerne holde op med at ryge, spise søde sager eller ligge på sofaen hver aften, så vil du formentligt i begyndelsen opleve en stærk trang til at gøre netop det – men forskning viser, at det faktisk går over på bare 15 minutter, hvis du holder ud.

- Den der altoverskyggende hungren efter at ryge en cigaret eller spise et stykke slik tager faktisk ikke mere end et par minutter, så begynder den at aftage, og efter 15 minutter, så er det faktisk oftest væk, siger Katrine Lund Skov, der er uddannet inden for adfærdspsykologi og sundhedsstrategi.

I begyndelsen vil du opleve, at perioderne med den intensive trang kommer oftere, men det vil også aftage efterhånden, som du vænner dig til det.

- Men det er i de 15 minutter, du skal have en plan. Der nytter det ikke noget, at du skal forhandle med dig selv. Hvis du har besluttet dig for ikke at spise kage, skal du ikke gå op til kagebordet og begynde at overveje, om det vil være ok at spise et lille stykke engang imellem, for der vinder trangen til kage alt for nemt over alle de løfter, du ellers havde givet dig selv. Hvis du gerne vil have et lille stykke kage, skal du have besluttet dig for det på et tidspunkt, hvor du ikke var lækkersulten.

Sådan bryder du 5 dårlige vaner

Hjælp til nytårsfortsæt

Hvis du har fået en vane med at spise slik foran fjernsynet, så begynder kroppen også at forvente, at den skal have noget sødt, allerede når du sætter dig i sofaen.

- Vores viljestyrke fungerer nærmest ligesom en muskel. Jo oftere vi udfører en god adfærd, jo nemmere bliver det også for os. Når blot vi har holdt os fra kagen én gang, bliver det nemmere at gøre det igen i fremtiden viser en masse forskningsstudier. Vi kan træne gode vaner og vores viljestyrke, præcis ligesom vi kan træne en muskel, forklarer Katrine Lund Skov og peger på, at det modsatte også gør sig gældende – de ting, vi sjældent gør, bliver også ligesom svage muskler – sværere og sværere at bruge.

- Hvis du ændrer din adfærd, så du eksempelvis begynder at dyrke motion flere gange om ugen, vil det i begyndelsen kræve en indsats, men efterhånden som du kommer afsted igen og igen, vil det blive nemmere, fordi din viljestyrke nu bliver stærkere. Hvad der er endnu bedre ved denne nyhed er, at adskillige vanestudier viser, at når vi mennesker danner én god vane, følger andre gode vaner. Altså en god vane danner en domino-effekt, hvor forskningsstudier viser, at folk som eksempelvis begynder at dyrke mere motion, begynder også at se mindre tv, spise sundere og ryge mindre.

Derfor kan det også være en god ide at gøre nogle helt andre ting i begyndelsen, når du gerne vil ændre en vane, så den uønskede vane slet ikke aktiveres. Er du vant til at sidde i sofaen og spise slik, kan det være nemmere at lade være med at spise slikket, hvis du heller ikke sætter dig i sofaen, men i stedet går en tur eller rydder op i et skab. Her vil din hjerne ikke have samme forventning om, at den nu også skal have slik.

Bryd dine rutiner og bliv stærkere

7 gode råd

1. Køb aldrig ind på tom mave – hvis du er sulten, lader du dig alt for nemt friste af de lækkerier og tilbud, du finder i supermarkedet. Spis et æble eller en müslibar lige inden du tager afsted. Forskning viser, at det reducerer mængden af junk food med 23 procent.

2. Ude af øje ude af sind. Hvis du gerne vil spise sundere, så prøv at fjerne alle søde sager. Vores hjerner er sådan indrettet, at når vi ser et stykke chokolade, så begynder kroppen at forberede sig på at få den sukkersøde smag i munden – og derfor aktiverer den insulindannelsen, hvilket giver os lavt blodsukker, hvilket igen giver lækkersult. Det gør det meget sværere at holde fast i din beslutning om at spise sundt. Så fjern alt det, der frister, så er det nemmere at gennemføre.

3. Sørg for et nemt alternativ. Skær eksempelvis frugt ud i lækre mundrette stykker, så har du et godt alternativ klar, når lækkersulten opstår.

4. Spis af små tallerkner. Forskning viser, at vi er tilbøjelige til at fylde vores tallerkner – men hvis tallerkenen er mindre, så tager vi også mindre mad på den – uden at vi efterfølgende oplever, at vi er mindre mætte og tilfredse.

5. Gør dine mål synlige. Hvis du har besluttet dig for at spise sundere, så sæt en lille besked til dig selv på køleskabet, hvor du minder dig selv om din beslutning og alle fordelene ved den.

6. Læg en detaljeret plan for, hvordan du vil gennemføre din sundere livsstil. Jo mere bevidst du er om de situationer, hvor det kan være svært at gennemføre din beslutning, og jo mere detaljeret, du har lavet planen for, hvordan du alligevel vil gennemføre, jo større er sandsynligheden for, at det lykkes for dig.

7. Find nogle at følges med. Det er nemmere at gennemføre forandringer sammen med andre, så hvis du kan overbevise din partner eller din veninde om, at de skal være med til at leve et sundere liv, bliver det nemmere for jer begge at få succes.

Læs også