Motion og øvelser

Tre øvelser, der kan mindske stress

Mindfulness handler om at være til stede, så du bl.a. har bedre mulighed for at mindske stressniveauet

Vi kender det allesammen, at være til stede et sted - uden rigtig at være det. Tankerne flyver rundt og mens din kollega taler om arbejdsopgaver, er du måske allerede ved at tænke over, hvad middagsmaden skal bestå af, og hvor i skal tage hen på ferie.

Terapi i naturen: Få inspiration, dyrk meditation og mindfulness og brug naturen til at finde livsglæden frem. Her er tre kvinder, som får det bedste ud af naturen.

Mindfulness, som også kaldes opmærksomt nærvær og stammer fra buddhismen og yoga, og det handler om at være til stede i det øjeblik, du er i. Det forklarer Arild Bjørndal, direktør for Regionscenter for Barn og Unges Helse i Norge, samt Michael de Vibe, læge og vejleder i stresshåndtering ved Nationalt Kunnskapssenter for Helsetjenesten i Norge.

- Uopmærksomhed er der, hvor vi oftest er. Vi kan prøve på at være opmærksomme, men vi må også leve med, at vi ikke kan være det hele tiden, forklarede Michael de Vibe, der pegede på, at stress kan komme fra splittet opmærksomhed.

Dyrk din mindfulness

Der er flere grunde til, at mindfulness kan være værd at dyrke både professionelt og privat. Og det er da også et begreb, som spreder sig i virksomheder, børneinstitutioner og meget andet.

At være til stede sikrer nemlig en kvalitet i det, vi laver. Gennem en bevidsthed om større nærvær og opmærksomhed, kan vi bedre tackle dagligdagens udfordringer.

Forskel på stress og travlhed: I en tid, hvor arbejdet er grænseløst og kravene til os hele tiden vokser, lurer stressen lige om hjørnet. Find ud af her om du bare har travlt eller faktisk er stresset.

Forskerne fortæller om ny forskning, som SFI Campbell står bag, der kaldes Mindfulness Based Stress Reduction og som sætter fokus på, hvordan mindfulness kan bruges som en strategi til at kunne reducere stress og blive bedre til at håndtere følelser.

- Det handler om at øve sig i at være til stede, og det kan være, det er nødvendigt at træne hver dag, udtalte Michael de Vibe, der har følgende tre øvelser til, hvordan du kan få mere mindfulness ind i hverdagen for at mindske stress og stress-relaterede lidelser:

3 øvelser, der mindsker stress

Øvelse 1:
Stå op og placer dine fødder, så du står i en behagelig position. Tramp lidt med fødderne, så du mærker jordforbindelsen, og gå lidt ned i knæene. Stræk dig stille og roligt op igen, mens du mærker hele kroppen.

Øvelse 2:
Hiv vejret ind, mens du bøjer i knæene og herefter strækker dig ud og hiver armene op over hovedet. Pust ud, mens armenes trækkes ned igen. Mærk efter vejrtrækningen i denne øvelse.

Øvelse 3:
Sæt dig på en stol og placer dine fødder, så du sidder behageligt. Luk øjnene, slap af og mærk kroppen ved langsomt at tænke på en kropsdel efter den anden. Det kan f.eks. være, hvordan fødderne føles tunge, og hælen er solidt placeret på jorden osv.

Læs mere om: