https://imgix.femina.dk/media/article/shutterstock_1233219664.jpg
Krop & velvære

5 oversete sygdomme hos kvinder

6. januar 2018
Lørdag, 6. januar 2018 - 11:20 (udgivet første gang september 2017) - af Lene Jæger Klausen. Foto: Panthermedia
Kendte sygdomme som knogleskørhed, hjerte-kar-sygdomme og visse typer for kræft rammer hvert år flere tusinde kvinder, men der er også en lang række af mindre kendte sygdomme, som plager kvinder i særlig grad.

En del af dem har en sammenhæng til kvinders underliv og hormoner, og de kan have symptomer, der er så grænseoverskridende, at mange kvinder af ren og skær blufærdighed ikke får opsøgt den hjælp, som kan være med til at forhindre både følgesygdomme og unødvendige gener.

Sygdomme, du kan holde øje med

En del sygdomme opdages nemmere, hvis du en gang i mellem kigger på dig selv ”der nede”. I England arbejder de på at gøre februar til en måned, hvor alle kvinder kigger på deres eget underliv, fordi det er nemmere at blive opmærksom på forandringer, hvis du ved, hvordan det plejer at være.

Et sår, forandringer i pigment eller en plet kan være et tegn på, at noget er galt, men mange opdager det ikke, hvis det ikke gør ondt eller generer. Find et spejl og sæt dig på hug hen over det eksempelvis en gang om måneden, så opdager du nemt, hvis der opstår forandringer.

LÆS OGSÅ: Kroniske sygdomme

Skal du gå til lægen?

Synes du, at det er svært at gå til lægen, når symptomerne er intime eller diffuse og svingende? Hvis du sidder ved lægen en dag, hvor kroppen ikke ”larmer” og symptomerne er små eller væk, kan det være svært at holde fast ved mistanken om, at der er noget galt.

Her er 3 gode råd til at få mere ud af din tid med din læge:

  1. Gå altid til lægen, hvis der er symptomer, der bekymrer dig. Der findes flere tusinde sygdomme, og du kan ikke forvente, at du selv kan stille en diagnose – eller erklære dig selv rask.
  2. Lav evt. en dagbog hvor du noterer dine symptomer ned i en periode på eksempelvis 14 dage. Det kan give dig og din læge mere at tale om, end bare hvordan du har det lige i det konkrete øjeblik.
  3. Vær ærlig – også selvom dine symptomer er ”pinlige” eller kommer fra intime dele af kroppen. For din læge er din krop et biologisk og fysiologisk fænomen og alt fra lind afføring over overdreven svedproduktion til bylder i underlivet har en naturlig forklaring – og i øvrigt har din læge tavshedspligt, så han eller hun kommer ikke til at fortælle det videre.

5 oversete kvindesygdomme:

1. Smerter i underlivet - Vulvodyni

Symptomerne er, som navnet antyder, smerter i de kvindelige kønsorganer. Vulva er den lægelige betegnelse for en del af vagina og odyni betyder smerte.

- Det er en såkaldt udelukkelsesdiagnose. Det betyder, at det er den diagnose, vi stiller, når vi er sikre på, at smerterne ikke skyldes andre sygdomme. Derfor gennemgår kvinderne ofte en del undersøgelser, inden diagnosen stilles, og det kan være en svær periode at vente på svar fra forskellige prøver og undersøgelser. Det gælder især kvinder efter overgangsalderen, da der her er større risiko for, at kvinden har udviklet en anden sygdom, som er årsagen til smerterne. Her tænker vi især på kræft. Ikke fordi det er en sygdom, vi ofte møder hos kvinderne, men fordi det er meget vigtigt, at vi opdager og behandler kræftsygdommen, hvis det er den, der er årsagen til smerterne, siger Christina Damsted Petersen, der er speciallæge i gynækologi og obstetrik.

Sygdommen vulvodyni kan ramme kvinder i alle aldre, og der er en tendens til, at kvinder, som bliver ramt efter overgangsalderen, har svært ved at få lindret symptomerne. Heldigvis er det sjældent, at Christina Damsted Petersen møder kvinder i den aldersgruppe med vulvodyni.

Sygdommen findes i to former: En hvor smerterne kommer i forbindelse med berøring eksempelvis i forbindelse med sex og toiletbesøg, og en hvor smerterne er konstante.

LÆS OGSÅ: Kvinder skal sove 20 min længere end mænd - læs her hvorfor!

2. Hudsygdom ”der nede” - Lichen scleros

Lichen sclerosus er en kronisk hudlidelse og kan egentligt optræde overalt på huden og slimhinderne. I langt de fleste tilfælde er det kvinder, som bliver ramt, og sygdommen angriber her oftest huden og slimhinderne i og omkring vagina.

Symptomerne på lichen sclerosus er, at det klør, svier eller smerter ved samleje og toiletbesøg. Der kan opstå pigment forandringer med hvide områder i området mellem de indre og ydre kønslæber, mellemkødet og endetarmsåbningen og omkring klitoris.

Pletterne skyldes fortykkelse af huden, men du kan også opleve, at huden bliver meget tynd og skrøbelig, så der kommer små rifter og blødninger fra slimhinden eller huden.

3. Væv på de forkerte steder - Endometriose

De mest almindelige symptomer på endometriose er smerter i forbindelse med menstruation og ægløsning samt smerter i forbindelse med sex og toiletbesøg. Mange oplever også træthed.

- En del kvinder har ingen gener af sygdommen, så længe de spiser p-piller, men det stopper mange kvinder med i 40’erne, og så blusser sygdommen nogle gange op, så de får brug for behandling, siger Dorthe Hartwell, der er overlæge på gynækologisk afdeling på Rigshospitalet, hvor hun blandt andet behandler kvinder med endometriose.

Nogle kvinder med endometriose har imidlertid ingen symptomer og bliver kun diagnosticeret ved et tilfælde i forbindelse med andre helbredsproblemer.

Hvis man ellers er sund og rask og har fået børn, har det ingen betydning, at man går med en endometriose, men har man behov for behandling med hormoner, er det vigtigt at være opmærksom på sygdommen.

4. Smerter fra hele kroppen - Fibromyalgi

Ordet ”fibromyalgi” betyder ”smerter i sener og muskler”. Smerter fra muskler og led i hele kroppen samt hurtig udtrætning er de to mest udbredte symptomer, men mange kan også fortælle om søvnforstyrrelser, træthed, hukommelses- koncentrationsbesvær, hovedpine, mavepine, kuldefornemmelse og stikken og prikken.

Desuden er der mange, som oplever symptomer på depression, hvilket muligvis kan hænge sammen med, at der ofte går en lang periode forud for diagnosen.

Den tid kan være præget af både frustrationer over ikke at få svar på årsagen til smerterne og frustrationer over ikke at være i stand til at yde det samme som alle andre på grund af træthed.

Der var en gang, hvor mange med sygdommen fibromyalgi oplevede at blive mistænkeliggjort og negligeret af både fagfolk og pårørende, for det er svært at forholde sig til sygdomme, som ikke kan ses eller måles, men i dag er der heldigvis mange, som kender til sygdommen med de smertefulde forstyrrelser i centralnervesystemet.

LÆS OGSÅ: Hovedpine - sådan slipper du af med den

5. Lavt stofskifte – Hypothyreose

For lavt stofskifte kaldes også myxødem, hypothyreose eller hypothyreoidisme. Sygdommen, og dermed symptomerne, udvikler sig langsomt over en lang periode, og da det også er meget forskellig hvor mange og hvor udtalte symptomer man får, kan man gå med sygdommen længe, inden den bliver opdaget – ikke mindst hos ældre, fordi symptomerne nemt kan forveksles med almindelige, aldersbetingede forandringer.

Mange forbinder lavt stofskifte med, at man tager på i vægt, men i mange tilfælde tager man ikke mere end to til tre kilo på i stedet er det andre symptomer som træthed og kuldskærhed, muskelsvaghed, dårlig hukommelse, koncentrationsbesvær og struma, som du skal holde øje med.

For lavt stofskifte påvirker alle organer i kroppen, så derfor kan symptomerne også være mange og forskellige.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200.jpg

Læs også