drømmetydning
Selvudvikling

Drømmetydning: Sådan lærer du at forstå dine drømme

12. januar 2016
af Petrusjka Jeiner Svane, redigeret af redaktionen
foto Panthermedia
Drømmetydning kan hjælpe dig til at blive klogere på dig selv, få større selvværd og til at blive et bedre forhold til andre mennesker

At vi rent faktisk drømmer hver nat, blev videnskabeligt bevist i 1953, da professor Nathaniel Kleitman og hans ph.d.-studerende under laboratorieforsøg målte REM-søvnen, drømmesøvnen.

De fleste drømme handler om nylige hændelser og problemer i drømmerens liv, som bevidst eller ubevidst optager sindet. To ud af tre drømme rummer angst, tristhed eller vrede, mens kun hver femte drøm faktisk er glædelig.

En af drømmens vigtige funktioner er at skelne og sortere i dagens mange indtryk. Vi bruger natten til at skelne mellem vigtigt og uvigtigt og sortere vores erfaringsmateriale. Derfor er søvnen også af fundamental vigtighed for hukommelsen. Vi drømmer ca. to timer hver nat. Igennem et almindeligt livsforløb vil vi altså være aktivt drømmende i sammenlagt seks år.

Kvinder skal sove 20 minutter længere end mænd

Drømmetydning - at forstå drømmesprog

Enkelte drømme er så intense og voldsomme, at man husker dem i lang tid. Men normalt vil nattens drømme hurtigt fordufte, medmindre man fanger dem, umiddelbart efter man er vågnet.

– Nogle gange er drømmesproget meget konkret. Andre gange taler det i symboler, som kun giver mening, hvis man forstår at aflæse dem, forklarer Michael Rohde, der er uddannet cand.merc. og bachelor i psykologi og forsker i drømme i samarbejde med Lunds Universitet.

– Drømmesproget er et sprog, man kan lære, ligesom man kan lære sig engelsk, tysk og fransk. Sagen er bare, at et drømmebillede aldrig kan oversættes direkte til én betydning. Den præcise betydning afhænger nemlig altid af drømmeren.

Derfor er det så vigtigt at få nok søvn, hvis du gerne vil tabe dig

Hvad betyder drømmen?

For Michael Rohde var det netop drømmene, der hjalp ham videre fra en livskrise og blev et vendepunkt, og Michael Rohde begyndte at tage dem alvorligt. Han skrev dem ned og læste en masse litteratur omkring drømme og psykologi. Og i dag vejleder han andre i at forstå deres drømme.

Her får du 10 søvnråd der virker

– Man kan gå til en drøm fra mange vinkler, men under arbejdet bør man blandt andet spørge sig selv: Hvad sker der i mit liv lige nu? Og hvad betyder den person eller ting for mig? Ikke alle detaljer og billeder i en drøm er lige vigtige. De billeder, der føles stærke for dig, er et godt sted at tage fat. Et vigtigt pejlemærke for, om man har ramt rigtigt, er den særlige »aha-følelse«, der forhåbentligt opstår under tolkningen af drømmen. Fornemmelsen af, »dét er lige mig«, eller »det er lige den situation, jeg tumler med«. Fornemmelsen kan både føles opløftende og smertefuld.

Nogle gange forstår Michael Rohde umiddelbart, hvad en drøm fortæller ham. Andre gange må han vende drømmen med en psykoanalytiker eller med en nær og god ven. Man kan altid gøre sin drømmetolkning mere nuanceret og finmasket og se drømmen på en lidt anderledes måde.

– En symbolbog eller drømmeleksikon er et værdifuldt redskab, når man arbejder med at forstå sit eget drømmesprog. Men det må aldrig blive en facitliste, understreger Michael Rohde.

– En god symbolbog giver altid flere bud på, hvad et billede kan betyde. At lære drømmesprog minder et stykke hen ad vejen om at lære et fremmedsprog. Men hvor en engelsk eller tysk ordbog måske indeholder fire-fem betydninger af et ord, siger – og betyder – et billede mere end 1.000 ord. Til gengæld er drømmesproget det eneste globale sprog, vi har.

https://imgix.femina.dk/soe_300x250px_abo_1214_1kor.jpg

Læs også